“Ik ga vanavond niet zingen op de sessie hoor. (…) Nee, ik ben niet bij stem en ik heb niets voorbereid, dus ik sta daar niet relaxed op het podium. En van het nummer dat ik wil zingen weet ik de tekst niet uit mijn hoofd.” Ik voelde me schuldig toen ik het zei, want ik had mezelf beloofd dat ik wél zou gaan zingen. En op het moment dat ik de verbinding verbrak met de stem aan de andere kant van de lijn, dacht ik aan hoe het zou zijn als ik wel naar de sessie zou gaan, maar niet zou zingen. En hoe ik me de volgende dag daarover zou voelen. Ik gokte dat ik het minder goed zou voelen dan wanneer ik wel zou zingen. Dus pakte ik de benodigde bladmuziek en sprong op de fiets. Zonder in te zingen, zonder me voor te bereiden en een tikkeltje nerveus beklom ik even later het podium. Hoewel de begeleiding wederom subliem was, vergat ik de tekst, verbaasde ik mezelf over hoe slecht ik die ene hoge noot eruit gooide en verbaasde mezelf nog meer dat ik de volgende hoge noot, die ook nog van gelijke hoogte was wél goed zong. Daarbij stond ik te suffen bij het einde zodat ik niet gebruik maakte van de ruimte die de muzikanten me gaven om het nummer af te sluiten en uiteindelijk verliet ik hoofdschuddend het podium. Lange tijd baalde ik van mijn performance. De negatieve dingen vergrootte ik uit en ik vergat daarbij te kijken naar de positieve dingen. “Maar ben je dan niet trots dat je toch weer op dat podium hebt gestaan?” vroeg hij me. Ik moest er even over nadenken. “Ja, ik geloof van wel. En dit keer had ik de ruimte in mijn hoofd om te spelen met de timing in het stuk. Die ruimte miste ik de vorige keren.” Ik lachte. Ik was zo bezig geweest met de negatieve kanten van mijn optreden dat ik de pluspunten was vergeten. Wellicht is het beter om mijn vergrootglas voortaan thuis te laten en gewoon te genieten van het zingen voor publiek, zonder mezelf onderuit te halen en zonder mezelf te kleineren. Een lastige opgave, die ik volgende maand ga uitproberen. U mag alvast beginnen met duimen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *