Aukje.net

Weblog van een Amsterdamse dertiger uit de Friese klei.

Lees hier meer over Aukje.

Meer op Aukje.net

katten, theater, films, concerten, eten

Tagwolk

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , (alle)

Archieven

Klik hier voor de archieven van februari 2003 - oktober 2008.

Categorieën

Links

Blogroll en andere links: hier.

Zoek!

Last Comments

Dinges

Draait op PivotX - 2.3.6 
XML: RSS Feed 
XML: Atom Feed 

Dagelijkse woorden #12

Vrijdag 17 Februari 2012 at 07:21 am

Omdat lief besloot aan de plaat te gaan, deed ik mee. Ik tikte bij een tweedehands winkel ‘Turn of a friendly card’ van Alan Parsons en ‘Brilliant Trees’ van David Sylvian op de kop.
Niet hun mooiste platen, maar voor een paar euro zonde om te laten liggen.

En zo groeit mijn verzameling gestaag. En zet ik naast het continu draaien van ‘Sprookjes van de Efteling’ voor kindje en de platen van Bowie van lief graag mijn eigen plaatje op. Vanwege de charme van vinyl. Omdat het heerlijk ouderwets is om de plaat om te draaien. Omdat het jeugdsentiment is.
Hoe prachtig is het om terug te gaan naar de good old days. Niet dat we ze kunnen terughalen, hoe graag ik dat soms ook zou willen. Maar het gevoel om voor even terug in de tijd te gaan is als een rustpunt in deze hectische digitale tijden.

Ik krijg steeds meer behoefte aan dat soort rustpunten. #zetcomputeruit

Dagelijkse woorden #8

Maandag 13 Februari 2012 at 07:56 am

Keek ik opeens in een zwart gat. Veroorzaakt door het wekenlang kijken naar de  kostuumdramaserie 'Lark Rise to Candleford'. In den beginne een beetje saai, maar al snel groeide mijn liefde voor de karakters en zag ik ze dagelijks.
Benieuwd als ik was naar al hun avonturen liet ik elke keer de beelden op mijn scherm passeren. Liefde, armoede, rijkdom, sterke vrouwen, werkende mannen, ruzies, feesten. Gewoon een soap dus, maar dan ruim honderd jaar terug in de tijd.

Een kijkje in het verleden, toen Flora Timms haar belevenissen noteerde en later in boekvorm publiceerde.
Verfilmd door de BBC zoals geen ander dat kan. Ondanks de hoge kijkcijfers en waarderingen stopten ze na sezoen 4. Kennelijk had de crisis bij de BBC ook toegeslagen.

Flora Thompson

Dagelijkse woorden

Zaterdag 11 Februari 2012 at 12:00 pm

Niet. In. Het. Weekend.

Dagelijkse woorden #4

Dinsdag 07 Februari 2012 at 07:43 am

Vroeg naar bed gaan. Sinds wanneer heb ik daar zo'n moeite mee?
Vooral sinds kindje er is.
Echte metime is er alleen 's avonds nog. En dus sta ik niet te springen om vroeg mijn bed in te duiken.
Maar ik heb het wel nodig. Ontzettend dringend ook.
Waarom is goed voor jezelf zorgen toch zo lastig?

De wapperende handen van Wipneus en Pim

Zondag 18 December 2011 at 6:59 pm

 Toen kindje net geboren was, las ik hem voor uit Wipneus en Pim. Niet dat hij er iets van begreep, maar ik dacht dat hij het wel prettig zou vinden om naar mijn stem te luisteren. Voor mij de uitgelezen kans om de boekjes die ik vroeger verslond weer eens door te lezen.
Kindje heeft inmiddels geen geduld meer voor voorlezen, dus ik moet even wachten tot hij oud genoeg is om stilletjes te luisteren.
Maar afgelopen week werd naar buiten gebracht dat broeder Gregorio, schrijver van 17 delen van de serie, iets te dol was op kleine kinderen.

Twijfel. Dubio. Kan ik de verhalen van de hand van zo een viezerik nog wel voorlezen aan kindje? Eén ding is zeker: de mooie avonturen van de goedlachse kabouters blijven tot in lengte van dagen een nare bijsmaak houden.

Zonde, zonde.

Nog een keer 'nog een keer'

Maandag 28 November 2011 at 11:49 am

Met de aanschaf van een platenspeler door lief omdat hij platen van Bowie wilde gaan verzamelen, haalde ik mijn platen van zolder.
Tussen het stof en de krassen door luisterde ik opnieuw naar de stemmen van de hoorspelen. Hier had ik vroeger vaak naar geluisterd. In de grote voorkamer, een nette kamer aan de voorkant van het huis die alleen werd gebruikt voor bezoek. Ik draaide er Pinkeltje, Alice in Wonderland en Sprookjes van de Efteling.

Twee lp's had ik van Sprookjes van de Efteling en juist die platen luister ik 30 jaar later samen met kindje. Bij het horen van een liedje roept hij altijd 'nog een keer!', maar zo makkelijk als je op de computer een loop kunt instellen, zo moeilijk gaat dat op een platenspeler, dus moet hij echt even wachten tot een volgend liedje.

Hoogtepunt is echter het opzetten van de plaat. Dat mag hij zelf doen. De lp's zijn oud en al beschadigd, dus een paar vieze kinderhandjes en wat extra krassen is niet zo'n probleem. En de naald op de plaat zetten hoeft niet: op start drukken is al voldoende. En dat kan een kindervingertje makkelijk doen.

Het gevolg is wel dat ik van 's ochtends vroeg tot 's middags laat sprookjes luister. Nu heb ik niet zo'n moeite met al die herhalingen, maar een beetje variatie is welkom. Dus struinde ik internet af op zoek naar de overige delen.

Die vond ik! Als downloadbestand.

Maar toen ik de sprookjes via iTunes wilde laten horen schudde kindje heel hard 'nee' en wees op de platenspeler. De magie van het zelf opzetten is belangrijker dan het luisteren. Dus draaiden we nog een keer de rattenvanger van Hamelen.

En nog een keer.
En nog een keer.
En nog een keer.

Prutteldag

Maandag 24 Oktober 2011 at 11:04 am

Mijn lichaam is helemaal in de war. Tja, ik moet de eerste mens nog ontmoeten voor wie stress gezond is.
Dus ben ik weer gestart met een streng dieet en slik ik verschillende middeltjes om de balans te herstellen. 't Is niet anders.
Ondertussen verloor ik in de derde ronde van het Wordfeudtoernooi. Ik werd, tegen mijn verwachtingen in, eerste in de poule. De tweede ronde doorstond ik met glans doordat mijn tegenstandster zich terugtrok. In de derde ronde stond ik steeds voor, maar 'broedden' op driedubbele woordwaarde en waarbij ze al haar letters wegspeelde nekte me. Dus speel ik nu als troost een potje tegen de directeur van het toernooi.

In het begin van deze ruime week vakantie reisde ik samen met kindje af naar het nieuwe huis van mijn ouders. Ik miste de boerderij totaal niet. Nu is de boerderij nog in familie, dus we kunnen de dieren bezoeken wanneer we willen, maar ook afgezien daarvan mis ik het niet. Ik vond zo'n nieuw huis met al zijn luxe voorzieningen HEERLIJK. En dacht stiekem: wat als ik in dít huis mijn jeugd had doorgebracht?
Meest opmerkelijk was ik toen ik eenmaal weer in Amsterdam mijn tas uitpakte. De kleding rook heerlijk naar waspoeder. Geen muf boerderijluchtje te bekennen. Het was de eerste keer in 38 jaar.

Vandaag heb ik nog een day off (niet te verwarren met off-day ;) om amandelbrood te bakken en erwtensoep te maken. Ik pruttel vandaag dus nog even verder en dat bevalt me wel. Later deze week zet ik me wel weer in voor de baas. Maar niet te hard hè. ;)

Al wachtend in een rij

Zaterdag 10 September 2011 at 1:19 pm

☒ De kassameneer vraagt aan de man achter mij of hij kan helpen. Ik sta te wachten op een andere kassameneer, die van de pakketjes. Hij moet mijn pakketje scannen maar het duurt even omdat de kassarol op is.
Als de man achter mij kenbaar maakt waar hij voor komt, zegt de kassameneer dat hij toch in de rij waar hij stond moet wachten.
"Dat wist ik ook wel, fokking mongool," mompelt de man.

Ik doe extra aardig tegen de kassameneer en maak een praatje zodat de man achter mij nog langer moet wachten.

☑ Het kassameisje scant de boodschappen van de mevrouw voor mij. Eén voor één, elk een harde piep veroorzakend. Achter mij staan nog vele klanten te wachten. Het is het eind van de dag, het weekend staat voor de deur.
Het meisje toont een glimlach alsof ze niets liever wil dan dag in dag uit producten scannen. Dan complimenteert ze de mevrouw voor mij met het shirt dat ze aan heeft.
De vrouw voelt zich ongemakkelijk, stamelt 'dank je', maar zal het ongetwijfeld waarderen.

Ik lach nog eens extra naar het kassameisje als ik aan de beurt ben.

Elpees toeren (bijna deel 2)

Maandag 08 Augustus 2011 at 8:02 pm

Ehm ja, ik ben nogal verslaafd aan Wordfeuder (oftewel: Scrabble op de iPhone) en de boeken van Alyson Noël (een Twilight-kloon, maar het leest lekker weg), dus het tweede deel van de vakantie laat even op zich wachten.

Thuis vakantie vieren rules!

(Ook met slecht weer.)

Hoe je een overvolle tram aan het lachen maakt

Donderdag 04 Augustus 2011 at 6:38 pm

"Don't forget to check out with your ov-chipcard otherwise it will explode in your pocket!"

Aukje elders

» HUGO HOES - FIJNE FAMILIE
Hugo Hoes - Fijne Familie
  Geen reacties |
» THE REEF
The Reef
  Geen reacties |
» DOWNTON ABBEY
Downton Abbey
  Geen reacties |
» THE BORGIAS
The Borgias
  Geen reacties |
» THE HOUSEMAID
The Housemaid
  Geen reacties |
» TWILIGHT - BREAKING DAWN
Twilight - Breaking Dawn
  Geen reacties |
» THE CABIN IN THE WOODS
  Eén reactie |
» ANNA KARENINA
  Geen reacties |
» THE BRIDGE
  Twee reacties |
» OMDENKEN
  Geen reacties |