Rond 2003 las ik het boek ‘De gevleugelde kat’ van Isabel Hoving, een science-fiction verhaal over een 12-jarige jongen uit de Govert Flinckstraat in Amsterdam die gaat tijdreizen (categorie: young adult). Een waanzinDe een na laatste dood van het meisje Caponenig avontuur, waardoor ik altijd geïnteresseerd ben gebleven in de schrijfster. Toen ik voor mijn verjaardag afgelopen maart weer eens een verlanglijstje maakte, schoot ze me te binnen en checkte ik haar andere boeken. En zette op mijn lijstje ‘De een na laatste dood van het meisje capone’, dat ze in 2015 uitbracht.
Uiteindelijk kreeg ik het boek van mijn zus; het beste boekcadeau ever!

Dit boek is ook young adult, maar dan voor een ouder publiek als ‘De gevleugelde kat’. En dat is merkbaar. Er worden zwaardere verhaallijnen aangesneden, die af en toe best even pittig zijn om te lezen.


De inhoud:
Het jaar 2099. De zestienjarige Ewa Capone is op de vlucht. Vier jaar geleden is haar vader om het leven gekomen bij een overval, een paar maanden geleden is haar moeder vermoord en nu hebben twee gewapende mannen het op háár leven gemunt. Ze heeft geen idee waarom. Op de hielen gezeten door gevaren doorkruist ze de waanzinnige, half virtuele wereld van het eind van de 21e eeuw. Moordlustige jeugdpolitie, next-gen maffia en klungelige engelen – en dan ook nog een aanstellerig maar bloedmooi meisje op hoge hakken, dat haar leven over wil nemen. En het allerverraderlijkst: de valstrikken van de liefde.
Maar het meisje Capone geeft nooit op. Ze ziet altijd een uitweg.
Zelfs als er geen uitweg meer is.


De eerste vraag is waar uit het hoofd van Isabel Hoving de vorm van de gebeurtenissen vandaan komt. Ze zijn ongelooflijk origineel en inventief en doorspekt met futuristische termen die je nergens anders tegenkomt. En ondanks dat blijft het verhaal geloofwaardig en overeind staan. Het is intelligent geschreven en elke pagina nodigt uit tot verder lezen. Heerlijk is het hoofdthema liefde, in een moderne en uitdagende vorm, waardoor het helemaal bij deze tijd past.

Voor iedere young adult liefhebber van science-fiction, is dit een boek om op je verlanglijst te zetten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *