Aukje.net

Weblog van een Amsterdamse dertiger uit de Friese klei.

Lees hier meer over Aukje.

Meer op Aukje.net

katten, theater, films, concerten, eten

Tagwolk

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , (alle)

Archieven

Klik hier voor de archieven van februari 2003 - oktober 2008.

Categorieën

Links

Blogroll en andere links: hier.

Zoek!

Last Comments

Dinges

Draait op PivotX - 2.3.6 
XML: RSS Feed 
XML: Atom Feed 

« De complexe emotional… | Home | Guy of Gisborne »

Richard Avedon

Dinsdag 31 Maart 2009 at 07:04 am.

Op mijn verjaardag regende het en fietsten daardoor Foam voorbij omdat er een lange rij wachtenden stond. Een week later waagde ik een nieuwe poging, dit keer met vriendin S. en een charmant schijnend zonnetje. Dat zonnetje had bezoekers weggejaagd; men ging liever buiten zitten.

S. en ik inhaleerden zonnestralen op het bankje voor het museum. Eindelijk een fijne dosis waar we tijdens de donkere en druilige maanden zo naar hadden verlangd. Kopje thee, wijntje, babbeltje. In de korte rij sloten ongemerkt mensen aan, maar nooit werd deze zo lang als een week eerder.

Binnen hingen portretten en modefoto's van de in 2004 overleden fotograaf Richard Avedon. Van beroemdheden als Katherine Hepburn en Bob Dylan tot moordenaars en hun familie, van fotomodellen met dure jurken tot mijnwerkers. Opvallend was het metersgrote doek met leden van The Factory die in verschillende outfits, waaronder adamskostuum, binnen één shot werden vastgelegd. En wat te denken van de foto van de littekens van Andy Warhol die hij had opgelopen nadat hij was neergeschoten door Valerie Solanas, een radicaal feministisch auteur wier script door Warhol was afgewezen.

Richard Avedon portretteert mensen op onflatteuze wijze. Als hij op die manier een foto van mij had genomen, had ik absoluut niet in een museum willen hangen. Maar dat is natuurlijk het mooie van zijn shoots. Hij vangt het karakter van de persoon in een foto, die op deze wijze een stuk indringender is. Mooi op een rauwe manier. Zoals deze foto van Marilyn Monroe, die voor een kort moment haar eeuwige verleidelijke masker afzette:

2009-03/marilyn.jpg

Richard Avedon maakte van iedereen een tastbaar mens. En dat was prachtig om te zien.

vier reacties

foam is een mooi fotomuseum. vorig jaar naartoe geweest.
karin r. (URL) - 31-03-’09 09:00

De tentoonstelling is zekers waarachtig prachtig! Mij zijn vooral de foto van de mijnwerker en natuurlijk die van Charlie Chaplin (het kleine duiveltje) bijgebleven.
edwin (E-mail ) - 31-03-’09 18:49

Wat een schitterende foto van Marilyn Monroe. Ik moet je heel eerlijk bekennen dat ik nog niet van de beste man gehoord heb. Maar ik wil zijn foto's zeker eens gaan bekijken. Hartelijk dank voor de tip

(ps mooie recensie!)
Theo (URL) - 31-03-’09 22:03

Inderdaad mooie recensie. Kende de man ook niet maar het klinkt fascinerend.
CiNNeR (URL) - 01-04-’09 02:25

(optioneel veld)
(optioneel veld)

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.