Er zijn van die mensen die verschrikkelijk arrogant overkomen, maar waarbij het een onhandige compensatie is van hun onzekerheid. Ik kwam er eentje tegen op mijn werk. Toen ik uit noodzaak met zo’n type praatte zag ik meteen wat er achter die arrogantie schuilde. Hij was makkelijk doorprikbaar.

En wat bleek? We deelden veel interesses en herkenning creëert openheid. Dus voor ik het wist vertelde ik over mijn gezondheid (daar kom je ook makkelijk op als je vertelt over het waarom van tai chi) en schrok me eigenlijk een hoedje. Want zo makkelijk vertel ik niet aan een vreemde dat ik zo met mijn gezondheid bezig ben. En zeker niet tegen iemand die ik in eerste instantie niet leek te kunnen luchten.

Soms gaan woorden te snel. Vaak heb ik dat als ik me laat meeslepen door het moment. Een beetje herkenning, erkenning, openheid, interesse en hop, ik flap er van alles uit. Dat voelt achteraf raar, en soms heb ik spijt. Want het voelt als het kweken van een band met iemand waarvan ik helemaal niet weet of ik daar wel een band mee wil. Aan de andere kant: één goed gesprek maakt nog geen innige band.

7 reacties

  1. Geeft niks hoor, misschien knapt de persoon in kwestie nog een beetje op van die openheid van jou.

  2. Ik moest op school ooit Hamlet lezen: ‘Give every man thy ears, but few thy voice’. En probeer me daar vaak aan te houden. Maar wat me opvalt is dat mensen, die je in het begint niet uit kan staan, later vaak je beste vrienden worden. Of ben ik daar de enige in?

  3. @Theo: Inderdaad, als je kijkt naar mijn vrienden heb ik daar ook wel een handje van ja. 🙂

  4. ik denk juist dat het goed is als iemand daardoor open(er) wordt! mooie eigenschap! en bovendien denk ik ook dat je juist van die mensen iets te leren hebt, of zij van jou.

  5. Dat ken ik ook erg goed, op kunnen schieten met mensen die je in het begin niet leuk vindt… nou moet ik eerlijk toegeven dat ik mijn oordeel over mensen vrij snel klaar heb, hahaha…

  6. Het mooie aan open zijn is dat het openheid oproept. Maak je achteraf geen zorgen over je woorden, waarschijnlijk is de ander maar wat blij een eerlijk gesprek te hebben gehad, en daarbij zal hij zelf ook sneller opener naar jou toe zijn, en dan krijg jij mooi de kans om door zijn facade heen te kijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *