Rita is een gezellige vrouw van 50 die achter de kassa zit bij de plaatselijke supermarkt. Ze houdt van een babbeltje en haat chagrijnige mensen. Haar gezelligheid viel in de smaak bij een fotograaf die zijn boodschappen in de supermarkt deed en al snel werd er een interview geregeld. Een paar weken later stond er een levensgrote portretfoto van Rita op de voorpagina van het februarinummer van MUG, een gratis maandblad voor uitkeringsgerechtigden in Amsterdam. Op pagina 7 stond een paginagroot interview, met alweer een foto, nu van Rita achter de kassa. Het is typisch Rita om te zeggen dat ze het werk achter de kassa leuk vindt omdat ze het scannen van boodschappen zo grappig vindt. Als ze niet achter de kassa zit mag ze de mandjes opruimen of de kantine schoonmaken, omdat ze haar zo netjes vinden. Er zijn maar weinig mensen van 50 die voor hun lol achter de kassa gaan zitten, maar Rita vindt het geweldig. Op de vraag of ze caissière wil blijven of hogerop wil antwoordt ze dat ze achter de kassa wil blijven zitten. Ze heeft het daar erg naar haar zin en wil geen carrière maken.
Rita heeft al veel baantjes gehad. Ze begon met het maken van knakworsten in een slagersfabriek, daarna werkte ze in een wasserij en ze is kinderoppas geweest. Toen ze kinderen kreeg, bleef ze thuis om voor het gezin te zorgen. Als ze thuiskomt van haar werk kijkt ze naar Goede Tijden, Slechte Tijden en quizzen, vooral Love Letters van Linda de Mol. Als ze geen tv kijkt, maakt ze het huis schoon.
Haar hoogtepunt van het jaar is de vakantie naar Spanje. De hele dag op het strand liggen en iedere avond uit eten. En als ze naar een playbackshow gaat, durft ze met veel drank op nog wel eens mee te doen. Gezellige Rita geniet zichtbaar van het leven.
Vandaag stond ik voor het eerst weer bij haar in de rij na de publicatie in MUG. De vrouw voor me was chagrijnig en zei geen woord tegen Rita, waarop Rita naar me keek en een gekke bek trok waarmee ze wilde zeggen: “Getver, die vrouw is zo chagrijnig!” Toen de vrouw weg was kon ze dit eindelijk zeggen. Ik lachte en zei dat ik het interview had gelezen. Rita vertelde dat ze veel reacties had gekregen, allemaal even enthousiast. Ze was zelfs gebeld door ‘Man Bijt Hond’. Ze wilden tv-opnames bij haar thuis maken. Helaas strubbelde de man van Rita tegen, zodat het item van de baan was. Ik vond het zo jammer voor haar. Hoe trots ze ook was op haar interview in MUG, ik zag de teleurstelling in haar ogen. Was ze toch bijna een bekende Nederlander voor een paar minuten geweest, en alleen maar omdat Rita een gezellige vrouw van 50 is die geniet van de kleine dingen in het leven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *