Ik zit regelmatig samen met de onderbuurman of vrouw op de wc. En dat is raar.
Onze wc’s zijn boven elkaar gebouwd, zoals in vele huizen het geval is. Technisch gezien is dat heel handig, maar het voelt als een inbreuk op mijn privacy als de onderbuurman de wc binnenkomt als ik net zit. Ik hou me angstvallig stil totdat de buurman klaar is en doorspoelt. Dan ga ik weer rustig verder bij waar ik was gebleven.
Soms zit de buurman er al als ik naar de wc moet. Vaak hoor ik dat niet, zodat ik dan toch echt op zijn hoofd mijn behoefte doe.
Laatst kwam ik mijn onderbuurvrouw op straat tegen. We babbelden wat en kwamen bij het onderwerp wc. “We zitten toch wel erg vaak gelijktijdig op de wc,” zei ik. “Ja, vooral ’s ochtends, dan zit ik vaak met jou,” antwoordde ze met pretoogjes. Ik was blijkbaar niet de enige die dit ritueel was opgevallen. Dat bleek wel toen ik een keer op bezoek was bij een kennis die in een flat woonde. Het viel hem ook al op hoe vaak hij samen met de buurman of buurvrouw in dat kleine hokje zat. Zou het ermee te maken hebben dat we ons aanpassen aan de ander? Dat we daarom zo vaak gelijktijdig naar de wc gaan? Je ziet het bij vrouwen die bij elkaar in huis wonen, die gaan gelijktijdig menstrueren. Maar nee, waarschijnlijk zitten we gewoon met zijn allen te dicht op elkaar en moeten ze bij nieuwbouwprojecten de wc’s een eind uit elkaar plaatsen. Want ik zal niet de enige zijn die liever alleen in dat kleine hokje zit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *