k was vroeger een fervent lezer van de Hitkrant. De concurrent Popfoto las ik af en toe, maar dat blad kon de kwaliteit van de Hitkrant niet evenaren.
De opgevouwde posters in het midden van de Hitkrant bevestigde ik met spelden op het behang in mijn kamer, zodat ik bij elke nieuwe poster gezegend was met een preek vanwege het vernielen van het overigens lelijke behang. De popsterren zagen er een beetje raar uit met die vouw in het midden, die dikwijls dwars door hun gezicht liep. Maar het was stoer, al die posters aan de muur. Dat de posters nog steeds in trek zijn besefte ik toen ik een recente Hitkrant onder ogen kreeg. In het midden zat een grote opgevouwen poster, dit keer van popidool Jim.
De taal van het blad was aangepast aan deze tijd, met veel ‘dúh’-gebruik en snelle uitspraken. De uitstraling van de lay-out was goedkoop en schreeuwerig. ‘Als je mij koopt hoor je erbij’ schreeuwde het blad me van grote afstand toe.
Maar wat was ook al weer het meest interessante gedeelte van de Hitkrant? Waar bladerden de meesten als eerste naar toe als ze het blad in handen kregen?
Natuurlijk naar de rubriek met vragen van jonge lezers die gingen over verliefd zijn, sex en andere onzekerheden. In deze tijd trouwens beantwoord door niemand minder dan Emile Ratelband.
De vragen zijn nog precies hetzelfde als toen: “Ik ben verliefd op iemand maar ik weet niet of hij op mij verliefd is. Wat moet ik doen?” of “Als ik een stijve heb, staat hij niet recht vooruit maar omhoog. Is er nu iets mis met mij?”
De onzeker- en onwetendheid druipt er vanaf, maar de vragen zijn zeer herkenbaar voor de pubers onder ons.
Eén verhaaltje viel me echter op tussen al die standaard vragen:
“Ik kan niet kiezen tussen mijn ex-vriendje en mijn huidige lover. Mijn vriendje is heel lief hoor, maar hij slaat me vaak en is niet echt romantisch. Daar val ik juist wel op. (…)”
Dat ene zinnetje schokte me: “Daar val ik juist wel op.”
Alsof ze tussen de regels door zegt: “Ik vind het normaal dat hij me slaat.”
Emile Ratelband wijst de jongen meteen de deur. Hij kan schijnbaar zo af en toe toch iets goeds zeggen. Ik vraag me af of Emile het meisje met dit advies heeft kunnen redden. Hoe het ook zij, de Hitkrant heeft zoals vanouds wederom zijn steentje bijgedragen.
Een steentje dat tijdloos lijkt te zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *