Omdat je in Amsterdam vanaf aankomende week in de metro alleen nog kunt betalen met de ov-chipkaart, besloot ik deze enkele weken geleden op te waarderen en te gebruiken.

Opwaarderen ging makkelijk. Overal stonden mannetjes en vrouwtjes die reizigers hielpen met de knoppen zodat het in een poep en een zucht was gepiept. Vervolgens inchecken en kaart binnen handbereik houden zodat niet vergeten werd om uit te checken.

So far so good.

Ik kan u vertellen dat het allemaal werkt. Ik heb nog nergens een foutmelding gekregen, te weinig saldo gehad of dat ik vergat uit te checken. Maar waar ik me wel over verbaasde, zijn de kosten. Een ritje naar Amsterdam Centraal kost mij normaal gesproken twee strippen. Voor twee strippen betaal ik met een blauwe 15-strippenkaart 0,92 of 0,97 cent, afhankelijk van het nieuwe of oude tarief van zo’n stempelkaart. De ov-chipkaart schrijft echter 1,05 af. U als rekenwonder had al gezien dat dat meer dan/bijna een verschil van 0,10 cent oplevert in het voordeel van de overheid. Is dat voor de extra kosten van het systeem?

ov-chipkaart

Wat ook geeft te denken zijn de 1-uurs passen die je in de tram kan kopen. Hiermee kan je een uur lang onbeperkt door Amsterdam reizen voor 2,60 euro. Dat is een mooi iets. Maar stel je voor dat je familie je komt opzoeken, zij met een aantal man op het station staan en allemaal zo’n kaart van 2,60 euro kopen. Binnen een uur schop je ze niet de deur uit, dus moeten ze voor de terugweg opnieuw zo’n kaart kopen. Kosten: 5,20 euro. Een grote oeps als je het mij vraagt, want normaliter kostte een 2-strippenkaart in de tram 1,60 euro x 2 = 3,20 euro. Lekker verdienen dus!

Maar wat mij nog het meest dwars zit, is dat de overheid kan zien waar ik mij bevind. Ik heb namelijk een voordeelurenkaart van de NS met ingebouwde chipkaart. Ik heb ‘m nog niet gepersonaliseerd, omdat ik het belachelijk vind dat de overheid weet waar ik ga en sta. Maar dat automatisch opwaarderen is toch wel boel handig omdat je zal zien dat ik zonder saldo zit op het moment dat wil uitchecken. En dat is best lullig. Bovendien verdenk ik de overheid ervan dat ze zonder gepersonaliseerde kaart ook wel kunnen zien dat het mijn kaart is.

Big brother is watching us, stealing from us. Ondanks dat kan ik niet ontkennen dat het systeem best handig is.

12 reacties

 1. Heb dezelfde kaart. Nog niet als chipkaart gedingest, omdat ik hoorde dat Connexxion wel alle kinderziektes nog heeft.
  Je moet het anders zien van die kosten: je hebt al die jaren te weinig betaald…ahum…
  De overheid slaat in mijn ogen diverse slagen met de chipkaart: minder personeel, meer omzet, weten waar je bent. Wat willen ze nog meer…

 2. Soms ben ik toch wel zΓ² blij met mijn auto (en dat ik niet in Amsterdam woon, maar dat spreekt voor zich).

 3. Ik kende het systeem al uit de Londense OV, daar hebben ze de zgn. Oyster-card. En ik vind het de meest comfortable manier van betalen voor het openbaar vervoer.
  Maar je hebt gelijk ‘big brother is wachting us’.
  Maar gemak dient ook de mens.
  En dan ga ik maar fietsen als ik ergens in wil breken of ga echtbreken πŸ˜‰

 4. Goed dat je het zegt. Ik moet de mijne nog activeren. Maar uit je stuk af te leiden betalen we dus meer aan de overheid om ons in de gaten te houden. Ben ik ook niet zo’n fan van.

 5. @Theo: Is de bedoeling van niet. Het sesam-open-u-poortje gaat alleen open met zo’n chipding, maar wie weet zijn er inventievelingen die daar iets op vinden.

 6. Het is al gekraakt door de hackers van CCC – of zoiets – dus komt er vast een zwarte markt met kaartjes natuurlijk πŸ˜›

 7. Ik houd het voorlopig maar bij de OV-fiets, dan kan ik het houden bij de trein en verder het stedelijk openbaar vervoer zo veel mogelijk mijden.

 8. Big Brother IS watching us…IDD πŸ™

  Bij dit verhaal vraag ik me mede af: Hoe doen de toeristen dat? Het betalen bedoel ik?

  Ik stond ongeveer 2 jaar geleden als nederlandse-buitenlander in Eindhoven op het station waar enkel automaten stonden om een kaartje te kopen. Deze automaten hadden enkel de mogelijkheid om met de chipknip te betalen en geen cash. Great! Daar sta je dan….

 9. Wat nog raarder is, is dat je in de meeste gevallen goedkoper uit bent met een wegwerpkaart dan met een persoonlijke ov chipkaart.

  Voorbeeld:

  Amsterdam noord -> Amsterdam Arena. Reisduur: 50minuten.

  Kan dus met een 1uurs kaart.

  De kosten die ik met mijn pers. ovchip maakt zijn in dit geval namelijk 3.09

  Echt raar.

 10. Inmiddels ook mijn kaart opgeladen. Benieuwd wat er gebeurd met mijn bus/tram/metro zone gebeurd. Snel uitproberen als ik incheck.

  tip voor vergeten uit te checken: wachten op de volgende tram en nog even langs het chipding gaan (zag het laatst vond het slim)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *