Het lezen van een serie boeken is altijd zo tegenstrijdig. Aan de ene kant verlang je naar het moment dat het volgende deel wordt uitgebracht, aan de andere kant heb je het na zoveel delen wel bekeken. Zoals de Harry Potter-reeks, die halverwege een beetje inkakte, maar uiteindelijk sterk eindigde. De verleiding om zo lang mogelijk door te schrijven wanneer de boeken succesvol zijn is groot. Een schrijver moet weten wanneer te stoppen, ook al lonkt het grote geld.

Een goede serie die nooit verveelde was die van Darren Shan. De reeks is allang afgesloten, maar het eerste deel is nu pas verfilmd. En aangezien er weinig over te horen was, heeft het hem niet de roem gegeven die Rowling oogstte. Toch erg de moeite waard hoor.

De laatste reeks die ik las was de Twilightsaga van Stephenie Meyer. Het verhaal is afgesloten. Vier delen duurde het. Zij profiteert echter op een andere manier van het succes: ze brengt nu boeken uit die geschreven zijn vanuit het oogpunt van een andere hoofd- of nevenpersoon. Zo kwam er een novella uit over Bree Tanner, een vampier van een paar maanden oud die werd vermoord in de strijd tegen de hoofdpersoon Bella. En hopelijk komt er nog een boek uit waarin het verhaal vanuit Edward’s oogpunt wordt verteld. Al is dat op dit moment ‘on hold’ gezet omdat iemand aan wie ze het manuscript toevertrouwde een gedeelte op internet heeft gezet. De sukkel(in).

Misschien vind ik het wel fijner wat de schrijver John Ajvide Lindqvist (o.a. ‘Let the right one in’) doet. Drie boeken heeft hij uitgebracht. Allen hebben hetzelfde thema (de dood), maar in elk boek introduceert hij een nieuw verhaal. Zo blijf je genieten van dezelfde schrijfstijl en kijk je uit naar zijn volgende boek, maar is dat verlangen niet zo heftig als wanneer je een serie leest. De verslaving is minder hardnekkig en elk boek is verfrissend vanwege de nieuwheid van karakters en setting.

Maar nu. Er ligt even niets in ’t verschiet. Harry Potter = klaar. Darren Shan = klaar. Stephenie Meyer = klaar (afgezien van het uitgestelde boek over Edward).
Zie, series zijn echt verslavend, anders verlangde ik er nu niet weer naar eentje. Wat zal ik nu eens gaan lezen?

8 reacties

 1. Wat dacht je van De Boekendief van Marcus … (ben de achternaam even kwijt en heb het boek uitgeleend). Prachtig boek en het bijzondere aan dit boek is dat de dood de verteller is. Een fantastisch boek. Mocht je het echt gaan lezen, dan zou ik het leuk vinden als je me liet weten hoe je het vond.

 2. @Toaske Ziet er heel, heel interessant uit en Bol biedt ‘m aan voor een schappelijke prijs. Ik ga ‘m bestellen en laat je weten wat ik er van vond!

 3. Heb je de films van de Twilight saga al gezien? De eerste twee waren erg mooi. De derde heb ik nog niet gezien.
  Deel 4 heb ik overigens ook uitgelezen.

 4. Heb je de boeken van Stieg Larson gelezen? Millenium trilogie

  of haar naam was Sarah van Tatiana de Rosnay

  of Leven van Pi – Yann Martel

  of of of….

 5. Ik heb ooit eens een tv serie gezien van een spoorwegongelukje. En elke week was dat hetzelfde ongeluk, maar wel elke week was een ander personage de hoofdpersoon.
  Mooie serie, dat mogen ze wel vaker maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *