Lieve bewoners en bezoekers van Amsterdam,
Ik weet dat de stad waarin ik woon een drukke stad is. Auto’s, fietsers, trams en bussen rijden u aan alle kanten van de sokken. Het is dus oppassen geblazen en oplettendheid is geboden.
Laat ik u nou eens één tip geven om de stad voor uzelf iets veiliger te maken. Als u een straat wilt oversteken via het zebrapad, aarzel dan niet! Zet niet voorzichtig één voetje op het zebrapad om dan vervolgens terug te deinzen voor een taxi of fietser die komt aanscheuren. Ik geef toe dat u voor een tram moet wachten als u uw leven zeker wilt zijn, een tram geeft namelijk niemand voorrang. Maar dat hadden we al geleerd bij het theorie-examen voor het autorijbewijs. Dat herinnert me er trouwens aan dat ik mijn eigen rijbewijs deze maand moet verlengen, maar dat even terzijde.
Als u voor een zebrapad staat, neem dan een kort moment om even diep in en uit te ademen. Verman uzelf, en zet zonder naar het aankomende verkeer te kijken uw eerste stap op het zebrapad.
Schrik niet als u in uw ooghoek een taxi of fietser snel ziet naderen, maar straal zelfvertrouwen uit en zet uw volgende stap. Ga hiermee door totdat u de overkant heeft bereikt.
Zodra u maar enige blijk geeft van aarzeling wordt u van de sokken gereden. Onder andere door mij. Want als iemand die wil oversteken geen aanstalten maakt om de daad bij de gedachte te voegen en liever wacht tot het rustig is (wat maar zelden voorkomt, de wachttijden lopen hierdoor flink op) rij ik door. Steekt u daarentegen zonder enige aarzeling over dan stop ik. Net als al het andere verkeer.
Ik hoop dat u mijn tip in de praktijk zult uitvoeren. Het zal u een hoop plezier opleveren.
Met vriendelijke groet,
Aukje
PS: Overigens ben ik de komende twee weken de stad uit. Van mij hoeft u gedurende deze periode niets te vrezen. De man die zolang van mijn huisje gebruik maakt zal voorzichtig met u zijn. Zijn leven loopt niet zo’n vaart in Amsterdam. Maar als ik over twee weken terug ben rij ik u gewoon weer van de sokken als u mijn tip niet opvolgt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *