ErwtensoepInmiddels ben ik vijf maanden aan het diëten en werpt het zijn vruchten bijzonder goed af. Niet alleen verdwenen er heel wat kilo’s, waar ik in het begin best moeite mee had – want waar ging het heen en wat moest ik aan – maar werden mijn darmen weer rustig. Hoe een genot dat is besefte ik me toen ik laatst in de bedrijfskantine erwtensoep haalde. Het is altijd tricky om dingen te kopen zonder te weten wat er precies in zit. Maar de erwtensoep uit de supermarkt, met best veel toevoegingen, viel ook goed, dus voorzag ik geen problemen.

Dat heb ik geweten.

Mijn buik bolde op als was ik vijf maanden zwanger en de krampen waren in alle hevigheid aanwezig. In de dagen erna probeerden mijn ontregelde darmen naarstig de irriterende elementen kwijt te raken.
Voortaan juich ik dus niet meer als de bedrijfskantine erwtensoep serveert.

Desondanks doen mijn darmen het weer goed en mag ik zelfs weer aardappelen en rijst eten. In beperkte mate, dat wel, maar het mag. Suiker is nog uit den boze, net als pasta en brood. Maar missen doe ik het amper. De pure chocolade en suikervrije chips zijn een goed alternatief, net als pastaloos eten (ik vind het zelfs lekkerder) en zuurdesembrood (al is het wel even zoeken naar eentje die bevalt, maar met een nieuwe vriezer in huis kan ik inslaan wat ik wil).

PatatLaatst at ik uit nood wederom patatjes, en dit keer kon ik alles in mijn maag kwijt en viel het niet heel erg zwaar. Wat ook wel weer jammer is, want dat betekent dat de deur naar patatjes niet meer op een kier, maar wagenwijd open staat.

Ook qua kleding is er iets veranderd. Kon ik voorheen alleen ruime of stretchbroeken aan omdat de stof moest meeveren met mijn opbollende buik, tegenwoordig is dat niet meer het allerbelangrijkste. Natuurlijk neemt een buik gedurende de dag in omvang toe vanwege al het eten dat er wordt ingestopt, maar ik kan weer redelijk nauwsluitende kleding aan. Al is dat nog wel even wennen en vind ik het ook niet altijd prettig. Maar onder het motto ‘er kan altijd een knoopje los’ gaat het tot nu toe goed.

Soms denk ik, waarom heb ik dit niet eerder gedaan? Waarom heeft mijn huisarts me hier niet op gewezen? Waarom ben ik niet voor mezelf op de barricade gegaan om nader onderzoek te eisen toen ik het etiket ‘spastische darm’ opgeplakt kreeg?
Het is altijd makkelijk om achteraf met meer kennis terug te kijken op een periode zonder kennis. Gelukkig wordt er steeds meer bekend over het effect van voeding op de darmen en als ik met mijn stukjes al één simpele ziel kan helpen, ben ik blij. Want het mag dan je dagelijkse patroon flink overhoop gooien, ik zou niet meer anders willen.

10 reacties

 1. Wat super! Ik weet nog dat je er eerst over schreef en dat ik meteen herkende wat je bedoelde. Ik ben nu precies vier jaar verder met mijn dieet en ik voel me ook supersterk. Voeding en gesteldheid zijn zo ontzettend nauw met elkaar verbonden, dat veel mensen dat nog niet weten of niet geloven, daar kan ik niet bij. Mijn zusje is al jaren zo moe en depri, maar ze wil er niet aan dat dat aan haar eetpatroon kan liggen. Doet er dus niks aan en zoekt ook geen oplossing. Daar kan ik niet bij met mijn verstand… Gelukkig heb jij wel de oplossing gevonden!

 2. Natuurlijk, alles went, maar het lijkt me toch erg lastig. Neem je kantinevoorbeeld bijvoorbeeld.. ik neem aan dat je iedere keer eten naar je werk meeneemt?

  Toch erg goed dat je het volhoudt. Het vereist een berg discipline.

 3. @Mike’s Webs: Klopt, maar ook dat went (bovendien doen meer collega’s dat) en het is goedkoper. Het vereist wel discipline, maar als je ziet hoe je er van opknapt wil je eigenlijk niet meer terug hoor. Ik niet tenminste.

 4. Ooh erwtensoep!!! Jammie!!! Jammer dat ik er maar 3 hapjes van kan eten voordat ik vol zit, maar daar geniet ik dan wel dubbel en dwars van! 😀

 5. hoi Aukje
  super om te lezen! Ik herken wel e.e.a. maar dan op een andere niveau : sinds van de zomer ben ik streng gaan lijnen met produkten die geen suiker bevatten, ik eet geen pasta meer en brood…1 keer per 2 weken en de dag daarna ben ik ‘vermoeider’ ofzo…
  Succes met verder alles!!

  ps friet..mmm!

 6. Voor anderen klinkt het zwaar, maar het is zo fijn als je iets gevonden hebt op je dagelijkse strubbelingen, ik vind de dingen die je moet laten niet opwegen tegen de voordelen die je er soms voor terug krijgt. In mijn geval van een heel andere strekking, maar toch…

 7. Fijn dat je er zo veel baat bij hebt en dat je bent afgevallen is ook mooi meegenomen (tenminste ik ga er even vanuit dat je niet al op een bmi van 18 zat, want je kunt natuurlijk ook teveel kilo’s verliezen)!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *