Tai chi had me nooit eerder aangesproken. Ik had al eens een jaar lang yoga gevolgd en het vasthouden van een bepaalde houding irriteerde me. Ik had de behoefte om me op een energieke manier te bewegen. Zoals ik vroeger deed met handballen, kaatsen, gymnastiek en later met zwemmen. Net als bij yoga zouden de langzame bewegingen bij tai chi dan ook op mijn zenuwen werken. Dacht ik.

Maar na een aantal (geslaagde) pogingen om mijn leven minder gehaast te maken, zag ik de voordelen van tai chi. Juist omdát ik niet goed stil kon zitten, zeker niet als iets me niet kon boeien, zou ik tijdens tai chi mijn geduld kunnen trainen. Voor het beoefenen van yoga had ik inmiddels oefeningen die ik thuis kon doen, zonder begeleider. Maar voor tai chi kon dat niet gokte ik. En dat gokte ik goed.

Tai Chi

Twee weken geleden volgde ik een proefles. Mijn houding en mijn spieren werden aangepakt. Ontspanning voerde de boventoon. De tweede les kreeg ik al te horen dat ik mijn enkels en voeten te veel aanspande. Ik had werkelijk geen idee dat ik mijn enkels kon aanspannen en kon dan ook nog niet de ontspan-mijn-enkels-knop vinden.

Na die proefles had ik, vooral vanwege mijn immer aanwezige stijve nek, twee dagen hoofdpijn en was ik doodmoe. Na de tweede les bleef de hoofdpijn gelukkig weg, maar voelde ik mijn spieren in alle hoeken en gaten van mijn lichaam. Na deze lessen weet ik dat tai chi zoveel meer is dan alleen je geduld trainen. Je traint de spieren, je houding, maakt ruimte voor je eigen energie, leert te onstpannen, in balans te zijn. Het traint alle zaken die ik op dit moment nodig heb. Ik merk al dat ik me meer bewust ben van mijn houding en deze aanpas. Schouders laag, bekken kantelen. Allemaal dingen die ik wel weet, maar pas als ik er op gewezen word ook continue dóe.

Dus heb ik me aangemeld voor drie maanden. Maak ik daarna de balans wel weer op.

6 reacties

  1. Interessant, echt super. Dat wil ik ook! Ik ga me meteen laten informeren over mogelijkheden waar ik woon! 😀

  2. Cool! Ik ben nu bijna drie maanden aan de Bikram yoga. Dat is best heftig, maar ik voel me erg goed erna.
    En ik wil weer gaan chinengen. Maar tai chi klinkt ook erg leuk. Arggh. Keuzes!?!

  3. Ik kwam 2 jaar geleden in aanraking met Tai Chi. Heeft me mooi geholpen om een burn-out te boven te komen. Ik vind het nog steeds fijn om te doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *