In de Leidsestraat stapte ik een willekeurige croissanterie binnen. Ik zette mijn zonnebril af en peinzend keek ik naar de broodjes die achter het glas lagen uitgestald. Het meisje achter de toonbank hield me in de gaten en wachtte het juiste moment af om iets te zeggen. “Can I help you?” vroeg ze uiteindelijk. Waarschijnlijk zag ik er uit als een toerist. Ik had tenslotte een zonnebril en wist niet meteen wat ik wilde bestellen. Maar dat was nog geen reden om mij in het Engels aan te spreken. Een Amsterdammer mag ook twijfelen in een broodjeszaak. Zonder haar aan te kijken zei ik lichtelijk geïrriteerd: “Je mag wel Nederlands praten hoor.” Meteen schoot ze in de verdediging. “Er komen hier dagelijks ook zoveel toeristen dat ik niets anders doe dan de hele dag Engels praten.” Ik had schijnbaar haar gevoelige snaar te pakken want ze klonk nog geïrriteerder dan ik en ze nam niet eens de moeite om zich te verontschuldigen. Ik knikte en bestelde een broodje gezond voor mijn collega en een broodje brie voor mezelf. “Six euro and fifty cents please,” floepte ze eruit. Ze had het meteen in de gaten en zuchtte. “Sorry hoor, nou doe ik het alweer,” zei ze met gebogen hoofd, alsof ze een zware misdaad had begaan. Ze had dus toch van mijn opmerking geleerd. Nu was het mijn beurt om iets toe te geven. “Het gaat helemaal automatisch hè, vanwege al die toeristen die hier iets bestellen.” Ze knikte. Ik voelde nog steeds een spanning tussen ons. Maar ze wenste me toch een prettige dag. Met moeite wenste ik haar hetzelfde. Ik begreep haar best. De hele dag toeristen in de winkel en dan komt er één Amsterdammer langs die in het Nederlands aangesproken wil worden. Maar elk jaar word ik de hele zomer lang in het Engels aangesproken in bepaalde winkels in de Leidsestraat. Alsof de toeristen onze stad hebben overgenomen en Nederlands alleen in de winter gesproken mag worden. Daar wil ik een stokje voor steken. Want er lopen genoeg Amsterdammers rond die gewoon Nederlands praten en niet in elke winkel als toerist behandeld willen worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *