De tweede en laatste dag van Open Monumentendag 2020. Samen met vriendin E. bezoek ik Huis de Neufville, een stijlhuis in de Gouden Bocht (Herengracht 475). Althans, dat is de bedoeling. Want terwijl ik al 10 minuten bij de ingang sta te wachten, is vriendin E. in geen velden en wegen te bekennen.
‘Ik ben er,’ app ik. ‘Ik ook,’ typt ze terug. Eh…
‘Mevrouw, heeft u ook gereserveerd?’ vraagt de dame van Open Monumentendag. Ik noem mijn naam en zij zoekt. En zoekt. ‘Ik zie u niet op de lijst staan.’
Ik laat mijn reservering zien. ‘Huis Neufville, om 13.00 uur.’
‘Maar mevrouw, dat is aan de overkant!’
Verdomme! Sta ik bij 474 in plaats van 475!
Ik stap op mijn fiets, app vriendin E. dat ik verkeerd sta en race naar de brug die me naar de andere kant moet brengen. Net op tijd arriveer ik!
Huis Neufville is een ware traktatie als je van stijlhuizen houdt. Er huist al 30 jaar een bedrijf in dat de deuren niet open wilde stellen voor publiek. Maar omdat zij het pand gaan verlaten, kon het nu wel. En mocht het goed verlopen, dan gebeurt het misschien vaker. Dat is te hopen, want het is een van de best bewaarde stijlhuizen van Amsterdam.
Petronella van Lennep-de Neufville (1688-1749) kwam er in 1733 wonen. Zij was de weduwe van Jacob van Lennep. De Jacob van Lennep waar in Amsterdam een straat (en buurt) naar is vernoemd, is de achterachterkleinzoon van Petronella en Jacob.
Na haar overlijden in 1749 kwam haar zoon er wonen. Hij en zijn vrouw overleden bij de brand in de Stadsschouwburg (die toen op Keizersgracht ter hoogte van 384 zat) in 1772. Het pand stond enige tijd leeg, maar werd daarna verkocht aan koopman Gildemeester, die twee vertrekken inrichtte als schilderijengalerij.
De entree in barokstijl is overweldigend, de stijlkamers zijn in goede staat, met prachtige verborgen deuren en een plafondschildering van Jacob de Wit.
Helaas mochten we geen foto’s maken, dus onderstaande foto’s zijn van internet geplukt. Mocht het weer eens opengesteld worden, dan ga ik zeker nog een keer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *