Mijn abonnement op de Psychologie Magazine is opgezegd. Ik heb geen behoefte om nog geld te steken in een blad dat zichzelf herhaalt. Koppen als ‘stoppen met piekeren’ en ‘mindfulness’ pronken té regelmatig op de cover. Leuk voor wie het nog niet kent, vervelend voor wie er al tig keer over heeft gelezen.

Toch betrapte ik ze laatst op iets nieuws dat me aansprak. Voor wie worstelt met mediteren, of mindfulness maar niks vindt, is er de huishoudelijke klus. Gewoon je handen uit je mouwen steken! Dat komt omdat we nog zo verweven zijn met de oermens. Die kluste met direct resultaat. En dat directe resultaat, dat is juist zo goed voor ons. Dát doet ons beter voelen.

Interessant ook is het boek ‘Getting things done’, over efficiënter werken. Opdracht van het werk om het boek te lezen. Met enige tegenzin, want het hoeveelste boek over ontspannen werken is dit wel niet?
Maar toch werd ik in het begin al gegrepen door de auteur. Hij noemt ons brein dom. Een voorbeeld: je merkt dat de batterij van de afstandsbediening op is. Je brein is niet zo slim om daaraan te denken op het moment dat je in de winkel bent. Zo denkt het brein ook steevast aan werkgerelateerde zaken als je niks met die gedachten kunt. Ja, wakker liggen.
Met een efficiënt systeem van vastleggen ontlasten we ons brein en hoeven we er niet meer aan te denken. Proef op de som nam ik gisteravond. Ik was enkele zaken vergeten, die ik vandaag in orde móest maken. Het spookte door mijn hoofd, maar ik wist ook zeker dat ik het de volgende ochtend zou zijn vergeten.

Mobiel gepakt en een sms naar mezelf gestuurd. Et voilà, mijn malende gedachten verdwenen als sneeuw voor de zon.

Ik begin steeds meer te geloven in het reorganiseren van mijn werksysteem. En dat klusjes doen zo gek nog niet is.

3 reacties

  1. Ja, het brein stelt ons steeds weer voor verrassingen. De Psychologie wordt door mij ook steeds minder gretig uit de verpakking gepeld. Maar als ik ‘m opzeg ga ik ‘m vast los kopen! (vast los haha!) Goed idee dat sms’je aan jezelf sturen, die kun je niet ontlopen!

  2. Ik heb mijn huishoudelijke administratie een beetje ingericht naar het systeem van GTD. Een postvak in en dan om de twee weken alles doorspitten, afhadelen, betalingen doen etc.
    Werkt best 🙂

  3. Wat grappig. Ik ben net tot dezelfde conclusie gekomen. Onze hulp voldeed niet en ik irriteerde me aan het slechte onderhoud. Toen ik zelf begon mee te klussen, voelde ik me helemaal blij. Eindelijk ruimde ik troep écht op en het schoonmaken gaf me voldoening. Nu hebben we hulp ontslagen en doen we het vanaf volgende week helemaal zelf. Ik kijk er zelfs naar uit om bovenstaande reden. Suf eigenlijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *