Vandaag waren er weer veel kinderen in het zwembad die zwemles kregen. Net als de kinderen hadden de badjuf en de badmeester een t-shirt over hun zwemkleding aangetrokken om het zwemmen iets moeilijker te maken. Aan het eind van de les mochten de kinderen van de kleine glijbaan af. Ongeduldig stonden ze in een rij te wachten totdat ze eindelijk aan de beurt waren. Nadat ze van de glijbaan waren afgegleden klommen ze op de kant en renden terug naar de rij. De badmeester probeerde het rennen te verbieden, maar zonder resultaat. En natuurlijk gleed er eentje uit. Hij nam gelijk een paar andere kinderen mee in zijn slippartij. Iedereen stond snel weer op en rillend bleven ze keurig in de rij staan wachten. De kinderen keken een beetje geschrokken, maar niemand die het jongetje kwaad toesprak.
Toen ik de kinderen zo zag staan wachten, viel het me op dat er vele meisjes en jongetjes tussen stonden die nu al aan de dikke kant waren. Ik kon me precies voorstellen hoe ze eruit zouden zien als ze mijn leeftijd hadden bereikt. Ze zouden hun lichaam met zich mee moeten slépen. Rondhuppelen zoals nu zou dan waarschijnlijk niet meer kunnen. Eén jongetje trok zijn t-shirt strak over zijn buik en bekeek deze eens goed. Zijn buik was al net zo dik als de buik van een man op vijftig-jarige leeftijd. Een ander jongetje met een minder dikke buik maar net zo gezet, graaide naar de zwembroek van een ander jongetje. Elke keer als hij dit deed, keek hij naar de meester. Maar de meester reageerde niet, dus was de lol er gauw af. Het was overduidelijk dat dit jongetje zich zou ontwikkelen tot een grote pestkop, alleen maar om een beetje aandacht van anderen te krijgen.
Toen ik vroeger op de lagere school zat, was er niemand dik. Ook op de scholen die ik daarna volgde waren er niet veel kinderen die gezet of dik waren. In de rij kinderen in het zwembad was de helft te dik voor hun leeftijd. Er zullen ongetwijfeld kinderen zijn die er gevoelig voor zijn en er niets aan kunnen doen, maar ik denk dat het voor de meesten toch aan de voeding ligt. Daarnaast is dik-zijn in andere culturen mooi. Maar ik voel alleen maar medelijden als ik die kinderen zie. Want het belemmert ze in hun doen en laten. En dat zou niet zo mogen zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *