Mensen die opgegroeid zijn met de sport kaatsen zeggen vaak dat ze eerder konden kaatsen dan lopen.
Ik ben ook zo’n iemand.
Om te kunnen kaatsen moet je op z’n minst een Fries zijn en wil je de sport fanatiek beoefenen dan is Friesland de beste uitvalsbasis. Maar wat als je niet in Friesland woont en wel wil kaatsen?
Dan meld je je aan bij een kaatsvereniging in de buurt. En die kaatsverenigingen zijn dichter bij dan je denkt. Wij Amsterdammers hebben een heuse kaatsvereniging met een eigen website. Deze kaatsclub bestaat als sinds 1902.
Het Museumplein werd bijvoorbeeld voor de Tweede Wereldoorlog als kaatsbaan gebruikt. Op het grasveld waar nu iedereen uit zijn dak gaat bij mega-evenementen werden vroeger veel balletjes heen en weer geslagen.
De sport kaatsen is te ingewikkeld om uit te leggen. Ik zal me er dan ook niet aan wagen. Ooit heb ik de spelregels uitgelegd aan een buurjongen die er de volgende dag een spreekbeurt op school aan besteedde, maar ik vraag me af hoeveel mensen een touw aan zijn verhaal vast konden knopen.
Afgelopen weekend werd er weer gekaatst in Amsterdam. Een aantal steden (o.a. Den Haag, Wageningen en Amsterdam) hadden een afdelingspartuur (een groep van drie kaatsers uit hetzelfde dorp of stad) afgevaardigd en er werd gestreden om de hoogste eer.
De strijd was boeiend en mooi om naar te kijken. Ik bleef daarom de hele dag op het kaatsveld hangen. Heerlijk in het zonnetje op een ‘smûk’ (knus) veld met veel Friezen. Dat is nog het meest bizarre aan kaatsen buiten Friesland: aan de rand van Amsterdam en door het geraas van de vliegtuigen heen hoor je alleen maar Friese kreten over het veld waaien. Ik kon er niks aan doen, maar een groot saamhorigheidsgevoel kwam in me naar boven. Ik moest ook echt moeite doen om weer over te schakelen naar het Nederlands toen ik me weer in het echte stadse leven begaf. Maar ach, dat went ook weer snel.
Overigens, als je niet met kaatsen bent opgegroeid, kun je je toch aanmelden en de sport leren van de andere kaatsers. Het is het overwegen waard, want bij een kaatswedstrijd wordt niet alleen gekaatst, maar ook aardig gefeest.
Gezelligheid ten top.
pastedGraphic_23.png
Kaatswant met kaatsbal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *