(m. = op mobiel gekeken)
1. The Shawshank Redemption (1995, m.)
Ondanks dat de film aanvoerder is van de IMDB-lijst, toonde ik nooit interesse. Tot de film beschikbaar was om op mijn mobiel te kijken en dat kijkt best lekker hoor. Even een half uurtje voor het slapen gaan, op het terras of in het park een stukje film kijken is heel relaxt. En wat ik niet verwachtte gebeurde bij deze film: it blew me away.
Bankier Andy Dufresne (Tim Robbins) belandt in de cel voor moord op zijn vrouw en haar minnaar. Of hij het daadwerkelijk heeft gedaan, blijft lang onduidelijk. Bovendien, iedereen die in de gevangenis zit is ‘onschuldig’. Hij raakt bevriend met ‘Red’ (Morgan Freeman), de man die alles voor je kan regelen.
De jaren verstrijken, er vindt geweld en verveling plaats, maar uiteindelijk vindt Andy zijn plekje in de bibliotheek. Zijn gesloten karakter maakt van hem een mysterie, zelfs voor zijn beste vriend en zeker voor de gevangenisdirecteur die graag gebruikt maakt van zijn vaardigheden als bankier.
Deze film beneemt je de adem, neemt je mee in een ‘flow’, prikkelt en verbaast. Eén van de beste films ooit gemaakt als je het mij vraagt en terecht de nummer 1 van de IMDB-lijst.
2. Knowing (2009)
Wanneer je niets verwacht, valt het alleszins mee. Dat overkwam mij bij Knowing. Wéér zo’n apocalyptisch verhaal op z’n Hollywoods, wéér een vader met een zoontje. Maar Knowing greep me bij mijn lurven en liet me niet meer los. Gelukkig kan Hollywood het nog.
In deze film krijgt astrofysicus John Koestler (Nicolas Cage) via zijn zoon een document in handen met daarop voorspellingen van rampen. Vijftig jaar geleden gemaakt door een vreemd meisje, Lucinda, met wier dochter hij contact zoekt, want de laatste ramp is nog niet voltrokken.
Uiteindelijk blijkt Knowing een modern Adam en Eva verhaal te zijn die mij boel ontroerde en qua verhaal heel goed in elkaar zit.
3. Doubt (2009)
Meryl Streep is allang niet meer de actrice waar je een doos tissues voor nodig hebt om haar te zien spelen. Ze heeft namelijk een ongekend komisch talent én kan heel ingetogen spelen. Dat laatste doet ze in Doubt, waar ze de starre en afstandelijke Sister Aloysius Beauvier speelt, het hoofd van een nonnenschool. Het is 1964 en ze hanteert een strak regime, in tegenstelling tot Father Flynn (Philip Seymour Hoffman), een charismatische parochiepriester die wel erg close is met één van de leerlingen. En laat die leerling nog zwart zijn ook.
Een andere non (Amy Adams) vermoedt dat Father Flynn de grens overschrijdt en licht Sister Aloysius in. Zekerheid van ontucht is er niet, alleen maar twijfels. Doubt.
4. The Boy in the Striped Pyjamas (2009)
‘De fatale kracht van onwetendheid’ noemde ik mijn recensie over deze film. Gebaseerd op het boek van John Boyne, zien we de achtjarige zoon, Bruno, van een nazi-commandant in oorlogstijd verhuizen naar een huis aan de rand van het bos. Bruno verveelt zich en ontdekt al snel dat aan de andere kant van het bos een hek staat met daarachter ook een achtjarig jongetje. In gestreepte pyjama, dat wel. Ondanks het hek sluiten ze vriendschap. En ondanks hun ontmoeting blijft Bruno in het ongewisse over de precieze situatie. Iets dat het gezin aan het eind van de film duur komt te staan. Een zeer indrukwekkend en ontroerend drama.
5. House of Sand and Fog (2004, m.)
Dit was de eerste film die ik keek op mijn mobiel en die me meteen in zijn greep had, ondanks het kleine scherm. Kathy (Jennifer Connelly) maakt een zware tijd door nadat haar relatie is gestrand. Daardoor ziet ze een belangrijke brief over het hoofd waarin, overigens onterecht, staat aangegeven dat ze nog een bedrag moet betalen. Omdat ze geen actie onderneemt, staat op een dag politie bij haar op de stoep om haar huis en spullen in beslag te nemen.
Nog voordat Kathy stappen kan ondernemen is het huis verkocht aan een Iraanse immigrant (Ben Kingsley), zijn vrouw en zoon. Kathy reageert emotioneel, krijgt daarbij hulp van een politieman die zich de situatie aantrekt (en natuurlijk gewoon voor haar valt) en het ene drama na het andere drama ontvouwt zich. Uiteindelijk leidt het tot een tragisch einde en een verdomd goede film.
6. Chinatown (1974, m.)
Een jonge Jack Nicholson en Faye Dunaway in een thriller, geregisseerd door Roman Polanski (het was de laatste film die hij in Amerika opnam). Grote namen dus, iets dat garant staat voor een goede film? In dit geval wel. Hoewel de film mij niet van begin tot eind kon boeien, staat hij niet voor niets in de top 250 van IMDB.
Privé-detective Gittes (Jack Nicholson) gaat op verzoek van de vrouw van een bekende man in het watermanagement op zoek naar bewijs voor zijn vreemdgaan. Al snel blijkt dat de vrouw een bedriegster is. Hij komt in contact met de echte vrouw van de watermagnaat, en even later blijkt haar man vermoord te zijn. Gittes bevindt zich al snel in een web van een gevaarlijke samenzwering en doet bizarre onthullingen.
7. A Bronx Tale (1995, m)
Normaliter laat ik maffiafilms met alle liefde achterwege. Ik heb er gewoon niet veel mee. Maar hé, zoveel films zijn er niet voor m’n mobiel (legaal) beschikbaar, en het kijkt zo lekker weg, én lief raadde de film aan, dus toch maar een poging gewaagd.
Die was niet voor niets.
We volgen de Italiaanse jongen Calogero die in The Bronx opgroeit tussen de maffia. Zijn vader probeert hem koste was het kost bij de foute mannen weg te houden. Maar wanneer de jongen tegenover de politie zijn mond houdt over een schietpartij en de dader, de grootste maffiabaas (Sonny) uit de buurt, niet aanwijst, is hij een held en wordt warm onthaald door Sonny. Zijn vader is terughoudend, maar Calogero leert veel wijze levenslessen van Sonny. Mooi relaas over een jongen die opgroeit in een harde wereld.
8. Wonder Boys (2000)
Michael Douglas als professor en schrijver die zich ontfermt over een puber met een talent voor schrijven. Hij is verlaten door zijn vrouw, de drank is zijn beste vriend en een studente die hij in huis heeft genomen maakt avances. Hilarische en ontroerende gebeurtenissen volgen zich op zonder dat de film al te komisch of dramatisch wordt.
9. Zoolander (2001, m.)
Ook al een film die ik niet zelf uitgekozen zou hebben om te gaan kijken. Op dvd dan, want, op de mobiel was ik wederom te porren. En weer geen tegenvaller! Kostelijk vermaakt met deze parodie op de modewereld, waarin Ben Stiller niet alleen de hoofdrol speelt, maar de film ook regisseerde en het verhaal bedacht.
10. The Librarian: The Curse of the Judas Chalice (2008, m.)
Aardige film in de sfeer van National Treasure en de Da Vinci. Met in de hoofdrol die leuke dokter uit ER, Noah Wyle. Dit is het derde deel van de filmserie ‘The Librarian’, waarin hij in aanraking komt met vampiers. De historie loopt als een rode draad door het verhaal, maar verder stelt het allemaal niet zo veel voor.
11. Charlie Bartlett (2008)
Upcoming acteur Anton Yelchin zet een inventief rijkeluiszoontje, genaamd Charlie Bartlett neer. Hij verzint allerlei manieren om op school populair te zijn, of liever gezegd: om pesterijen te ontwijken. Dit doet hij door zich in het illegale circuit te begeven. Wanneer hij wordt betrapt, wordt hij van de privé school gestuurd en zit er niks anders op om naar een openbare school te gaan. Ook hier droomt hij van aandacht en roem en verzint allerlei manieren om dit voor elkaar te krijgen. Geen hoogvlieger deze film, maar vermakelijk is ‘ie absoluut.
12. Tomb Raider (2001, m.)
Lief zei dat het mondje van Angelina Jolie went. Nou mooi niet. Wat heb ik me zitten ergeren aan het softpornomondje, haar minzame lachje en haar over-the-top opgepompte borsten. Leuk voor de mannen misschien, maar ik word er niet warm of koud van. Een middelmatige film, waarin Angelina Jolie samen met haar concurrent op zoek gaat naar de helften die samen een driehoek vormen. De ‘eigenaar’ van die driehoek krijgt magische krachten over dood en leven. Toegegeven, de effecten zijn spectaculair. Bovendien speelde ik zelf eerder al het spel op de Playstation, waardoor de film één en al herkenning en een verdieping van het spel was. Maar een goede film? Nee. Verre van zelfs. Laat Angelina Jolie maar kindjes adopteren, daar is ze vast beter in dan acteren.
house of sand and fog, blijft op het netvlies hangen. Wat een tragedie.
Knowing, vond ik een prima film tot het einde, dat ging me werkelijk te ver.
film 1 en 4 ga ik nog zien en de rest kan met gestolen worden 🙂
Weer mooi gedaan Aukje
Shawshank Redemption nu pas? Schande! Nee hoor, in de NL bioscopen heeft ie ook maar heel kort gedraaid, bleek het in de videotheken een enorme hit te worden.
Wonder Boys for ever!
Laat Angelina Jolie maar kindjes adopteren, daar is ze vast beter in dan acteren.
Mijn dag heb je gemaakt!
Wonder boys vond ik echt een hele goede film. Tobby McQuire speelt daarin ook zo’n meesterlijke rol en voor Katie Holmes had ik een enorme zwak – totdat ze iets met Tom Cruise kreeg. Als je wonder boys leuk vond, dan kan ik je The Ice Storm ook aanraden.
@Theo: The Ice Storm staat genoteerd!
@Theo: ja, The Ice Storm is zeer mooi.
Shawshank Redemption is eerdaags weer op TV. Ga ik lekker samen met m’n zoon kijken.
@Terrebel: Dan wens ik je veel kijkplezier!
Bedankt voor de tips Aukje en zo grappig geschreven ook 😀 haha. Film 3 en 4 heb ik ook gezien en idd helemaal geweldig. De overige films noteer ik! Groetje.
vond shawshank redemption nu niet een film om op m’n mobieltje te bekijken, maar ga ‘m nu toch maar eens downloaden, voor als het straks regent en we in de tent moeten blijven 🙂
@kurai: Dat klopt, het is geen film om op je mobiel te kijken, maar aan de andere kant: welke film wel? En je kan ‘m altijd later nog een keer zien op een groter scherm. Ik vind het in ieder geval een film die je meerdere keren wilt zien.
Je nummer één van deze lijst. Een geweldige film.
Een film op de mobiel bekijken lijkt me niet echt een fijne bezigheid. Zo tuurderig.