Ik installeerde me op de bank. Krantje erbij, dekentje om me heen, laptop op de lege plek naast me. Ik pakte de afstandsbediening met de bedoeling te zappen naar het kanaal met X-factor. Niet dat ik zo’n zin had in een nieuwe talentenjacht, maar nieuwsgierig was ik wel.

Verder dan Nederland 3 kwam ik niet. BNN zond daar het programma ‘Blood, Sweat & Luxuries’ uit. En ik bleef ademloos en met tranen in mijn ogen kijken.

‘Blood, Sweat & Luxuries’ gaat over zes jonge welgestelde Britten die naar Afrika afreizen om samen met de lokale bevolking een hongerloontje te verdienen. Op zich nog niet zo interessant, ware het niet dat de werkzaamheden voortkomen uit onze overmatige consumptiemaatschappij. Zo zoeken ze naar goud in een mijn in Madagaskar. Dat gaat dan niet op de manier zoals wij die kennen uit films: romantisch aan de waterkant met een zeefje. De mannen scheppen de modder in de pan die de vrouwen (soms met kind in draagdoek op rug) op hun hoofd zetten. Honderden keren per dag. Dag in, dag uit. In de brandende zon.

Nog erger wordt het als ze een vuilnisbelt bezoeken. Geen gewone, maar van apparatuur. Al die computers en tv’s uit Westerse landen die zogenaamd gerecycled worden? Die belanden via illegale wegen in Afrika. Kinderen steken de boel in brand vanwege het koper en maken de apparaten stuk om kleine onderdelen te verzamelen. Veel levert het hen niet op en het is gevaarlijk vanwege de schadelijke stoffen en scherpe voorwerpen. Hoewel ze liever naar school gaan, hebben ze geen keus. Er moet geld verdiend worden.

De Britten besluiten de jongetjes die ze hebben ontmoet op de vuilnisbelt te helpen door hen schoenen, een schoon t-shirt, handschoenen en een masker te geven. Een druppel op een gloeiende plaat, maar het geeft ons Westerlingen een fijn gevoel dat we een steentje hebben kunnen bijdragen. Bij dat fijne gevoel zet ik dan weer mijn vraagtekens: het lost namelijk niets op.

Ik schaam me dat de derde wereld landen de dupe zijn van ons consumptiegedrag. Maar koop ik daarom geen mobiel, laptop of tv? Nee. Opent dit programma de ogen? Ja.
Er zijn vijf afleveringen. Zie hieronder de trailer:

7 reacties

  1. Ik heb deze serie vorig jaar gezien toen de jongeren naar Azie gingen. Ongelooflijk interessant en een echte “eye-opener”. Bij die serie ging het erom om de jongeren te laten zien hoen de mensen daar moesten werken om het lekkere eten (o.a. kipnuggets en tonijn) hier zo goedkoop mogelijk in de winkel te krijgen. Zit er deze ronde ook een thema aan?

  2. ik probeer serieus met zo min mogelijk middelen te leven, bijna alles hier is tweede- of meerdehands ; ) en we doen overal zo lang mogelijk mee. ik denk echt dat de consumptiemaatschappij waarin we leven niet alleen voor afrika (e.d.) maar uiteindelijk ook voor onszelf funest gaat zijn.
    meer, meer, meer houdt een keer op.

  3. Ik heb beide series gezien: Luxuries en Takeaways. De wereld verbeteren begint bij jezelf: ik ben weer “Fair Trade” aan het (bij)shoppen en ga weer eens bij de duurzame banken kijken.

  4. Ik ben ook erg onder de indruk van de Blood,sweat series (blood,sweat & luxeries + blood,sweat &takeaways + blood,sweat & T-shirts. Ik zou ze heel graag willen laten zien in de klas (ik ben docent). Weten jullie misschien iemand die ze op dvd heeft (Nederlands ondertiteld). Zou fantastisch zijn.

  5. Goed geschreven en bondig! Inderdaad fantastische series, die onze ogen daadwerkelijk openen want buiten dat we het ook niet altijd wíllen weten, wordt de consument vaak ook een veel mooier plaatje voorgehouden. Toch hoop ik dat het mensen ook tot verandering aanzet, want het begint zoals gezegd altijd bij jezelf. Al is het maar voor je eigen gemoedsrust…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *