Coert merkte gister terecht op dat hij een andere vraag had gesteld. Ik had zijn vraag in mijn gedachten veranderd van de drie leukste dingen aan Friesland naar de drie mooiste plekjes in Friesland.
Vandaag dan de echte antwoorden op de vraag van Coert: “Wat is jouw top 3 van dingen die je leuk vindt aan Friesland?”
1. De Friese taal:
Mijn ouders zijn Fries, dus ik heb het Fries met de paplepel ingegoten gekregen. Maar zo rond mijn veertiende vond ik de boerderij maar niks en die Friese taal stond me al helemaal niet meer aan.
Ik wilde me afzetten tegen alles wat met Fries te maken had en ging een dialect praten.
Nu is het nog steeds zo dat mijn ouders Fries tegen me praten en ik in een dialect terugpraat. Vooral buitenstaanders vinden dat maar gek en kunnen het vaak niet laten om er een opmerking over te maken.
Ergens is het jammer, want het echte Fries ben ik verleerd.
2. Kaatsen:
Net als de Friese taal, is ook het kaatsen mij met de paplepel ingegoten. Eerst kaatste ik in mijn eigen dorp, toen ik elf jaar was ging ik ik elk weekend naar de kaatswedstrijden van de KNKB, die elke keer in een andere plaats werden georganiseerd. Zo heb ik aardig wat kilometers door Friesland gemaakt.
Eén keer in het jaar is er een belangrijke kaatswedstrijd voor de top van de mannen in Franeker. Het gras is dan heilig en de toegangskaarten zijn net zo gewild als voor een tennisfinale op Wimbledon.
3. Elfstedentocht:
Mijn ouders wonen aan de route van de Elfstedentocht. Ik heb nu drie keer mogen blauwbekken langs de kant om een glimp op te vangen van de professionele schaatsers die altijd veel te snel aan me voorbij zoeven.
Elk jaar vraag ik me samen met mijn Friese collega’s af of er weer een Elfstedentocht gaat komen.
Als deze temperaturen doorzetten dan zou het best wel eens kunnen.
Laten we er een handmatige poll in de comments van maken. Wat gokt u, giet it oan of net, oftewel: komt er wel of geen Elfstedentocht deze winter?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *