“Moet ik me melden?” vroeg hij me. Als nieuwe klant stapte hij de wachtkamer binnen. De receptie zat pas achter de volgende deur.
“Ik heb het de eerste keer wel gedaan,” zei ik hem.

Hij opende de deur waar ‘receptie’ op stond en kwam even later terug om plaats te nemen. “Ik ben hier voor het eerst, dus weet nog niet hoe het hier werkt,” verontschuldigde hij zich.
Ik knikte. Zag hem zenuwachtig zijn. Twijfelde of ik hem zou vragen voor welke behandeling hij kwam. Het was was duidelijk dat hij om een praatje verlegen zat, maar ik zou me op gevaarlijk persoonlijk gebied begeven door deze vraag te stellen in een centrum voor integrale geneeskunde.
“Ik ben hier voor de acupuncturist, u ook?” Ik huiverde even. “Nee,” zei ik stellig, “ik hou niet van naalden in mijn lichaam. Ik kom voor de osteopaat.”
“En bevalt het?” Het was een vraag waar hij niets aan had. Het zou hem niet geruststellen aangezien hij voor een totaal andere behandelmethode kwam dan ik. “Heel goed,” zei ik.
“Ik ga voor het eerst naar de acupuncturist. Je moet toch wat hè als je alles hebt geprobeerd.”
Weer die verontschuldiging, maar ik begreep maar al te goed wat hij bedoelde.

Toen we een uur later rozig bij de balie onze behandeling betaalden, glimlachten we naar elkaar. Hem vragen of het was bevallen, die naalden in zijn lijf, durfde ik niet.

In plaats daarvan wenste ik hem goedendag.

5 reacties

  1. Ik heb twee maal een behandeling acupunctuur gehad. Je voelt niets van die naaldjes, maar je ligt je wel mooi een kwartier dood te vervelen. Want er gebeurt verder niets. En helpen deed het voor geen meter.

  2. Heel mooi. Ik zelf heb al te vaak in zulke wachtkamers moeten zitten en gek genoeg nog nooit met iemand een gesprek gehad over waarom hij/zij daar kwam. En dan is goedendag een heel sterk wordt.

  3. Toch had ik dat antwoord op de vraag die je niet gesteld hebt, best willen horen. 🙂

  4. Waarschijnlijk zou ik het hem wel gevraagd hebben.

    En die acupunctuur… ik overweeg zelf ook om het op termijn (en die zal dan niet al te lang zijn) te ondergaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *