1. Twilight (2008)
Voor iedereen die romantisch is ingesteld en houdt van het onmogelijke: namelijk een liefde tussen een vampier en een gewoon meisje. Naar het boek van Stephenie Meyer, het eerste deel in de Twilight-saga. Overigens staat het vierde deel on hold omdat een vriend het nodig vond een gedeelte van het tekst uit te laten lekken op internet. Bestsellers schrijven heeft ook nadelen.

Twilight

2. The other Boleyn girl (2008)
Maria en Anna  Boleyn zijn zussen in een vooraanstaande Engelse aristocratische familie in de zestiende eeuw. De mooie en extraverte Anna wordt naar voren geschoven om met Koning Hendrik VIII aan te pappen met de bedoeling zijn minnares te worden. Het is echter niet Anna, maar haar ingetogen zus Maria waar hij voor valt. Zij wordt zijn maîtresse, iets dat Anna haar niet in dank afneemt, met alle gevolgen van dien.
Het verhaal is op waarheid gebaseerd en zet een gruwelijk tijdsbeeld neer. De rollen worden gespeeld door Scarlett Johansson (Mary), Natalie Portman (Anna) en Eric Bana (Hendrik VIII) en oeh, wat doen ze dat toch goed!

The other Boleyn girl

3. 24: Redemption (2008)
Na een staking van de scriptschrijvers werd de nieuwe 24 uitgesteld en uitgesteld. Maar in dit geval kwam van uitstel geen afstel en kwam in november de nieuwe film op televisie (niet in de bios). Het is een proloog van seizoen zeven en vertelt hoe Jack Bauer (Kiefer Sutherland) in Afrika terecht is gekomen en de Amerikaanse autoriteiten probeert te ontlopen die hem willen dagvaarden. Hij wordt getraceerd, maar wanneer Jack op de vlucht wil slaan worden de kinderen op een school die is opgezet van een vriend van hem waar hij verbleef bedreigd door rebellen. Er zit niks anders op dan te blijven en samen met zijn vriend het gevecht aan te gaan.

24: Redemption

4. Hancock (2008)
Na het zien van ‘I am legend’ verwachtte ik niet veel van een film met Will Smith in de hoofdrol. Maar wie geen verwachtingen heeft, kan verrast worden, en dat deed Hancock in alle opzichten. Sowieso vind ik het geweldig als je een superheldenverhaal maakt waarin de (geredde) mensen zich tegen de superheld keren omdat hij altijd dronken en onbeschoft is. Hij richt meer schade aan met zijn reddingsoperaties dan nodig is, vernielt de grond wanneer hij landt en wanneer je commentaar hebt, steekt hij zijn middelvinger op, of erger, ramt je hoofd in de kont van iemand anders.
Eén persoon ziet echter wel iets in hem. De reclameman die van de dood wordt gered door Hancock. Hij neemt hem onder zijn hoede, geeft hem een nieuw pak en probeert hem manieren te leren. Zijn zoontje vindt Hancock geweldig, zijn vrouw is er verre van blij mee. Lukt het Hancock een nuchter bestaan op te bouwen?

Hancock

5. Hilary and Jackie (1998)
Weer een waargebeurd zussenverhaal, eentje die in bepaald opzicht lijkt op ‘The other Boleyn girl’, maar zich in een heel andere tijd afspeelt. De zussen Hilary en Jackie zijn natuurtalenten op het gebied van muziek. Musiceren gaat Hilary makkelijker af dan Jackie en Jackie is daardoor zo jaloers dat zij oefent, oefent en nog ‘es oefent. Ze streeft Hilary in haar kwaliteiten voorbij en belandt als celliste in de professionele muziekwereld. Hilary kiest voor een gezinsleven, Jackie reist de hele wereld af. Daar komt een eind aan wanneer ze ongeneeslijk ziek wordt. Houd de snotdoek maar bij de hand!

6. Låt den rätte komma in (2008)
Oftewel: Let the right one come in. De Zweede schrijver John Ajvide Lindqvist bracht in 2004 zijn horrordebuut Låt den rätte komma in uit. Het werd een grote hit in Zweden en vertalingen volgden, zo ook in het Nederlands. Ik las het boek dit jaar en hield er een wrange nasmaak aan over. Toch was ik erg benieuwd naar de film die op dit boek is gebaseerd. Het vertelt het verhaal van de 12-jarige Oskar die gepest wordt op school. Hij woont bij zijn moeder en gaat af en toe naar zijn vader. Gelukkig is hij niet met zijn leven, tot er een nieuw buurmeisje naast hem komt wonen, Eli. Eli loopt in haar t-shirt de binnenplaats op terwijl het ijskoud is, ruikt niet geheel fris en ziet er soms goed en soms heel slecht uit. Eli en Oskar worden vrienden, maar Eli heeft een groot geheim.
Gelukkig voor mij werden vele nare elementen uit het boek in de film achterwege gelaten, waardoor het, zéker op cinematografisch gebied, een prachtige trage film is geworden over vriendschap. Een vriendschap met een horrorsmaakje, dat wel.

Let the right one in

7. Enchanted (2007)
Een film waar je alleen maar vrolijk van kan worden. Lief en ik keken elkaar in het begin af en toe aan met een blik van ‘waar kijken wij nou naar’, maar even doorzetten en je krijgt een portie vrolijkheid waar je u tegen zegt. Enchanted is een combinatie van animatie en film en van tig sprookjes.

Enchanted

8. Damage (1992)
Dr. Stephen Fleming (Jeremy Irons) is minister en getrouwd met Ingrid. Samen hebben zij een zoon, Martyn, die een relatie aangaat met de mooie Anna Barton (Juliette Binoche). Wanneer Stephen en Anna elkaar voor het eerst ontmoeten, valt er een indringende stilte waarbij de spanning tussen hen is te voelen. Ondanks hun uiterst benarde positie gaan ze een seksuele relatie met elkaar aan omdat ze elkaar simpelweg niet kunnen weerstaan.
Een drama, maar wat voor één.

Damage

9. Northanger Abbey (1986)
Kostuumdrama naar een boek van Jane Austen. Dat klinkt als een typische film voor Aukje, maar dat valt helaas tegen. Genoten heb ik wel van de upper society class waarin hoofdpersoon Catherine Morland (Katharine Schlesinger) zich beweegt, maar het verhaal wordt niet op een boeiende manier verteld (en is wellicht ook gewoon saai). Catherine houdt van het lezen van gothic-boeken en droomt regelmatig weg in haar fantasieboeken. Die fantasie lijkt werkelijkheid te worden wanneer zij wordt uitgenodigd op het kasteel Northanger Abbey. Ze is verliefd op de zoon van de eigenaar en bevriend met zijn dochter. Het kasteel bevat een geheimzinnigheid die een ongekende aantrekkingskracht heeft op Catherine, maar dat brengt haar tegelijkertijd in de problemen.

10. The Number 23 (2007)
Walter Sparrow  (dit keer een serieuze rol van Jim Carrey) krijgt van zijn vrouw een boek over het nummer 23. Alles is tot dit nummer te herleiden en tot overmaat van ramp denkt Walter dat het boek over hem gaat. Zijn vrouw en zoon worden gek van hem, Walter wordt gek van zichzelf maar erkent dit niet.
De film viel tegen. Het verhaal wordt te traag verteld, er had veel meer gedaan kunnen worden. Het is simpelweg te saai.

The Number 23

11. Blades of glory (2007)
Hele foute maar vermakelijke film over twee kunstschaatsers. De één van het type ruwe bolster blanke pit, de ander van het type overdreven metroman. Ze staan aan de top, vechten om de nummer 1 plek maar worden door een oplettende coach als duo gepresenteerd wanneer beiden door een vechtpartij zijn geschorst voor solowedstrijden.

Blades of Glory

12. Perfect Creature (2006)
Een vampierenfilm die onderaan eindigt! Tja, niet alle vampierenfilms zijn goed. Deze speelt zich af in de jaren ’60 waarin vampieren geen bloeddorstige monsters zijn, maar vredig naast de mensen bestaan en respect oogsten. Wanneer de bevolking echter door een griep in snel tempo gedood wordt en een bloeddorstige vampier daar gebruik van maakt, wordt Silus ingeschakeld om hem te stoppen.
De indrukwekkende science-fiction setting is het enige goede aan deze film.

(klik op de foto’s voor een grotere versie)

5 reacties

 1. Het is maar waar je zin in hebt. Wordt het niet eens tijd voor kinderen ofzo?

 2. Tjee, ik heb alleen maar Blades of GLory van dit rijtje gezien. Loop erg achter met films kijken doordat ik zo erg met tv-series bezig ben op dit moment. Hancock wil ik nog wel zien, al ben ik geen fan van Will Smith. Twilight klinkt eerlijk gezegd als Buffy meets Beauty & The Best. Lijkt me vooral erg geschikt voor een vrouwenpubliek zo te lezen. The Number 23 wil ik ook nog wel zien voordat het jaar om is. Zo much to watch, so little time…

 3. geen van allen gezien
  en denk ook niet dat ik
  ze ga zien.

  (Burn.After.Reading was
  de laatste film die ik zag.)

  hoewel ik W. nog graag
  zou willen zien.

 4. @Eveline: Dat er gespot wordt met Twilight betekent dat de film een succes is. Wel grappig gedaan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *