Zo gedisciplineerd als ik ben met eten, zo ongedisciplineerd ben ik met het uitgeven van geld (alleen al mijn vorige logje is daar een bewijs van). Zeker ook dóór het eten, want afvallen betekent kleren die niet meer passen, een legitieme reden om te investeren in nieuwe kleding.

Ik ben een echte online shopper en zie shoppen in de verloren uren ook als ontspanning. Beetje klikken, beetje kijken, beetje kopen. Maar doordat ik op veel sites bestel, ontvang ook veel mails met aanbiedingen. En word ik steeds getriggerd om iets te kopen. Voor mijn doen heb ik daarom een radicale stap gezet. Ik heb me afgemeld bij de nieuwsbrieven.

PantalonDe enige mail waar ik me niet voor afmeldde was van H&M. De kleding daar is goedkoop en ik was nog steeds aan het afvallen, dus kon ik die aanbiedingen wel gebruiken. Elke maand bestelde ik wel iets en tot overmaat van ramp ging ik vorige week ook nog langs de winkel in de Kalverstraat, want niet alles wat in de winkel te koop is staat online en vice versa. Wat bleek? Het merk Divided had de meest geweldige broeken hangen! Van die wollen pantalon-achtige broeken waar ik mij erg thuis in voel. Verdorie!

Het nadeel van Amsterdam, én voordeel, is dat zich op fietsafstand in het centrum vijf H&M’s bevinden (de kinderwinkel niet meegerekend) zodat wanneer het product in de ene winkel niet in de juiste maat is, de gang naar de andere winkel snel is gemaakt. En toen ik donderdag ook nog een bon per mail kreeg die 25% korting bood, moest ik gewoon nogmaals naar de H&M.

Een week later kan ik zeggen dat ik serieus waar verdrietig van mezelf word. Waar is de tijd van vroeger toen ik nog spaarde voor uitgaven en het kopen van één kledingstuk een wekenlange euforie opleverde? Nu verdringt de ene aankoop binnen mum van tijd de andere.

Maar het fijne is dat ik het zélf een halt toe kan roepen. Eigenlijk is het net als stoppen met roken. Je wilt wel, maar kunt de verleiding niet weerstaan dus wilt het stiekem niet. Maar ergens moet ik een streep trekken. Mezelf vermanend toespreken dat het genoeg is. Het is tijd om eens wat geld over te houden aan het eind van de maand en mezelf blij te maken met het dichten van dat gat in mijn hand. Dus daarom vanaf nu geen online geshop meer.

(Gelukkig heb ik alle Sinterklaascadeautjes al in huis, anders was dat een goede reden geweest om mijn eigen regel te ondermijnen.)

18 reacties

 1. Ojee! Ik ken dit probleem erg goed, ik heb zoveel kleding dat het in kasten hangt, in bulten over stoelen, op een kledingrek, in een volle wasmand, in vuilniszakken en op allerlei onbestemde plekken… nu ik ga verhuizen, zie ik alles voor het eerst bij elkaar… De nieuwe kledingkast die ik zaterdag krijg (3-deurs) is te klein, ben ik bang…

 2. Volgens de site krijg ik vandaag het pakketje bezorg dat ik afgelopen week bestelde. Gisteravond heb ik weer een rondje H&M (online) gedaan. Dat komt dan vast volgende week weer… 😉

 3. Oh! H&M! Ik mis die winkel echt ontzettend! Ik wist altijd precies wat er in de winkels hing. Alle vijf. Erg he?

 4. @Rose: Way to go Rose!
  @Rian: Fijn dat er mensen zijn die erger zijn dan ik. Ik weet alleen wel wat er online allemaal te koop is, is dat net zo erg?

 5. Ga ook eens een keer naar Abercrombie.com! Hele gave kleding en niet te koop in Nederland, alleen in Londen, New York en nog wat steden volgens mij..

 6. off topic:je site is echt heel mooi geworden zeg! Was al mooi,maar nu nog mooier. Zei het al een keer eerder,dacht ik,maar beter 2x dan helemaal niet.;-)

 7. Van jou kan ik leren, hetzelfde laken een pak bij mij…

  Ik ben inmiddels verslaafd aan internetkopen. Gevaarlijk weer 😉

 8. Ik heb een keer gezeik met H&M gehad qua thuisbezorgen. Ze bezorgden iets dubbel; ik stuurde het terug en vervolgens bleven ze maar rekeningen sturen. Daar bestel ik dus niet meer online. Trouwens; kleding wil ik toch liever passen. Behalve de basics dan.

 9. @swanz: Ik ben er ook erg blij mee en het motiveert me om meer te bloggen. 🙂
  @Kaat: Je kan thuis passen en dat heeft mijn voorkeur boven zo’n stinkhok met 10 wachtenden voor je.

 10. Zo koop ik een half jaar niks, zo koop ik in 1x 3 broeken, 2 vesten, 3 truitjes en een paar laarzen. Ik haat winkelen, dus als ik het aan het doen ben en nog slaag ook, koop ik meteen veel. Dan ben ik er gelijk weer voor een hele poos vanaf.
  Overigens moest het nu ook gewoon, omdat ik representatief wil zijn voor het werk op kantoor van opdrachtgevers..

 11. Ik heb mezelf ook een halt moeten toeroepen. Ik heb al sinds september niets voor mezelf gekocht, op een paar laarzen na. Maar vind het vreselijk moeilijk. De mailtjes van Esprit (míjn online shop) delete ik direct, zonder te kijken. Van mezelf mag ik wel voor de jongens shoppen, bij H&M…

 12. Herkenbaar weer… hoewel ik het nog niet zo heel nodig acht om mezelf een halt toe te roepen…

  (misschien moet mijn volgende aankoop wel een grotere kledingkast worden ;-))

 13. Online shoppen is eng. Ik heb momenteel een bol.com-obsessie… twee klikjes en er valt alweer een dvd of boek op je deurmat… niet handig. Kleding kopen via internet, daar begin ik dus maar niet aan. Ik vind het wel fijn dat ik daarvoor eerst naar de binnenstad moet fietsen en dat werpt soms al zo’n drempel op dat ik het geld lekker in mijn tas kan laten! 😀

 14. Heerlijk ja, thuis passen. Ik doe niet anders, gisteren zelfs lingerie online besteld (want kan toch gratis terugsturen). Alleen French Connection ga ik nog echt in, die is tien minuten lopen en nooit druk. Overigens kan ik de kleding-newsletters wel negeren, maar ben ik een total sucker voor beautyproducten. Trap er veel te vaak in…

 15. Soms moet je jezelf inderdaad vermanend toespreken. Deed ik vorig jaar ook een keer toen ik bijna bij de kassa van de Bijenkorf stond terwijl er al zoveel in de kast hing en ik echt niets meer nodig had. Maar het blijft toch wel erg leuk om kleding te kopen (of boeken of cd’s).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *