Al twee maanden volg ik eenmaal per week tai’chi. Het bovenste deel van mijn lichaam vindt het geweldig en het onderste deel verschrikkelijk. Een uur en een kwartier lang met gebogen knieën staan neemt mijn onderlichaam me niet in dank af. In mijn voeten zit sinds enkele weken een blessure waarvan de dokter zei: “Gaat vanzelf over.” Anderhalve week later geloof ik dat ze gelijk heeft, want hoewel ik de pijn nog voel als ik loop, is die niet meer zo erg als eerst. Mijn knieën voel ik continue. Ooit zei de fysiotherapeut: “Dat is ruis.” Nogal heftige ruis dan.

Mijn handen maken sierlijke bewegingen en mijn organen worden ‘gemasseerd’ door de verschillende draaiingen en oefeningen. En dat voelt fijn. Mijn knieën proberen het gewicht af te geven naar de voeten. Ik leun voor 70% op mijn hielen, 30% op de bal van mijn voet. En hoewel ik er continu op let, zijn mijn spieren er óf niet klaar voor óf ik doe iets niet goed.

Bij alles wat ik doe voel ik meteen dat mijn lichaam nog niet de oude is. Ik wil het zó graag sterker maken. Maar dan moet het wel op een slakkenmanier. Dus heb ik een dvd met tai’chi oefeningen gekocht en ga opbouwen. Van 10 minuten per week naar uiteindelijk een uur en een kwartier. Kijken wat mijn knieën daar van vinden.

9 reacties

 1. Probeer eens om na de warming-up, wat Chi op te wekken door in je handen te wrijven (zodat ze ook warmer worden). Als je met de Chi je knieen masseert, zou dat de pijn wat weg moeten nemen.

 2. Ik ben nu in de sportschool extra spieren aan het kweken, ik merk wel dat ik me daar beter bij voel.

 3. Herkenbaar, ook de frustratie. Want het beperkt je. Kreeg gister te horen dat de pijn in mijn schouder nog wel 3 jaar kan duren…ik zeg: second opinion. Ben van mening dat je niet met pijn hoeft rond te lopen.

  Zou zeker de tips van Theo eens proberen.

 4. Wat goed dat je op eigen houtje probeert op te bouwen. Maar luister je wel goed naar de signalen van je eigen lichaam? Ook zijn de tips van Theo zeker goede!

  Fijne avond.

  Liefs Paulien

 5. Misschien moeten onder- en bovenlichaam meer samenwerken? Alles staat met elkaar in verbinding ten slotte.. Ik merk ook dat als mijn onderrug overbelast is, mijn schouders mee gaan doen.

 6. Goed dat je niet opgeeft ook al gaat het niet in het door jouw gewenste tempo. Zo frustrerend als je lichaam niet meewerkt. Hopelijk lukt het je snel om de vijf kwartier wel zonder pijn vol te maken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *