Aukje.net

Weblog van een Amsterdamse dertiger uit de Friese klei.

Lees hier meer over Aukje.

Meer op Aukje.net

katten, theater, films, concerten, eten

Tagwolk

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , (alle)

Archieven

Klik hier voor de archieven van februari 2003 - oktober 2008.

Categorieën

Links

Blogroll en andere links: hier.

Zoek!

Last Comments

Dinges

Draait op PivotX - 2.3.6 
XML: RSS Feed 
XML: Atom Feed 

Keith Allen

Dinsdag 28 April 2009 at 07:05 am

Zit ik bij een uiterst komische en goed geschoten slotfilm op filmfestival Imagine, zie ik Keith Allen opeens in beeld verschijnen! Misschien beter bekend als de brute Sherrif of Notthingham uit de nieuwste Robin Hood serie van de BBC:

Sherrif of Nottingham

Maar misschien nog beter bekend als de vader van Lilly Allen, iets dat ik (ook) niet wist:

't Is in ieder geval duidelijk van wie Lilly haar streken heeft.

Oh, en die slotfilm, A film with me in it heet 'ie, draait vanaf september in de Nederlandse bioscopen. Een echte aanrader! (En nee, 't is geen horror.)

Guy of Gisborne

Donderdag 02 April 2009 at 07:14 am

Robert Addie 

Robert Addie (foto links) was een hele leuke Guy of Gisborne in Robin of Sherwood, de serie uit de jaren '80 waar ik verslaafd aan was en vorig jaar opnieuw op dvd bekeek. Hij had zijn aantrekkelijke momenten, maar knap was hij niet. 

Guy of Gisborne

Verbazing viel me dan ook ten deel toen ik de nieuwe serie van de BBC uit 2006 zag. Twintig jaar later hebben zij een pracht van een man op deze rol heeft gezet. Likkebaardend kijk ik naar hoe hij Marian het hof maakt, terwijl zij niets van hem moet hebben. Hoe slecht hij ook is, één blik van hem in dat zwarte strakke pak van hem en ik val in katzwijm.

Ik was sceptisch om aan een nieuwe serie te beginnen met andere acteurs. Maar voor alle liefhebbers van de oude Robin of Sherwood is dit echt wel een aanrader. En niet alléén vanwege die woest aantrekkelijke Guy of Gisborne. De nieuwe Robin mag er ook zijn. ;)

(zus, ook liefhebber, krijgt serie 1 als cadeau voor haar verjaardag. Bij deze alvast gefeliciteerd en veel plezier ermee!)

Filmpjus (17)

Zondag 08 Februari 2009 at 07:09 am

1. Revolutionary Road (2009)
Kate Winslet en Leonardo DiCaprio voor het eerst sinds Titanic weer in een film, het leek wel groter nieuws dan de film zelf. De twee spetteren wederom van het scherm af en zetten op steengoede wijze neer hoe een veelbelovend huwelijk vervalt in ruzies en sleur. Emotioneel drama op zijn best.

Revolutionary Road

2. Brideshead Revisited (1982)
De serie kende ik niet, in 2008 is er nog een film van gemaakt die ook aan mijn aandacht ontsnapte. Maar wat ik ben blij dat ik deze serie ontdekte doordat de dvd-box stond te pronken bij Fame. In een speelduur van bijna 11 uur volgen we Charles Ryder (Jeremy Irons) die tijdens zijn studietijd op Oxford bevriend raakt met de aristocraat Sebastian Flyte. Maar zijn aristocratische roots zitten hem dwars en uiten zich in een alcoholverslaving. Hij trekt zich terug van de wereld en zet de vriendschap met Charles op het spel. Van daaruit ontwikkelt zich het verhaal verder en ontvouwt zich op het scherm het ene drama na het andere. Naar een boek van Evelyn Waugh, die onderlinge relaties knap neer weet te zetten.

Brideshead Revisited

 

3. Empreinte de l'ange, L' (2008)
Oftewel: de afdruk van een engel. Ooit afgevraagd wat dat kuiltje onder je neus daar doet? Daar heeft een engel zijn vinger opgelegd toen je werd geboren, zodat je onschuldig ter wereld zou komen. In deze film is een moeder ervan overtuigd haar zeven jaar geleden overleden dochter te herkennen. Haar dochter kwam een paar dagen na haar geboorte om tijdens een brand in een ziekenhuis. Een knap staaltje moedergevoel of een dramatisch geval van hysterie? Gebaseerd op een waargebeurd verhaal en boeiend tot het eind toe.

l'Empreinte de l'ange

 

4. Blindness (2008)
Indringende film over een mondiale infectie die de mensheid blind maakt. Natuurlijk zijn er altijd een paar mensen resistent, in dit geval Julianne Moore. Onder het mom van 'ik ben ook blind' laat ze zich vrijwillig opsluiten samen met haar man en honderden anderen blinden in een pand omringd door bewakers die er niet voor terugdeinzen om je neer te schieten wanneer je de omheining te dicht nadert. Omdat er in het pand zelf geen bewaking of leider is, ontstaan er zelfgemaakte regels die van kwaad tot erger gaan. Hoe een kleine bevolking probeert te overleven, de macht te pakken waarbij geweld niet geschuwd wordt. Bij vlagen een nare film, ook omdat je weet dat je misschien wel hetzelfde zou doen/overkomen in eenzelfde soort situatie. Het eind is in zijn eenvoud subliem.

Blindness

5. The Sisterhood of the Traveling Pants 2 (2008)
Vier totaal verschillende vrouwen met vier verschillende problemen die sinds lange tijd vriendinnen zijn. Ze sluiten een 'sisterhood of the traveling pants' omdat ze allemaal dezelfde spijkerbroek passen die ze tijdens de zomervakantie naar elkaar doorsturen. De spijkerbroek brengt geluk, maar in deel 2 lijkt dat geluk uit te blijven. Een echte meidenfilm, en ja, ik heb daar een groot zwak voor.

Sisterhoofd of the traveling Pants

 

6. Oorlogswinter (2008)
Nederland is goed in het maken van kinder- én oorlogsfilms. Oorlogswinter is daar ook nog 'es een combinatie van. Het verhaal wordt verteld vanuit de veertienjarige Michiel, die op deze jonge leeftijd krijgt te maken met het verzet en verraad tijdens de tweede wereldoorlog. Wie is te vertrouwen en wie niet? Is zijn eigen familie wel te vertrouwen?
Mooie beelden en een goed verhaal dat net iets te lang voortkabbelt.

7. Across the Universe (2007)
In de categorie aparte films is dit er één. Een musicalfilm vol peace en Beatlesliedjes.

Across the Universe

Across the Universe

 

Het verhaal speelt zich af ten tijde van de Vietnam-oorlog. Van een groepje bevriende jongeren worden een paar jongens uitgezonden en anderen bieden verzet. Een aaneenschakeling van mooie beelden en opnieuw gearrangeerde Beatlesnummers. Opmerkelijke film die om zijn originaliteit en mooie sfeerbeelden indruk maakt.

8. Sex and the City (2008)
Omdat deze film zo slecht werd ontvangen, had ik weinig verwachtingen. En waar verwachtingen laag zijn, valt het altijd mee. Ik snapte dan ook niet zo goed waar iedereen zo moeilijk over deed. Ja, het was het vervolg op de serie, maar so what? Geen van de fans die een compleet nieuw verhaal wilden, het lijkt me dat iedereen wel wilde weten hoe het verder ging met de welvarende dames. Ik heb daarom net zo veel genoten als van de serie. Geen hoogtepunt, maar in dit geval ook niet nodig. 

9. Wuthering Heights (1978)
Ik houd van drama, ik houd van romantische verhalen, ik houd van kostuumfilms, maar: Wuthering Heights ging zelfs mij te ver. Belangrijk vind ik het wel om te weten waar het bekende nummer van Kate Bush en natuurlijk het boek over gaat, maar jongens jongens, dit is echt drama in het kwadraat. Ik genoot van de acteerkunsten van Ken Hutchison, maar gruwde van Kay Adshead als Cathy. Ik heb het uitgekeken omdat ik per sé wilde weten hoe het afliep, maar was blij dat ik het achter de rug had!

Wuthering Heights

10. Wall-E (2008)
Te hoge verwachtingen maken van deze film een tegenvaller. Toegegeven, het ziet er prachtig uit en Wall-E is ook hartstikke schattig, maar het verhaal is best saai. De onderliggende laag van het verhaal (die eigenlijk heel duidelijk is te zien) trof me het meest. Uiteindelijk willen we gewoon een werkend leven, dingen zelf opbouwen en zelf ontdekken (wie de film heeft gezien begrijpt wat ik bedoel). 

Wall-E

11. Cold Comfort Farm (1995)
De ouders van de welgestelde Flora (Kate Beckinsale) zijn overleden, iets waar ze zelf niet erg mee zit, waardoor ze op zoek moet naar onderdak. Ze schrijft haar familieleden aan en uit degenen die haar willen onderhouden kiest ze de meest avontuurlijke. Dat is namelijk interessant voor het boek dat ze wil schrijven.
Ze komt terecht op 'Cold Comfort Farm', waar de oudste dame des huizes een streng regime hanteert. Iedereen is bang voor haar, behalve Flora. Met haar positieve en opgewekte humeur tovert ze de grauwe en saaie wereld van de bewoners om in een kleurrijk paradijs en weet zelfs tot de oude dame door te dringen. Allemaal leuk en vrolijk met een grappig rolletje van Stephen Fry, maar ook niet meer dan dat. 

12. How to Lose Friends & Alienate People (2008)
Komisch acteur Simon Pegg speelt Sidney Young, een vervelend mannetje met foute grappen. Ondanks zijn irritante gedrag wordt hij gevraagd om te gaan schrijven voor een belangrijk magazine in New York, waar hij artikelen mag schrijven over beroemdheden. Op de redactie is Kirsten Dunst de enige die hem enigszins kan luchten.
Een grappige film die niet lang blijft hangen.

Cirque du Freak

Dinsdag 13 Januari 2009 at 07:01 am

Op 12 januari 2004 publiceerde ik n.a.v. een stokje de volgende lijst met mijn favoriete boeken:

1: De Ontdekking van de Hemel van Harry Mulisch, op aanraden van een collega gelezen omdat ik vol lof was over de Celestijnse Belofte. Inmiddels heeft de Celestijnse Belofte het veld geruimd voor het meesterwerk van Mulisch.
2: De boeken over Harry Potter van J.K. Rowling. Ik ben met het vijfde deel bezig en verbaas me elke keer weer over haar bijzonder mooie taalgebruik en de vele verschillende en daardoor ingewikkelde verhaallijnen.
3: De boeken van Darren Shan. Ze gaan over een jongen die als vampiersleerling door het leven gaat. Een welkome opvulling tijdens het wachten op het volgende Harry Potter-deel.
4: Een Phoenix uit de As van Henning Boëtius, een op historische feiten gebaseerde roman over de zoektocht van een man naar de oorzaak van de explosie die de zeppelin Hindenburg in 1937 liet neerstorten. De schrijver is de zoon van de man die destijds aan het roer stond van de Hindenburg.

Het gaat vooral om nummer 3, de kinderboeken van Darren Shan. Laatst had ik het al over het boek 'Twilight' van Stephenie Meyer dat is verfilmd, over een liefde tussen een gewoon meisje en een vampier. U raadt het al, het eerste boek van Darren Shan, Cirque du Freak, is nu ook verfilmd en komt in augustus uit. In deze boeken ligt het accent meer op het vampier zijn en gaat het er ietwat bloederiger aan toe dan in de verhalen van Stephenie Meyer. Kinderboeken over vampieren lijken op dit moment helemaal hot te zijn!

Natuurlijk zijn er op YouTube weer geïmproviseerde trailers te bekijken, niet zo bijster interessant, maar is er ook een foto gepubliceerd die al een aardig beeld geeft van de sfeer van de film:

Cirque du Freak

Voordeel: ik heb de serie boeken gelezen, dus de beelden verstoren mijn fantasie niet. Nadeel: de grote meneer op de foto die mister Crepsley speelt komt totáál niet overeen met de lijzige witte slungel die ik me had voorgesteld.

Dus temper ik mijn enthousiasme tot er wat meer bekend wordt. Maar verheug ik me er stiekem wel op.

Filmpjus (16)

Maandag 08 December 2008 at 07:10 am

1. Twilight (2008)
Voor iedereen die romantisch is ingesteld en houdt van het onmogelijke: namelijk een liefde tussen een vampier en een gewoon meisje. Naar het boek van Stephenie Meyer, het eerste deel in de Twilight-saga. Overigens staat het vierde deel on hold omdat een vriend het nodig vond een gedeelte van het tekst uit te laten lekken op internet. Bestsellers schrijven heeft ook nadelen.

Twilight

2. The other Boleyn girl (2008)
Maria en Anna  Boleyn zijn zussen in een vooraanstaande Engelse aristocratische familie in de zestiende eeuw. De mooie en extraverte Anna wordt naar voren geschoven om met Koning Hendrik VIII aan te pappen met de bedoeling zijn minnares te worden. Het is echter niet Anna, maar haar ingetogen zus Maria waar hij voor valt. Zij wordt zijn maîtresse, iets dat Anna haar niet in dank afneemt, met alle gevolgen van dien.
Het verhaal is op waarheid gebaseerd en zet een gruwelijk tijdsbeeld neer. De rollen worden gespeeld door Scarlett Johansson (Mary), Natalie Portman (Anna) en Eric Bana (Hendrik VIII) en oeh, wat doen ze dat toch goed!

The other Boleyn girl

3. 24: Redemption (2008)
Na een staking van de scriptschrijvers werd de nieuwe 24 uitgesteld en uitgesteld. Maar in dit geval kwam van uitstel geen afstel en kwam in november de nieuwe film op televisie (niet in de bios). Het is een proloog van seizoen zeven en vertelt hoe Jack Bauer (Kiefer Sutherland) in Afrika terecht is gekomen en de Amerikaanse autoriteiten probeert te ontlopen die hem willen dagvaarden. Hij wordt getraceerd, maar wanneer Jack op de vlucht wil slaan worden de kinderen op een school die is opgezet van een vriend van hem waar hij verbleef bedreigd door rebellen. Er zit niks anders op dan te blijven en samen met zijn vriend het gevecht aan te gaan.

24: Redemption

4. Hancock (2008)
Na het zien van 'I am legend' verwachtte ik niet veel van een film met Will Smith in de hoofdrol. Maar wie geen verwachtingen heeft, kan verrast worden, en dat deed Hancock in alle opzichten. Sowieso vind ik het geweldig als je een superheldenverhaal maakt waarin de (geredde) mensen zich tegen de superheld keren omdat hij altijd dronken en onbeschoft is. Hij richt meer schade aan met zijn reddingsoperaties dan nodig is, vernielt de grond wanneer hij landt en wanneer je commentaar hebt, steekt hij zijn middelvinger op, of erger, ramt je hoofd in de kont van iemand anders.
Eén persoon ziet echter wel iets in hem. De reclameman die van de dood wordt gered door Hancock. Hij neemt hem onder zijn hoede, geeft hem een nieuw pak en probeert hem manieren te leren. Zijn zoontje vindt Hancock geweldig, zijn vrouw is er verre van blij mee. Lukt het Hancock een nuchter bestaan op te bouwen?

Hancock

5. Hilary and Jackie (1998)
Weer een waargebeurd zussenverhaal, eentje die in bepaald opzicht lijkt op 'The other Boleyn girl', maar zich in een heel andere tijd afspeelt. De zussen Hilary en Jackie zijn natuurtalenten op het gebied van muziek. Musiceren gaat Hilary makkelijker af dan Jackie en Jackie is daardoor zo jaloers dat zij oefent, oefent en nog 'es oefent. Ze streeft Hilary in haar kwaliteiten voorbij en belandt als celliste in de professionele muziekwereld. Hilary kiest voor een gezinsleven, Jackie reist de hele wereld af. Daar komt een eind aan wanneer ze ongeneeslijk ziek wordt. Houd de snotdoek maar bij de hand!

6. Låt den rätte komma in (2008)
Oftewel: Let the right one come in. De Zweede schrijver John Ajvide Lindqvist bracht in 2004 zijn horrordebuut Låt den rätte komma in uit. Het werd een grote hit in Zweden en vertalingen volgden, zo ook in het Nederlands. Ik las het boek dit jaar en hield er een wrange nasmaak aan over. Toch was ik erg benieuwd naar de film die op dit boek is gebaseerd. Het vertelt het verhaal van de 12-jarige Oskar die gepest wordt op school. Hij woont bij zijn moeder en gaat af en toe naar zijn vader. Gelukkig is hij niet met zijn leven, tot er een nieuw buurmeisje naast hem komt wonen, Eli. Eli loopt in haar t-shirt de binnenplaats op terwijl het ijskoud is, ruikt niet geheel fris en ziet er soms goed en soms heel slecht uit. Eli en Oskar worden vrienden, maar Eli heeft een groot geheim.
Gelukkig voor mij werden vele nare elementen uit het boek in de film achterwege gelaten, waardoor het, zéker op cinematografisch gebied, een prachtige trage film is geworden over vriendschap. Een vriendschap met een horrorsmaakje, dat wel.

Let the right one in

7. Enchanted (2007)
Een film waar je alleen maar vrolijk van kan worden. Lief en ik keken elkaar in het begin af en toe aan met een blik van 'waar kijken wij nou naar', maar even doorzetten en je krijgt een portie vrolijkheid waar je u tegen zegt. Enchanted is een combinatie van animatie en film en van tig sprookjes.

Enchanted

8. Damage (1992)
Dr. Stephen Fleming (Jeremy Irons) is minister en getrouwd met Ingrid. Samen hebben zij een zoon, Martyn, die een relatie aangaat met de mooie Anna Barton (Juliette Binoche). Wanneer Stephen en Anna elkaar voor het eerst ontmoeten, valt er een indringende stilte waarbij de spanning tussen hen is te voelen. Ondanks hun uiterst benarde positie gaan ze een seksuele relatie met elkaar aan omdat ze elkaar simpelweg niet kunnen weerstaan.
Een drama, maar wat voor één.

Damage

9. Northanger Abbey (1986)
Kostuumdrama naar een boek van Jane Austen. Dat klinkt als een typische film voor Aukje, maar dat valt helaas tegen. Genoten heb ik wel van de upper society class waarin hoofdpersoon Catherine Morland (Katharine Schlesinger) zich beweegt, maar het verhaal wordt niet op een boeiende manier verteld (en is wellicht ook gewoon saai). Catherine houdt van het lezen van gothic-boeken en droomt regelmatig weg in haar fantasieboeken. Die fantasie lijkt werkelijkheid te worden wanneer zij wordt uitgenodigd op het kasteel Northanger Abbey. Ze is verliefd op de zoon van de eigenaar en bevriend met zijn dochter. Het kasteel bevat een geheimzinnigheid die een ongekende aantrekkingskracht heeft op Catherine, maar dat brengt haar tegelijkertijd in de problemen.

10. The Number 23 (2007)
Walter Sparrow  (dit keer een serieuze rol van Jim Carrey) krijgt van zijn vrouw een boek over het nummer 23. Alles is tot dit nummer te herleiden en tot overmaat van ramp denkt Walter dat het boek over hem gaat. Zijn vrouw en zoon worden gek van hem, Walter wordt gek van zichzelf maar erkent dit niet.
De film viel tegen. Het verhaal wordt te traag verteld, er had veel meer gedaan kunnen worden. Het is simpelweg te saai.

The Number 23

11. Blades of glory (2007)
Hele foute maar vermakelijke film over twee kunstschaatsers. De één van het type ruwe bolster blanke pit, de ander van het type overdreven metroman. Ze staan aan de top, vechten om de nummer 1 plek maar worden door een oplettende coach als duo gepresenteerd wanneer beiden door een vechtpartij zijn geschorst voor solowedstrijden.

Blades of Glory

12. Perfect Creature (2006)
Een vampierenfilm die onderaan eindigt! Tja, niet alle vampierenfilms zijn goed. Deze speelt zich af in de jaren '60 waarin vampieren geen bloeddorstige monsters zijn, maar vredig naast de mensen bestaan en respect oogsten. Wanneer de bevolking echter door een griep in snel tempo gedood wordt en een bloeddorstige vampier daar gebruik van maakt, wordt Silus ingeschakeld om hem te stoppen.
De indrukwekkende science-fiction setting is het enige goede aan deze film.

(klik op de foto's voor een grotere versie)

Mobiel inleveren!

Zondag 16 November 2008 at 07:47 am

Films recenseren doe ik nog niet zo lang, laat staan persvoorstellingen bezoeken. De gang van zaken is mij dan ook niet helemaal bekend. Zo moest ik deze week mijn mobiel inleveren tijdens een persvoorstelling. Voorschriften zijn voorschriften, maar ik zag mezelf toch echt niet met een mobieltje een hele film vastleggen om het daarna op You Tube te zetten! Haha!

Dit keer ging het om de film 'Twilight'. Twilight? denkt u. Ja, Twilight! Waar ik al tig keer eerder over schreef. In 2006 omdat ik razend enthousiast was over het boek en in 2008 toen ik nog razender enthousiaster was over het vervolg 'Nieuwe Maan'. In oktober 2008 omdat het boek was verfilmd en ik de trailer had gezien. En toen zag ik deze week de film. Als één van de eersten in Nederland. Ha! Erover schrijven mag ik nog niet, embargo enzo. Maar op 30 november verschijnt op Eeuwig Weekend een recensie. Maar dat merkt u vanzelf in de balk hiernaast. Maar ik wilde wel alvast kwijt dat sinds ik de film heb gezien, ik weer helemaal geobsedeerd ben door Edward, de vampier, en Bella, een gewoon meisje, die verliefd op elkaar worden. Het is zelfs zo erg dat wanneer de film in de bios verschijnt (4 december), ik nóg een keer ga kijken. En als 'ie op dvd uitkomt ga ik 'm kopen en nog tig keer kijken. En erger nog: op You Tube zag ik een geïmproviseerde trailer van het vervolg op Twilight: New Moon. Maak me gèhèk!

Om iedereen nog even te teasen zet ik hier de trailer van Twilight weer neer. Zodat ik er zelf ook nog honderden keren naar kan kijken (zeker nu ik de film heb gezien kan ik de beelden veel beter plaatsen):

In januari starten pas de opnames voor het vervolg, Nieuwe Maan. Maar hiervan alvast een trailer van een échte obsessieveling:

Nou kan ik weer niet wachten!

Filmpjus (15)

Zaterdag 18 Oktober 2008 at 8:35 pm

1. Jane Eyre (2006):
De BBC heeft het 'm weer geflikt: een kei van een kostuumdrama afleveren. In dit geval een serie, bestaande uit vier delen, maar het is alleen maar positief dat dit drama zo lang duurt. De beroemde roman 'Jane Eyre' van Charlotte Brontë verfilmd, een verhaal waarin Brontë haar persoonlijke ervaringen verwerkte. In tegenstelling tot het boek wordt er niet uitvoerig ingegaan op de gekwelde jeugd van Jane Eyre, maar wél op haar volwassen leven, dat begint vanaf het moment dat zij het tehuis waar ze werd opgevoed en werkte verlaat voor een baan als gouvernante bij Edward Fairfax Rochester. En net als bij al die andere bekende tv-drama's (Sound of Music enzo) wordt ze verliefd op haar baas. Maar hoe aantrekkelijk en leuk die baas ook is, hij draagt natuurlijk wél een geheim met zich mee.
Alles klopt aan deze verfilming, inclusief hoofdrolspeelster Ruth Wilson die als 24-jarige vers van de toneelschool werd geplukt.

Jane Eyre

2. Mulholland Dr. (2001)
Soms weet je van tevoren al of een film goed is of niet. Bij deze film viel het gevoel positief uit, en klopte het ook. Wat een fantastische film! Wanneer Rita een auto-ongeluk krijgt en met geheugenverlies belandt in een huis van een vrouw waar ze wordt gevonden door het nichtje van de vrouw, ontstaat er een vriendschap tussen de twee dames. Samen gaan ze op zoek naar de identiteit van Rita.
Na het zien van de film heb ik veel commentaren van lezers op Imdb.com gelezen, want het eind van de film geeft stof tot nadenken. Ik denk dat ik het antwoord heb gevonden, maar zal het achterwege laten voor degenen die de film nog willen zien.

3. Unbreakable (2000)
Bruce Willis speelt David Dunn, een man die geen schrammetje overhoudt aan een auto-ongeluk en nog mysterieuzer: als enige overlevende zonder enige buil uit een trein stapt die is gecrasht. Hij komt in contact met 'Mr. Glass', zijn lichamelijke tegenpool. Waar David niet bang hoeft te zijn voor lichamelijk letsel, zit Mr. Glass gevangen in zijn eigen lijf. Bij het minste of geringste breekt hij zijn botten. Omdat David een neus heeft voor gewelddadige gebeurtenissen die op het punt staan te gebeuren, heeft Mr. Glass grote plannen met David; hij wil hem als superheld inzetten tegen het geweld in de maatschappij. David ziet echter zijn eigen superheldenrol niet zitten, zeker niet wanneer hij meer en meer achter de gruwelijke waarheid komt die Mr. Glass probeert te verbergen.

Noise

4. Noise (2007)
Jij ergert je vast ook wel eens aan de straatgeluiden om je heen. En dan vooral aan het veelvuldig afgaan van alarmen van auto's, scooters en huizen/winkels. Bij David Owen, gespeeld door Tim Robbens, gaat deze irritatie een stuk verder: hij beukt er gewoon op los. Gaat je autoalarm af? Dan kun je bij terugkomst een kapotgeslagen vehicel vinden. Geobsedeerd is David door alle geluiden om hem heen, oordoppen helpen niet. Vervelend als je dan ook nog in de drukke metropool New York woont. Hij vertikt het om te verhuizen, de omgeving moet zich maar aanpassen aan hém. Zijn vrouw en kind worden er gek van, hij verschijnt veelvuldig voor de rechter en om zichzelf en zijn huwelijk te redden probeert hij zijn obsessie te laten voor wat het is. Maar ondertussen is hij wél de held van de buurt. Want iedereen irriteert zich en hij is de enige die er iets aan doet!
Een film die door schromelijk te overdrijven ons met de neus op de feiten drukt.

5. Groundhog Day (1993)
Bill Murray speelt de überchagrijnige weerman Phil Connors die tegen zijn zin in afreist naar het gehucht Punxsutawney om verslag te doen van 'Groundhog Day'. Een feestelijke, maar koude februaridag waarbij een 'groundhog', oftewel bosmarmot, het verloop van de winter voorspelt. Je kan Phil geen groter plezier doen door meteen rechtsomkeert te maken, maar het tegenovergestelde gebeurt: hij belandt in een tijdslus waardoor hij dezelfde dag steeds opnieuw beleeft. Quelle horreur! Hij verzint van alles, want consequenties hebben zijn daden immers niet: de volgende dag is iedereen het vergeten. Behalve Phil, die zichzelf traint om álles te onthouden en zelfs piano leert spelen. Zijn grootste uitdaging is het hart van zijn aardige en mooie regisseuse (Andie MacDowell) te veroveren. En daar heeft hij alle tijd voor. Een Scrooge-verhaal in een modern jasje.

6. Cashback (2006)
Een student aan de kunstacademie lijdt aan slapeloosheid nadat zijn relatie is verbroken. Om de tijd te doden gaat hij nachtdiensten draaien in een supermarkt, waar hij en zijn collega's zo hun eigen manieren hebben om de tijd door te komen. De student zet de tijd stil, ontdoet vrouwen van hun kleding en maakt de meest prachtige schetsen. De vrouw die hij het vaakst portretteert is Sharon, het kassameisje. Een verliefdheid is snel ontwikkeld. Kan zij hem van zijn slaapprobleem afhelpen?

Cashback

7. Young People Fucking (2007)
Ach, wat een leuke titel. Maar vooral: een leuke film! We volgen vijf stellen die een band met elkaar hebben en sex willen/gaan hebben. De band tussen de stellen varieert van platonische vriendschap, geliefden, exen, one-night-stand en sex met de buren. Ieder loopt zo tegen zijn eigen problemen die natuurlijk eerst besproken moeten worden met de tegenpartij voor er überhaupt aan sex kan worden gedaan. Oké, het acteerwerk is misschien een beetje onder de maat, maar het concept is zó grappig dat het echt wel een leuke film is geworden.

Young People Fucking

8. Independence Day (1996)
Science-fiction film met een hoofdrol voor Will Smith. Het verhaal is niet het sterkste punt (zeker niet in het tweede deel), de beelden wel. Je woont in New York en whoops, opeens hangt er een megagrote vliegende schotel boven de stad. En erger nog:vernietigt de stad. Niet alleen New York, maar de hele wereld. Aliens! Buitenaardse wezens die écht geen goed in de zin hebben. Die niet zitten te wachten op een aardig welkomstwoord maar gewoon Aarde willen overnemen zodat ze deze kunnen gebruiken en na vervuiling verder trekken naar een andere planeet. Will Smith is de (militaire) held die een zooi mensen redt en daarbij ook nog eens een regeringsgeheim, of nee, verder dan dat want de president wist ook van niets, onthuld. Ondanks het door mooie beelden ondergesneeuwde verhaal een fijne film.

9. Antitrust (2001)
De jonge en talentvolle computerprogrammeur Milo wordt door het grote commerciële bedrijf NURV binnengehaald om te werken aan een communicatieprogramma ('Synapse'). Er zit haast achter, want er is een deadline die koste wat het kost gehaald moet worden. De directeur van het bedrijf, Gary Winston (gespeeld door, hier is 'ie weer, Tim Robbins), ontfermt zich persoonlijk over de jongen en houdt alles in de gaten. Het karakter Gary is overigens losjes gebaseerd op Bill Gates.
Milo vindt het geweldig bij NURV, werkt hard, sluit vriendschappen maar ontdekt langzaam maar zeker de stinkende kant van het zaakje. Geen hoogstaand acteerwerk (afgezien van Tim Robbins), geen hoogstaande film, maar wie into computers is kan deze film, die neigt naar het etiket tienerfilm, best waarderen.

10. Finding Neverland (2004)
Het meest bijzondere aan deze film is toch wel het waargebeurde verhaal. Dat verhaal is lieflijk en ingetogen neergezet, maar laat goed zien hoe James Barrie tot zijn meest beroemde schrijfsel 'Peter Pan' kwam.
Dagelijks laat auteur en dramaturg James Barrie (Johnny Depp) zijn hond uit in Kensington Gardens. Daar ontmoet hij de kinderen van het echtpaar Llewelyn Davies, waarvan in de film gekozen is voor een één-ouder gezin, gespeeld door Kate Winslet. Er ontstaat een hechte vriendschap tussen James en de kinderen, maar ook tussen hem en Sylvia (Kate Winslet). James is kinderloos en in het bezit van een grote portie fantasie, die hij gebruikt voor het schrijven van toneelstukken. De kinderen zijn een grote inspiratiebron voor het schrijven van zijn meesterwerk Peter Pan. Absoluut geen superfilm, maar vanuit historisch oogpunt toch interessant.

J.M.Barrie

De échte J.M. Barrie met een zoon van Sylvia (ca. 1900)

11. Caché (2005)
Een film waar ik zeer naar uitkeek, die me immens boeiend leek, maar uiteindelijk zwaar tegenviel. George en Anne Laurent (gespeeld door Daniel Auteuil en de geweldige actrice Juliette Binoche) krijgen videotapes toegestuurd met opnames van hun huis. Saaie opnames, dat wel, maar het idee dat iemand je 24/7 in de gaten houdt is op zijn zachtst gezegd frustrerend. Zeker als je op de plaats waar de opnames geschoten zijn niemand hebt zien staan (terwijl je er wel voorbij bent gereden) en je uit pure machteloosheid iemand verdenkt die onschuldig beweert te zijn zodat het je niet lukt het geheim te ontrafelen. En dat, leerde ik later, is een kenmerk van regisseur Michael Haneke. Een geheim een geheim laten, en daardoor niet alleen de hoofdpersoon maar ook de toeschouwer machteloos in het rond laten spartelen. Heel vervelend!

12. Day of the Dead (2008)
Eindelijk weer eens een horror! Hoewel ik in den beginne van mijn relatie met mijn horrorfreak best veel horror keek, had ik na twee jaar een overkill en keek alleen nog sporadisch mee. Toen lief op de computer 'Day of the dead' keek ben ik maar gewoon aangeschoven en mee gaan kijken. Deze versie uit 2008 is een remake van de film van horrorgoeroe George A. Romero uit 1985. En remakes zijn kwalitatief gezien niet altijd de beste films. Deze helaas ook niet. De film slaat op veel fronten de plank mis. Geen goede acteurs en geen boeiende vertelling. Een echte dertien in een dozijn film.

Aukje elders

» HUGO HOES - FIJNE FAMILIE
Hugo Hoes - Fijne Familie
  Geen reacties |
» THE REEF
The Reef
  Geen reacties |
» DOWNTON ABBEY
Downton Abbey
  Geen reacties |
» THE BORGIAS
The Borgias
  Geen reacties |
» THE HOUSEMAID
The Housemaid
  Geen reacties |
» TWILIGHT - BREAKING DAWN
Twilight - Breaking Dawn
  Geen reacties |
» THE CABIN IN THE WOODS
  Eén reactie |
» ANNA KARENINA
  Geen reacties |
» THE BRIDGE
  Twee reacties |
» OMDENKEN
  Geen reacties |