Het was eigenlijk bij voorbaat al een hachelijke onderneming, maar lief en ik lieten ons niet uit het veld slaan en gingen er voor. Even voor twaalven stonden wij op een station in Amsterdam om, door werkzaamheden via Utrecht, naar Drenthe te reizen. De trein arriveerde keurig op tijd, we stapten in, en vertrokken.

Vertrekken was het ook het enige wat de trein deed, want de trein schokte en stond na honderd meter stil. Probeerde nog vooruit te komen, bewoog weer een paar meter vooruit, maar stond weer stil.

Technisch defect.

Het duurde drie kwartier. Drie kwartier! En dat op een paar honderd meter afstand van een station. Ik denk dan, leid ons terug naar het station en laat ons de volgende trein naar Utrecht pakken, maar goed, ik snap dat wel, veiligheid enzo.

Met gepaste snelheid reden we na drie kwartier naar Utrecht, om daar over te stappen op de trein naar Assen, waar we een uur later dan gepland arriveerden.

So far so good.

Het is misschien ook van de zotte om na een krappe vijf uur weer op te stappen en terug naar Amsterdam te gaan. En natuurlijk ging het ook daar mis. In Amersfoort bleven we tien minuten staan omdat de hoofdconducteur nog onderweg was (zucht) en misten we onze aansluiting in Utrecht.

Voor een bezoek van vijf uur hadden we vijf en een half uur (in plaats van vier uur) gereisd. Volgende keer toch maar blijven slapen.

12 reacties

 1. Het wordt tijd dat ze (de NS) de reistijden op hun website gaan aanpassen. Ze vergeten namelijk áltijd de tijd dat je stilstaat.

  Volgende keer blijven slapen of een paar steengoede boeken meenemen dan maar?

 2. Mankementen aan treinen daar kan je weinig aan doen. Maar als een hoofdconducteur 10 minuten te laat is, dan vraag ik me af waarom die man daar nog werkt.
  Ik zelf blijf meestal wel overnachten bij vrienden, een bezoek van vijf uur is meestal te kort en ik vind het dan ook nog wel gezellig om er samen met vrienden op uit te trekken. Een goede lunch in een restaurant, of gewoon een lekkere bos- of strandwandeling.

 3. Het verbaast me iedere keer weer: Nederland is een klein land, waar je – uitgaande van geen files – zo doorheen rijdt. Maar als je met de trein vanuit het westen het oosten van het land wil bezoeken, dan kost dat altijd teveel tijd. Van mijn huis naar Groningen met de trein voelt haast alsof je de Transsiberië spoorlijn afreist.

 4. Daarom ben ik zo blij dat ik een auto heb. Al is uren in de file ook niet alles.

 5. Oei, ja, dat is toch wel een Gulden Regel: als de reis langer duurt dan de bestemming is moet de bestemming wel héél erg de moeite waard zijn. Ik hoop dat dat het in ieder geval was.

 6. Maar je hoeft toch niet de trein naar Utrecht te nemen als je naar Drenthe wilt? Je kunt ook rechtstreeks naar Amersfoort. Gaat wss een stuk sneller.

 7. @Aukje en Rose: ik ginag afgelopen zaterdag in een dag op en neer met de trein naar Londen. 2x 6,5 uur reizen en daar 4 uurtjes geweest. ’t Was toch de moeite waard hoor. Heel erg de moeite waard 😉

 8. @Rian: Heel optimistisch van je, maar de reisplanner had al een alternatieve route aangegeven omdat er, natuurlijk, werkzaamheden waren op het traject naar Amersfoort.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *