Een boerendochter hoort natuurlijk melk te drinken. Ik kreeg het alleen niet door mijn strot. Huiverde, walgde, hoe mijn moeder het ook probeerde. Toen ik nog klein was zette ze me op schoot. Eerst zij een slokje, dan ik een slokje. Alleen de geur al deed me over mijn nek gaan. Ik geloof dat ik het een paar slokjes heb volgehouden en al snel besloot dat ik niets meer van dit vieze witte spul wilde drinken. Mijn moeder liet het maar zo. Het zit trouwens in de familie. Ook mijn vader, de boer himself, lust geen melk. Net als mijn zus.

Nu ik vanwege mijn lactose-intolerantie alleen nog maar zuivelproducten eet zonder of met heel weinig lactose, is melk helemaal verboden. Tot een vriendin van een vriendin, zelf ook lactose-intolerant, me wees op MinusL. Melk zonder lactose. Ik schafte een pak aan, want ik doe wel eens melk in mijn thee, en zag op de zijkant van het pak staan: Door de enzymatische splitsing heeft deze melk een iets zoetere smaak.

MinusLVoorzichtig rook ik aan de melk. Een geheel andere geur dan vroeger drong mijn neusgaten binnen. Ik pakte een glas, goot er wat melk in, rook, walgde niet en dronk. Het glas leeg. Om nou te zeggen dat het lekker was is misschien overdreven, maar vies was het zeker niet. Voor het eerst in 34 jaar dronk ik een glas melk leeg!

Je zou kunnen concluderen dat ik nu dagelijks melk kan drinken. Ware het niet dat door de zoete smaak het suikergehalte hoog is. Verder dan een wolkje in mijn thee kom ik daarom niet. Geeft niks, een melkloos leven was ik toch al gewend. Maar dat er een melk in omloop is die deze madame zonder te walgen naar binnen krijgt, mag bijzonder heten.

19 reacties

 1. O bah, dit lijkt me zo goor! Ik dronk vroeger heel veel melk, maar liever karnemelk. En yoghurt, vla, ik vrat me er helemaal ongans van. Want ik dacht dat dat mijn buikpijn zou opheffen. Licht verteerbaar enzo. Het tegendeel bleek waar. Als ik nu melk ruik, ga ik ook over mijn nek. Yuk. Het enige dat ik nog binnenkrijg is Yofu van Alpro. Dat is lekker als yoghurtvervanging. En soja-chocolade-melk, maar melkvervangers zijn niet aan mij besteed…

 2. Wat is dat toch met boerendochters en melk. Het was ook helemaal niet mijn ding maar mijn moeder maakte van de verse volle melk chocolademelk en dat was voor mij best te doen.

  Met melk en mij is het nooit iets geworden maar sinds 2 jaar drink ik alpro soya bio…. minder zoet dan de gewone soya en prima te combineren met …. je raadt het al, chocoladeshake 🙂

 3. Vroeger thuis haalden wij verse melk bij de boer, praktisch uit de koe in de fles. Je kent ’t wel. Maar ook ik lust geen melk. Ik heb een melktrauma opgelopen op de lagere school, toen er een keer lauwe schoolmelk werd geserveerd…

 4. Zus lust toch echt wel melk. Heerlijk zelfs. Extra volle melk vers van de koe, halfvolle melk, chocolademelk, karnemelk; we lusten er wel pap van. Wellicht ben je in de war met mijn kinderen die geen melk lusten (behalve milk & fruit met sinaasappelsmaak).

 5. Jouw log is voor mij heel herkenbaar. Ik kan ook geen melk drinken en als kind moest ik verplicht schoolmelk op school drinken. Mijn moeder gaf me chocolademelkpoeder mee en dat maakte het nog wel redelijk drinkbaar, maar ik krijg nog steeds koude rillingen van de gedachten aan melk.

 6. Ik weet niet of je die Soja melk mag drinken. Die vind ik zelf nog wel te drinken. Maar een boerendochter die geen melk drink is minder erg dan een slagerszoon die vegetarisch is (althans dat zegt de vader van een goede vriend van me)

 7. Nu ben ik toch reuze benieuwd hoe je je melkgebitje hebt weten te overleven. Kokhalzend tot aan het wisselen? 😉

 8. Melk dronk ik vroeger alleen maar op school, want daar kon je niet anders. Melk is smerig. Misschien net een keer per maand drink ik echt melk, en dan een paar slokken. En dan heb ik alweer genoeg gehad voor de hele maand…

 9. Ook wij lusten geen van 3en melk; Merlijn had zelfs als baby een koemelkallergie. Die is wel over gegaan, maar zijn weerzin tegen melk niet. Wel drinkt hij Yokidrink en we eten kwark en yoghurt, maar melk… brrrr.

 10. Ik ben een melkjunk. Ik drink minimaal een halve liter per dag, tijdens het fietsen stop ik rustig bij een supermarkt waar ik dan een liter achterover sla. Niks geen yoghurt, karnemelk, of melk met smaakjes (yuk!) zelfs cornflakes vind ik al zonde van de melk. Heerlijk, melk!
  Er zijn meer dingen die ik niet lust, meestal vrij specifiek: verse tomaten, kummel, kardemom, aardbeien. Er is maar een ding waar ik alleen bij de gedachte al begin te kokhalzen: rabarber. Ieuw!

 11. Ik vind melk heerlijk, maar hier in Engeland heb je vooral ‘langeflessenmelk’, die zelfs na een half uur buiten de koelkast niet gaat klonteren. Viiiies!

  Ik ben nog steeds op zoek naar een merk dat ik wel zonder m’n neus dicht te knijpen kan drinken.

 12. @@@ Eveline: Langeflessenmelk, geniale naam. Wij noemden dat thuis altijd plastic melk. Dat werd ook echt alleen maar gebruikt als er geen verse melk meer was, en dan alleen nog voor p;annekoeken of warme chocolademelk.

 13. Niet zo raar dat veel mensen geen melk kunnen verdragen of niet lusten; het is zelfs ongezond! Wij mensen zijn de enige ‘dieren’ op de wereld die nadat ze volgroeid zijn nog steeds melk blijven drinken. Dat kán niet goed zijn…

 14. Ik heb hetzelfde als jij als het om melk gaat: geen fan van. Nu moet ik bij wijze van experiment lactose-vrij eten en drinken en ben ik noodgedwongen Soyamelk aan het drinken. Het is even wennen, maar met sommige merken wel te doen. Maar ik mis KAAS wel heel erg…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *