Het was me d’r wat, als je kijkt naar hoe de blogwereld was toen ik in 2003 begon met bloggen. Als nieuweling en leek kreeg ik allerlei opmerkingen naar me toe geslingerd:

– je regelafstand is te klein
– je entert na elke zin, dat leest niet prettig
– je moet eens een andere schrijfstijl proberen, dat doet elke blogger
– waarom log je in vredesnaam handmatig? Stap toch over op een CMS-systeem!
– je moet een reactietool op je site zetten
– je schrijft te lief
– en toen ik eenmaal een reactietool had: je reacties zijn te lief

Een paar jaar later deed ik hetzelfde bij anderen. Want ik wist het immers zo goed, en dat zouden ze weten ook.

Anno 2010 vind ik het allemaal lariekoek. En zie je ook dat juist die kleine stijldingen een blogger kenmerken. Goed, een te kleine regelafstand leest niet prettig, dat geef ik meteen toe. Maar de rest? Hoezo zou ik een andere schrijfstijl moeten proberen omdat alle bloggers dat doen? Waarom zou ik niet na elke zin enteren? En lief schrijven is nu eenmaal wat ik doe en kan.

Natuurlijk heb ik het geprobeerd. Gekeken naar andere loggers, hun schrijfstijl proberen te kopiëren, niet meer enteren na elke regel, minder lief schrijven. Maar ’t werkt niet want ’t past niet bij mij. ’t Zijn mijn kenmerken, het is hoe ik me onderscheid. Misschien niet op een bijzonder originele manier, maar wel op mijn manier. Soms schud ik nog wel eens mijn hoofd dat ik naar de adviezen heb geluisterd. Dat ik ernaar wilde luisteren omdat ik me tegenover oldskool bloggers onzeker voelde.

Volgens mij wordt er tegenwoordig minder ongevraagd advies gegeven. Er zijn zoveel blogs op de wereld, het heeft überhaupt geen zin. En de goeie bloggers onder ons vallen toch wel op. Zonder of met advies.

14 reacties

 1. Niemand heeft ooit aan mijn adviezen gegeven, bofkont! Het enige wat ik hoorden was dat ik niet kon schrijven, daar leer je ook mee leven 🙂

  @anna-maria : Goed dat je het zegt, ben al over de helft en moet er echt een eind aan breien.

 2. Tegenwoordig ben jij de oldskool blogger dus de nieuwelingen zouden niet durven…. Maar jouw opmerking over dat er zoveel blogs op de wereld zijn is denk ik de truc. Toen jij begon met bloggen (en ik dat ook fanatiek deed) toen lazen we elkaar bijna allemaal. Destijds waren er misschien 100 a 150 actieve weblogs in Nederland. Dus dan is het ook wat makkelijker vergelijken en bekritiseren.

 3. De meeste punten zijn inderdaad lariekoek. Maar ehm, je bent nu een tijdje over op een CMS, is dat stiekem toch niet handig?

 4. @maarten: Ja hoor, reuze handig, maar bij handmatig bloggen leer je wel veel over html.

 5. Weet je wat ik altijd veel belangrijker vind, de inhoud. En niet hoe het er uit ziet (hoewel goede vormgeving wel een lust voor het oog is). De boodschap! En persoonlijkheid.

 6. Ja,ach,zeer herkenbaar,maar ik heb me er nooit een reet van aangetrokken. Ik ben nog wel eens aan het experimenteren, maar alleen als ik het doe zoals ik het doe geeft het voldoening. (ik vind wel nog steeds dat sommige mensen slecht lezen, vandaag ook weer, mijn hond is een hij,maar iemand zegt doodleuk dat ik maar met haar moet gaan wandelen)

 7. Heb ik een hele tekst ingetikt, krijg ik een of andere rare foutmelding bij het plaatsen. Nieuwe poging dan maar…

  Bloggen is ook niet meer zo’n groot ding nu, dus mensen gaan er meer ontspannen mee om denk ik. Ik heb me ook wel eens gestoord, maar las dan het blog gewoon niet meer. Overigens zie ik nu hetzelfde op twitter. Er wordt nog wel eens commentaar geleverd. Jammer, leven en laten leven denk ik dan. Hoewel het mij ook niet altijd lukt om dat motto te hanteren.

 8. @Toaske: dat is een Content Management Systeem. Wanneer je een eigen weblog wilt starten kan dat met software als WordPress of Pivot.

  Jij zit op web-log.nl en dat betekent dat zij jou de CMS eigenlijk al leveren. De software waarmee jij de stukjes online zet is CMS.

 9. hahaha ik zit hier te lezen vol verbazing? denk meteen, waar bemoeiden die mensen zich mee? als ik als ergens kom, op een (b)log, waarvan ik denk, eh… niet mijn ding, nou, dan is het niet MIJN ding en laat ik dat lekker zo, ik ga zeker geen ongevraagd advies geven hahaha!

 10. Ach, al die regels en goed bedoelde adviseren. Pfffff! Lekker negeren. Als bloggen iets is dan is het wel iets publiceren op de manier zoals jij het wilt, of zoals je cms het toelaat. Ik heb in principe maar een regel: er zijn geen regels. Oh, enne trek je vooral niets aan van bovenstaand ‘advies’ 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *