Er was eens een Aukje die veel sportte. Kleine Aukje zat op kaatsen, handbal, gymnastiek en klassiek ballet, puberende Aukje ging voor kaatsen en handbal en de Amsterdamse Aukje zwom, squashte, kaatste en deed aan tai’bo/aerobics. Allemaal hartstikke leuk en fijn en goed, totdat blessures haar parten gingen spelen. Door het kaatsen was haar schouder zo goed als total-loss en tijdens een fanatieke squashpartij schoot het in haar rug. Niets aan de hand dacht ze nog, en ze speelde gewoon verder. Maar een paar weken later kon ze haar knieën niet meer goed draaien en deed haar rug onuitstaanbaar veel pijn. De huisarts verwees haar door naar de fysiotherapeut die haar dadelijk verbood nog langer te sporten. Diagnose: een verschoven tussenwervelschijf.
Teleurgestelde Aukje kreeg een oefenprogramma mee wat inhield dat ze elke dag drie kwartier lang spierversterkende oefeningen moest doen. Dat was te doen, vooral omdat ze al snel resultaat boekte. En de prognose stelde haar gerust: het zou anderhalf tot drie maanden duren eer ze weer de oude was. Maar de anderhalve maand ging snel voorbij, net als de drie maanden. Ze begon op advies van de fysiotherapeut met hardlopen, maar weer schoot het in haar rug. Het hardlopen werd gestopt, de oefeningen gingen door. Ze moest volhouden, een operatie was een optie die ze liever links liet liggen.
Na een jaar was ze de oefeningen meer dan zat en ging het beter met haar rug. Ze was inmiddels gaan zwemmen en dat ging goed zolang ze geen schoolslag deed. Eindelijk stopte ze met de dagelijkse oefeningen. Een heuglijk feit.
Nu een jaar later is haar rug ondanks het zwemmen weer even brak als eerst. De spieren zijn weer verslapt, maar ze wil zo graag sporten. Dus heeft ze de stoute sportschoenen aangetrokken en is ze weer naar tai’bo/aerobics gegaan. Afgezien van een hevige trillende rug en steken in haar knieën vindt ze het een genot om weer bezig te zijn met deze sport. Maar angst is er ook. Angst voor een volgende terugval. Daarom is fanatieke Aukje getransformeerd tot een gematigde Aukje. En da’s best moeilijk voor haar. Maar aan de andere kant is ze allang blij dat ze weer een sporty Auk kan zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *