Ik heb welgeteld 24 verschillende soorten kruidenthee in huis. Zo’n vier jaar geleden stapte ik van zwarte thee over naar kruidenthee. Ik had op de lagere school wel eens bij een vriendinnetje thuis kruidenthee gedronken, maar dat was vreselijk vies. Het was appelthee en er dreven allerlei stukjes in. Ik probeerde de thee zo te drinken dat de stukjes in het theekopje bleven drijven. Maar dat viel niet mee. Het liefst wilde ik na elke slok mijn mond spoelen. “Vind je de thee lekker?” vroeg de moeder van het vriendinnetje. “Ja hoor,” antwoordde ik met een gezicht dat waarschijnlijk boekdelen sprak. Gelukkig moesten we er weer snel vandoor zodat ik de helft van de appelthee kon laten staan. Voor mijn geen kruidenthee meer zweerde ik toen.
Dat veranderde toen ik ruim vier jaar geleden een nieuwe baan kreeg. In de koffieruimte stonden twee theepotten. Eén met zwarte thee en één met sterrenmix. De meeste collega’s dronken uit de sterrrenmixpot en vonden het lekker. Ik zette mijn drijvende stukjes angst van me af en probeerde het. Gelukkig was de kruidenthee verpakt in een builtje, zodat er van stukjes geen sprake was. En de smaak was best lekker. Vanaf dat moment dronk ik elke dag sterrenmix. Ik kocht mijn eerste kruidenthee voor thuisgebruik. Het werd venkel. Venkel is tegen darmkrampen en heerlijk om ’s ochtends mee wakker te worden. Het werd een ritueel. ’s Ochtends venkelthee, op mijn werk sterrenmix. Op een gegeven moment nam een collega haar eigen kruidenthee mee. Ze had het helemaal gehad met sterrenmix en vond het naar zweetsokken stinken. Het volgende bakje sterrenmix dat ik nam stonk inderdaad naar zweetsokken. Toen ontdekte ik groene thee van Pickwick met een vleugje citroen. Ik nam de theezakjes mee naar mijn werk en dronk alleen nog maar groene thee van Pickwick. Maar tijdens een cursus ‘slapen en dromen’, vertelde de lerares dat het niet goed was om één soort kruidenthee wekenlang achter elkaar te drinken. Elke kruidenthee heeft een werking, en een te lang gebruik zou kankerverwekkend kunnen zijn. Oei!
Ik stopte met het drinken van venkelthee en ging op zoek naar andere soorten. Het assortiment in de winkel was inmiddels zo uitgebreid dat ik thuiskwam met 24 verschillende soorten.
De groene thee van Pickwick met een vleugje citroen is samen met de kamillethee van Pickwick mijn favoriet. Een paar maanden geleden waren deze soorten in de aanbieding bij de supermarkt. Ik gooide zeven pakjes thee met een vleugje citroen en vier pakjes kamillethee in mijn mandje. Toen ik alle pakjes thee op de band zette bij de kassa, waren alle ogen van de mensen in de rij groot van verbazing. Ik hoorde ze denken: “Wie koopt er nou zoveel pakjes thee?” Ze staan nu opgestapeld in mijn kast, naast de andere soorten. Voorlopig hoef ik in ieder geval geen thee meer te kopen. En wie bij mijn een bakje thee komt drinken, mag alle soorten uitproberen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *