Vele waarschuwingen kreeg ik vooraf: ‘De kist is open, maar ze ligt er heel mooi bij’.

Dat ‘mooi erbij liggen’, daar ben ik het nooit zo eens. Dat betekent dat er geen bloedspetters te zien zijn, dat het hoofd niet is ingedeukt of bont en blauw is. Maar als iemand zachtjes is heengegaan en ongehavend is, heeft de tijd toch een loopje genomen met de dode huid. Gebalsemd of niet.

Omdat degene die in de kist ligt er niet uitziet zoals hij of zij was, weiger ik steevast te kijken.
Bij collega L. had ik mijn twijfels. Waarom? Geen idee. Dus liep ik bij aanvang van de dienst achter de meute aan naar de kist. Legde een roos neer en gluurde opzij. Wenkbrauwen, voorhoofd, haar donkere haar. Zou ik?
Ik zette nog een stapje dichterbij en gluurde over de rand. Daar lag ze. Stil. Vredig. Haar mond gesloten. Haar ogen dicht.

Ik nam het in me op. Registreerde het. Liep weg. Ging zitten.
Het maakte niet de indruk die ik had verwacht. Het was gewoon L. niet. Ze was té stil, té vredig. Zo kende ik haar niet. Zo wilde ik haar niet kennen.

Aan het eind van de dienst, toen ik definitief afscheid nam bij de kist, was de waarheid daar.
Zo ken ik haar nu wel.

5 reacties

  1. Veel bewondering heb ik voor je hoe treffend je dit hele gebeuren van je af kan schrijven en ons deelgenoot laat maken.
    Hoe dit alles je raakt!

  2. (stil van)

    weet nog bij oma, dat opa zei, kijk maar niet, straks herinner je je haar altijd zo. maar ik keek toch, ik was 15 en had een eigen willetje, en herinner me haar zoals ze was. zoals ze er toen uitzag, weet ik niet eens meer.

  3. Lees net pas wat er gebeurd is. Dat is veel verdriet in korte tijd, sterkte en liefs gewenst.

  4. Nice classic short boots with the able adroitness and abundant affection are account of your purchasing. These ugg boots sale are able-bodied fabricated with the artistic design. With the heel bouncer apparent with a characterization, these ugg boots do attending actual timeless. The shoelaces are advanced and the eyelets are big. Thus, these Kids Ugg Boots attending altered from the accustomed winter boots in the appearance market. Featuring the lining abounding with sheepskin, the ugg boots can wick damp abroad for your feet. You can get pleasure the absolute warmth, abundance and benevolence of these absolute thigh-high style boots. It adds abundant absorption to the Appearance Sheepskin ugg boots. http://www.uggbootssale-au.net/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *