ElfstedentochtVeertien jaar geleden ging ik op kamers met een aantal studiegenoten. Eén daarvan was zeer dapper: hij schaatste langs de bekende elf Friese steden. Op eigen houtje, want in dat jaar ging de tocht der tochten niet door. Het moet 1995 of 1996 zijn geweest, ik gok 1996, omdat in dat jaar de Elfstedentocht best door had kunnen gaan volgens sommige bronnen.

Gebroken kwam hij thuis. Het ijs was klote, er moest veel gekluund worden en de ijzige wind liet de gevoelstemperatuur flink dalen. Er was geen tijd om hem als held te onthalen: hij zocht meteen zijn bed op.

Er zijn vijf dagen strenge vorst (minimaal -10) nodig om een Elfstedentocht te kunnen organiseren. Maar dat we sinds jaar en dag weer strenge vorst mogen meemaken, en Nederland op zijn kop staat vanwege de problemen die de vorst veroorzaakt, stemt me gerust. Die tocht, die komt nog wel. Deze winter is hoopvol voor wat komen gaat.

Teletekst

7 reacties

 1. Dit weekend een ritje gemaakt langs de Friese meren, met de auto welteverstaan. Hier en daar zagen we een paar mensen die flink aan het schaatsen waren. Wellicht alvast aan het oefenen.

 2. Niet geschaatst, maar vanmorgen wel gelopen in het bos bij de Koningsheide, aan de rand van Arnhem. Het was -8, maar een felle zon en strakblauwe lucht.
  Bij Delhuizen stak vlak voor ons een roedel zwijnen over. Gelukkig niet onze kant op.

 3. Het zou echt super zijn als de tocht door zou kunnen gaan. Maar ook een beetje jammer, want ik zal het niet live kunnen zien!

 4. Eigenlijk heb ik niet zo veel met de Elfstedentocht, hoewel ik best snap dat mensen er naar uitkijken. En op TV zal ik ook nog vast wat meepikken, maar of het nu wel of niet doorgaat is mij om het even.

  Het enige waardoor het nog een beetje speciaal is, is dat ik in 1986 net terug was van een amandeloperatie en al ijsetend de tocht heb gevolgd. Ik kon namelijk ’s nachts niet slapen en bovendien woonden we in Friesland, dus dan kun je er sowieso niet omheen.

 5. 24 jaar geleden stond het hele land op de kop. Eindelijk, na 22 jaar was er weer een. Een jaar later meteen nog een. Het kon niet op.

  Twee jaar daarna kwam ik in Ljouwert, met balkon met uitzicht op de Bonkevaart. Wat mij betreft mocht die weer komen. Slechts 1 keer lag er een laagje ijs op, met nieuwe schaatsen hield ik het slechts een kwartiertje vol. Maar ik had op de Bonkevaart geschaatst…

  Drie jaar na vertrek uit Ljouwert was er weer een Elfstedentocht. Ik zat in Oostenrijk. Weer niets meegekregen.

 6. Het zou tof zijn en ik ben positief gestemd!
  Jammer dat de Friezen op het moment niet de temperaturen hebben die ik nog meemaakte in Limburg de afgelopen dagen. -20 ’s nachts! Dat tikt goed aan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *