In mijn jeugd heb ik ooit na een handbalwedstrijd met een aantal jongens en meiden samen onder de douche gestaan. Er werd aan één stuk door gegiecheld. Ons ondergoed durfden we niet uit te doen, maar dat mocht de pret niet drukken. De spanning steeg toen de handbaltrainster binnenkwam. Zij was zeer streng en mocht niet weten dat de jongens bij ons onder de douche stonden. Angstvallig probeerden we de jongens voor haar verborgen te houden door ze achter een muurtje te duwen. Niet alle jongens hadden in de gaten wat er aan de hand was zodat er eentje terug naar de douche wandelde. De trainster zag hem en meteen werden alle jongens weggestuurd. Wij meiden kregen een lange zware preek.
In het zwembad sta ik geregeld met meerdere mensen onder de douche zonder een preek te krijgen. Meestal douche ik in het gedeelte met uitzicht op het zwembad, maar gister was dit gesloten vanwege schoonmaakwerkzaamheden. Ik week uit naar het grote douchehok.
In dit grote douchehok staan de douches, en daarmee degenen die onder de douche staan, tegenover elkaar. Onzekere blikken proberen in het niets te staren om maar niet naar het lichaam van iemand anders te kijken. Sommigen kunnen het echter niet laten en maken van de gelegenheid gebruik om uitgebreid naar de ander te loeren. Dan zijn er ook mensen die de gewoonte hebben om net zo te douchen als thuis. Ze spugen op de grond of laten het water even in hun zwembroek glijden. Als ze weggaan, stapt er iemand anders onder de douche, net op het plekje waar de ander zijn spuug heeft achtergelaten.
Ik sta vaak onder de douche met een oudere man wiens zwembroek zo oud is dat hij aan alle kanten lubbert en op bepaalde gedeeltes een andere kleur heeft dan de originele. Zou het nooit eens in zijn hoofd opkomen om een nieuwe zwembroek te kopen? Ik hou in het douchehok in ieder geval mijn ogen strak gericht op de uitgang van het hok, waar ik nog net een stukje zwembad kan zien. Ik negeer de andere zwemmers en doe alsof ze niet bestaan, maar stiekem weet ik heel goed wat voor mensen er onder de douche staan.
Als ik klaar ben met douchen en naar het kleedhokje loop, ben ik weer mezelf. Hopelijk is de volgende keer het andere gedeelte weer geopend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *