Moeders van lief kwam op bezoek voor een avond en nacht ter overbrugging van workshops in de buurt. We poetsten het huis, haalden oliebollen en kletsten de hele avond aan één stuk door. Toen moest er geslapen worden. Lief en ik haalden in het hokje dat tijdelijk was omgedoopt tot logeerhok de matras tevoorschijn die tussen muur en kast ingeklemd stond. Maar wat was dat? Zaten er nou donkere vlekken in het midden van de matras? Vocht! Ik voelde aan de muur waar de matras maandenlang tegenaan had geleund. Dat kon je niet droog noemen. Geen lekkage, maar gewoon een vochtige muur veroorzaakt door het vochtige weer. Met een beschimmelde matras als gevolg.

Lief en ik keken elkaar peinzend aan. Een andere matras, behalve de onze, hadden we niet. Maar iemand laten slapen op schimmel, dat was simpelweg gevaarlijk voor de gezondheid. Bovendien stonk het vocht een uur in de wind en was ‘even afvegen’ er niet bij.

We zetten de matras terug tegen de muur – waar moesten we er anders mee heen – en lichtten moeders in over de complicatie. De bank was de enige uitweg. Gelukkig hebben wij de beschikking over een driezitbank, minder gelukkig is dat onze kat deze wel eens gebruikt om op te plassen. Maar moeders vond het prima – het was ook niet een moment om kritisch te zijn – en zo’n ramp was het niet: de wc vlakbij en hij sliep nog best lekker ook, wist ik uit ervaring.

De volgende ochtend vroegen we moeders de hemd van het lijf. Had de bank wel lekker gelegen, was de kat niet vervelend geweest, had ze wel geslapen? Ik vond het toch best vervelend om haar op de bank te hebben moeten planten. Gelukkig was alles prima gegaan.

Nu zitten wij met een beschimmelde matras in onze maag. Weggooien of laten drogen?

16 reacties

 1. Weggooien. Als je je al afvraagt of iemand op een bank mag slapen waar de kat ooit op geplast heeft, dan zul je dat waarschijnlijk ook doen bij het matras: merk je er echt niks meer van dat er schimmel in heeft gezeten? Stinkt het niet te veel? Et cetera.
  Denk ik, hoor.

 2. Fles ketchup er over en je hebt een mooie (Dexter-achtige)foto.;-)
  En dan weg ermee.

 3. Ik dacht eigenlijk hetzelfde als Maurice.. En ik sluit me bij de anderen aan: weg met dat matras!

 4. Ik zou mijn huis ook maar weggooien. Vochtige muren, brrrr. Je mag het dan geen lekken vinden, normaal is het ook niet.

 5. Insprayen met schoonmaakspul, beetje poetsen, goed op laten drogen, en hoppeta.

  Hoeveel vocht denk je dat er in een matras komt door je eigen lichaamsvocht?

 6. Weggooien, er zit niks anders op. Met zo’n beschimmeld matras komt het gewoon noooooit meer goed (weet ik uit ervaring).

 7. Vroeger bestond mijn bedbodem uit een plank… een dichte plank. Er kwam dus totaal geen lucht bij, met het gevolg dat het ding ging schimmelen. Mijn vader boorde een heel stel grote gaten in de bodem. Er kwam weer lucht bij het matras en de schimmel was verslagen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *