Dat lijf van mij, dat werkte niet mee de afgelopen maanden. Ik weet het aan de bevalling, het langzame herstel, het groeiende kind en het niet gaan sporten waardoor mijn spieren het zwaar te verduren kregen. Hoe ouder Dylan werd, hoe meer mijn spieren pijn deden.
“Het voelt erg strak aan,” zei de masseuse toen ze mijn rug masseerde. Ik beet nog maar ‘es op mijn lip toen ze er op drukte.

Ik besloot om terug te gaan naar mijn natuurgeneeskundige. Eens even kijken hoe het erbij stond met dat lichaam van mij. “Die lust wel een slokje B12,” zei ze. En hops, een naald met het spul verdween in mijn bil.

Een week later meldde ik me voor een volgend shot. En keek terug op de afgelopen dagen. “Hé,” merkte ik op, “ik heb helemaal geen last van mijn lijf gehad!”

Het geheugen is vergeetachtig. Ik had helemaal niet in de gaten dat ik geen pijn meer had. Merkte niet dat ik weer rechtop zat, nauwelijks iets voelde als ik Dylan uit zijn bedje tilde of op één arm de trap afdroeg. En ik had bijna niet opgemerkt dat mijn humeur er stukken beter door was geworden. Dat zal te wijten zijn aan mijn ziek-zijn, wat mijn humeur ook niet ten goede kwam.

Mijn spieren zijn weer soepel. Kunnen weer tillen, sjouwen en sporten. En dat al na één shot. Hallelujah voor B12!

10 reacties

 1. Hartstikke fijn. Ga me ‘ns verdiepen in dat wondermiddeltje want hier ook een lijf allang vol met pijn.

 2. Wonderspul dus, ik had er nog nooit van gehoord.
  Maar vooralsnog heb ik ook nooit ergens last van.
  Als het helpt helpt het, en als het maar gezond is!

 3. Vitamine B12 kun je toch ook gewoon bij de huisarts krijgen, ik bedoel een tekort kan aangetoond worden? Fijn dat dat het was en dat het nu een stuk beter gaat!

 4. B12 zit in vlees en melk. Mensen die lange tijd onevenwichtig eten, door een dieet bijvoorbeeld, of veganisten/vegetariërs, kunnen een tekort ontwikkelen, met bloedarmoede, vermoeidheid etc tot gevolg. Je kunt het idd gewoon bij de huisarts laten onderzoeken en het op recept krijgen. Er is niets specifiek ‘natuurgeneeswijze’ aan. Maar het doet er natuurlijk niet toe hoe je aan het spul komt, als het maar werkt!

 5. @Peter en @Borg: Dat ligt iets ingewikkelder. De huisarts (althans, de meeste) gelooft er niet in. Ik heb ooit 1 shot gekregen, meer zat er niet in.
  De huisarts legt geen verbanden en zal alleen de symptomen bestrijden in plaats van de oorzaak. De natuurgeneeskunde kijkt verder, onderzoekt waarom B12 niet wordt opgenomen en zal dát aanpakken. Tot die tijd is een shot nodig, daarna tabletten (in mijn geval).
  Het maakt mij ook niet uit waar ik het haal, als ik maar serieus wordt genomen, want dat spul heb ik écht nodig.

 6. Gelukkig weet mijn huisarts er inmiddels wel van, er zijn er idd bar veel die er niet van weten en het eigenlijk ook niet willen weten volgens mij (staat al vijftig jaar hetzelfde in het medisch kompas, bij elke arts verplicht op de plank)Fijn dat je zo snel opknapt er van!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *