Zoveel tijd als ik vroeger besteedde aan bloggen, zoveel tijd besteed ik nu aan het lezen van artikelen over gezonde voeding en het koken zelf.

Dat had ik mezelf tien jaar geleden, toen ik begon met bloggen, niet voor mogelijk gehouden. Ik en koken zijn namelijk nooit een succesvolle combinatie geweest. Ik word er simpelweg niet blij van.

De omslag kwam vijf jaar geleden, toen ik een jaar lang suiker- en koolhydraatvrij at. Destijds elimineerde ik vooral de suikers uit mijn dieet, zonder ze op een verantwoorde manier te vervangen. Het enige dat ik zelf maakte was lactosevrije yoghurt. En dat vond ik al een helse taak.

Daarna ging het een beetje mis. Ik werd zwanger en mijn lichaam veranderde. Inclusief darmen, die opeens tegen suiker konden. Hoewel dat niet wilde zeggen dat het nu wél goed voor mijn lichaam was (dat is het natuurlijk nooit), maar ik had geen opgezwollen buik meer. Althans, niet van gasvorming.
Dat effect bleef ook na de zwangerschap bestaan maar ebde na 2,5 jaar weg. Tijd om het suikervrije leven dus weer op te pakken.

Dat het anders moest dan vorige keer, dat was duidelijk. Ik wilde meer energie halen uit mijn eten. En omdat ik niet alles tegelijk kan, zeker niet met een kind om me heen, deed ik alles in stapjes. Ik begon met het maken van grote porties groente voor een week, die ik tijdens de lunch at. In februari voegde ik daar een supersmoothie aan toe. En ik voegde ‘sole’ toe (water met keltisch zeezout volgens dit recept).

En opeens krijg ik de smaak te pakken. Vind ik het geen moeite meer om veel te koken. Werkelijk, ik sta versteld van mezelf.

Wat eet ik dan zoal: – de dag start met een glas water met een theelepel ‘sole’ – half uur later supersmoothie – tussendoor: een groene appel – lunch: bakje groente met zelfgemaakte pindasaus, met twee gekookte eitjes – tussendoor: soep of yoghurt – avondeten (zonder koolhydraten) – ‘s avonds een sinaasappel of handje cashewnoten – voor het naar bed gaan een glas water met een theelepel ‘sole’.

Het gaat geleidelijk aan meer en meer in mijn systeem zitten. En dat is goed, want dan is de neiging om steeds in dezelfde valkuil vol suiker te stappen een stuk minder.
Of dit mijn ideale manier van eten is weet ik nu nog niet, want de griep vertroebelt het blikveld. Maar dat het goed voelt, dat is een ding dat zeker is.

6 reacties

  1. Ha, fijn dat je schrijft. Zeg, heb je je ooit ook verdiept in ‘Ayurveda?’ Eerdaags komt er een site los 😉 met interessante wetenswaardigheden daaromtrent. Ik houd je op de hoogte!

  2. Heerlijk om zo bewust met eten versus je lijf bezig te zijn. Goed van je!! Je zult merken dat je je fitter gaat voelen en meer energie krijgt. Komt iedereen ten goede!!!!!!

  3. Wat goed voelt, is goed. Heel knap dat je je zo gedisciplineerd aan je nieuwe eetpatroon kunt houden. En dat griepje? Ach daar kom je ook wel weer overheen.

  4. Leuk dat je weer een blog geschreven hebt! En knap dat het je lukt je zo strikt aan het dieet te houden. Ik heb jaren geleden ook een jaar vrij strikt een suiker & schimmelvrij dieet gevolgd en bedacht me laatst dat ik het weer zou moeten doen, omdat de klachten terug waren, maar ik kan de discipline nog niet opbrengen. En helemaal koolhydraatvrij zou ik sowieso nooit willen eten. Gelukkig houd ik vooral van complexe koolhydraten, dat scheelt weer. Hoop dat je ook snel van je griepklachten af bent!

  5. Dan heb je ook geen tijd meer voor bloggen. Knap hoor dat je dit kunt opbrengen, natuurlijk je voelt je er beter bij, maar toch is het knap.

  6. Daar heb ik wel bewondering voor, hoe je jezelf zo hebt aangepast. Zelf ben ik geen fan van koken. In de afgelopen jaren is mijn hekel eraan alleen maar groter en groter geworden. Wel heb ik van de week weer een keer pannenkoeken gebakken. Nu ik je stukje heb gelezen besef ik wel dat ik het jammer vind dat je minder blogt tegenwoordig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *