Vroeger keek ik veel films over de oorlog, tegenwoordig lees ik erover.

Haar naam was Sarah:
Haar naam was SarahVia een collega lag Haar naam was Sarah op mijn nachtkastje. Een boek dat mij de ogen opende over een duister moment uit het verleden: Vel’ d’Hiv. In juli 1942 werden duizenden joden in Parijs tijdens een razzia opgepakt en naar het Vélodrome d’Hiver (wielerstadion) gebracht. Daar verbleven ze dagenlang in de brandende zon zonder eten, drinken en sanitaire voorzieningen.

Uiteindelijk werden ze via concentratiekamp Drancy (in een buitenwijk van Parijs) afgevoerd naar Auschwitz, dat niemand overleefde.

Sarah is één van hen. Ze weet niet dat ze in Auschwitz zal belanden, ze denkt dat ze terug naar huis zal keren. Daar waar haar ze haar broertje heeft opgesloten in een diepe kast, zodat hij niet mee hoefde. Met de sleutel in haar hand zit ze te wachten op het moment van terugkeer, dat tot haar grote verdriet niet gaat komen. Hoe moet dat nu met haar broertje?

Vel d'Hiv

Het wielerstadion

Parallel aan dit verhaal lezen we over een Amerikaanse journaliste die met een Parijzenaar huist. De parijse familie bezit een geheim dat zij stukje bij beetje ontrafeld. Het is, misschien logisch, een minder interessante vertelling, en zwakt het boek af in zijn sterkte. Want het verhaal van Sarah, dát is sterk, dát maakt indruk. Maar door het te verweven met de zoektocht van de Amerikaanse journaliste neigt het boek naar commercialiteit. Voordeel hiervan is dat het op die manier meer mensen bereikt dan wanneer alleen het Vel d’Hiv was beschreven.

Daarna lag De Boekendief op me te wachten. Aangeraden door Toaske.

De Boekendief:
De BoekendiefDe dood is dit keer de verteller. Hij vertelt ons over Liesel Meminger, een meisje dat bij de familie Hubermann komt wonen omdat haar moeder is opgepakt. Haar broertje is onderweg gestorven en wanneer hij wordt begraven, steelt Liesel het handboek van doodgraver. Samen met haar nieuwe papa leert ze lezen.
De schrijver van het boek, Markus Zusak, vertelt in prachtig gecomponeerde zinnen bijzonder uitgebreid over Liesel en haar dorpsgenoten uit de Himmelstraat. En dat uitgebreide stond mij tegen. Niet alles vond ik even interessant, waardoor ik bij tijd en wijle worstelde met de lappen tekst. Maar hier wordt een oorlogsverhaal vanuit het oogpunt van gewone Duitsers neergezet. De joden spelen een rol, Hitler speelt een rol, maar de hoofdrol is weggelegd voor een gewoon Duits meisje dat ten tijde van de oorlog opgroeit in een armoedige straat.
Langdradig, maar origineel en ontroerend. Niets voor niets de winnaar van de Zilveren Zoen 2008 en uitgeroepen tot Best International Book of the Year 2008.

9 reacties

 1. Jij had dus precies hetzelfde met ‘Haar naam was Sarah’. Het hedendaagse stuk voegt weinig toe.
  Vond je echt af en toe stukken van De Boekendief niet interessant? Wow, ik vond het fantastisch dat boek. En juist door de manier van schrijven las het altijd even soepel vond ik.

 2. De oorlog boeit mij ook mateloos.
  Ik zie er regelmatig iets over op tv, en ik kom op het internet ook nog wel eens wat tegen.
  En telkens denk ik weer dat het toch zo jammer is allemaal.

 3. Heb je na het boek de film Sarah ook gezien?
  Ik vond dat het verhaal rondom de journaliste afbreuk deed aan het verhaal van Sarah. Aan de andere kant past het ook wel bij elkaar. Het leest zo snel weg, je wilt weten hoe het af gaat lopen…

 4. @Neneh: Helemaal mee eens. Ik heb de film nog niet gezien, weet ook niet of ik die wel wíl zien.

 5. Een prachtig verhaal. Mijn nieuwsgierigheid werd gewekt doordat je voelt dat de 2 verhalen elkaar gaan raken. Ik wilde dit zo snel mogelijk weten. Dus lange nachten gemaakt (2). Het typeert eigenlijk het trieste dat in veel landen gebeurde. Regeringen werkte mee onder druk van de Duiters. Heel triest.

 6. ik vind het een heel mooi boek en snap heel goed dat julia het verhaal eigenlijk heeft af gemaakt
  want na dat sarah haar dode broertje in de kast vind samen met haar adoptie ouders van af daar is het verhaal van sarah eigenlijk afgelopen en julia die maakt het verhaal af

 7. wat ook een heel interesant boek is om te lezen is het boek ´´moffenmeisje´´ ik vind het echt een aanrader voor mensen die verhalen over de oorlog boeiend vinden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *