Ik vind het een beetje irritant dat iedereen de zin ‘nee, dit is geen grap’ gebruikt als er op 1 april iets gebeurt wat geen grap is. Voor mij een goede reden om eens in de geschiedenis van 1 april te duiken. Waarom maken we juist op deze datum van die vervelende grappen? De site feestgids.com biedt uitkomst. Naast enkele tips voor geslaagde 1 april grappen staat er een stukje over de geschiedenis van de 1 april grap. In delen van Europa, Amerika, Rusland, Australië en Noord-Afrika worden ook grappen gemaakt. De onderzoekers zijn het echter niet eens over de oorsprong. In Nederland denkt men dat de oorsprong van de grappen begonnen is met de inname van Den Briel op 1 apri 1572. De gehate hertog Alva werd overmeesterd waardoor het spreekwoord: “Op 1 april verloor Alva zijn bril’ is ontstaan.
Onderzoekers van de klassieke oudheid denken dat het te maken heeft met de narrenfeesten van de Romeinen en de lachritten in Thesalië. Niemand heeft echter de bewijzen.
In Nederland staat het in ieder geval vast dat in de 19e eeuw 1 april een algemene grappendag was. Misschien wordt het tijd dat we met deze traditie stoppen. Ik vind er in ieder geval niets aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *