Elke week koop ik de zaterdageditie van het Parool. In de bijlage ‘PS’ staat op de laatste bladzijde altijd een interview met een bekende Amsterdammer. Zij geven dan hun mening over de mooiste en leukste plekjes in Amsterdam. Dat wil ik ook, denk ik elke keer als ik weer een interview lees. Maar ik ben geen bekende Amsterdammer, dus ze zullen mij niet vragen voor een interview. Maar ik heb natuurlijk wel een eigen website! Dus hier komt dan eindelijk ‘Mijn Amsterdam’.
Restaurant:
Met stip op nummer 1: Cinema Paradiso in de Westerstraat. Het is er niet duur, het eten is voortreffelijk en de sfeer is goed.
Café:
Ik zit graag in Ierse pubs. ‘The Tara’ op het Rokin is mijn stamkroeg geweest. Dan zaten we op grote stoelen voor de open haard. Ik spreek nu vaak af in de Ierse pub op het Heinekenplein. En van mij mag al het personeel Iers praten. Ik kan daar de hele avond naar luisteren.
Uitgaan:
Het Bimhuis is een heerlijke plek om uit te gaan. Ik ga er alleen naar toe als er zanger(es)s(en) optreden, want ik luister niet zo graag naar de experimentele instrumentale jazz die er vaak ten gehore wordt gebracht.
Ook ga ik graag naar de Melkweg, Paradiso, Theater Carré, De Kleine Komedie en de Stadsschouwburg. De Stadsschouwburg is een prachtig gebouw met een interieur waar je mond van open valt. Eigenlijk zou iedereen dat een keer gezien moeten hebben. Het gebouw wordt straks verbouwd, ik hoop maar dat er nog wat van het interieur terugkomt in het nieuwe uiterlijk.
Mooiste plek:
Als ik over de Amstel fiets kijk ik altijd even naar beide kanten. Aan de ene kant is daar het Amstelhotel, de Magere Brug, Theater Carré en het Muziektheater, aan de andere kant de Rembrandttoren. Het is zo weids en het geeft me een gevoel van vrijheid.
Rijp voor de sloop:
De Centrale Bibliotheek op de Prinsengracht. De ruimte is te klein, het is er erg benauwd in de zomer en de wc’s zitten te dicht bij de ingang, zodat de geur van de wc-spray je tegemoet komt als je naar binnen wandelt. Dat is ook mijn eerste associatie als ik aan de bibliotheek denk: wc-spray.
Museum:
Hoewel ik er nog nooit ben geweest, noem ik het Anne Frankhuis. Ik hoop dat je in het hele pand de sfeer van de gebeurtenissen nog kan proeven. De lange rij toeristen houdt me tegen om naar binnen te stappen. Daarnaast vind ik stijlkamers prachtig, en die vind je onder andere in het Paleis op de Dam, het Bijbels Museum en Museum Van Loon.
Lelijkste plek:
Het ABN-Amro gebouw aan het Rembrandtplein, op de hoek van de Utrechtsestraat. Zo grijs en ongezellig.
Favoriete winkel:
De Hema, omdat ik altijd wel met iets thuiskom als ik bij de Hema ben geweest. En dat gaat van printerpapier tot lingerie.
Concerto in de Utrechtstestraat is een goede tweede. Daar koop ik vaak tweedehands jazzcd’s.
Vluchten:
Met mijn mountainbike naar Durgerdam en alle andere kleine dorpjes in de buurt fietsen, zoals Ransdorp en Zunderdorp. Het fietspad slingert over de dijk langs het IJmeer. Af en toe onderbreek ik de fietsttocht door bij het water te gaan zitten en te genieten van het uitzicht.
Een avond stappen met:
Henk Jan Smits. Hij ziet eruit als een lieve man en misschien kan hij me een handje helpen bij het maken van een cd.
Laatste keer de stad uit:
Naar mijn zus in Overijssel omdat mijn neefje jarig was.
Ergernis in de winkel:
Als ze me behandelen als een toerist en daarom in het Engels gaan vragen of ze me kunnen helpen.
Grootste gemis:
Ik heb me altijd afgevraagd hoe het Paleis voor Volksvlijt er in het echt uit zou zien. Van mij mogen ze de Nederlandse Bank slopen en het Paleis er weer neer zetten. Er is een stichting opgericht die dit doel wil bereiken en het zou geweldig zijn als het zover zou komen.
Straat:
De Nieuwdammerdijk vind ik een hele bijzondere straat in Amsterdam. Het is er knus en elke gevel ademt een rijke historie uit.
Grootste hekel aan:
Het verkeer in Amsterdam, zowel de agressie van de deelnemers als de chaos die de bouw van de Noord-Zuidlijn veroorzaakt.
Plein:
Het Museumplein. In de zomer zit ik vaak aan de rand van de vijver met mijn voeten in het water een boek te lezen. Heerlijk ontspannend en met de drukte valt het wel mee.
pastedGraphic_21.png

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *