In 1995 was Heather Nova nog niet zo bekend.
Ze trad toen op in Vera in Groningen en ik was samen met vriendin V. van de partij.
Het was al druk toen we de kleine concertzaal binnenkwamen, maar we baanden ons een weg naar voren door met onze fototoestellen te zwaaien. Het was frappant hoe gemakkelijk iedereen voor ons opzij ging.
Het hele concert lang hingen we met onze ellebogen op het podium. Ik maakte foto’s met mijn spiegelreflexcamera, flits en zwart-wit rolletje.
Vriendin V. had het slimmer aangepakt en maakte foto’s zonder flits, want Heather raakte tamelijk geïrriteerd door al dat geflits van mij.
Ze liet het merken toen ik de laatste foto op het rolletje schoot:

Nu acht jaar later is Heather Nova wereldberoemd en gister trad ze op in een uitverkocht Carré.
Ergens in die acht jaar ben ik afgehaakt. Het kwam door haar vierde album ‘Siren’. De psychedelische muziek die ze op haar eerste twee albums ten gehore bracht was verdwenen voor een meer commerciële richting. Die richting was al te horen op haar derde album ‘Oyster’, maar de nummers waren goed. ‘Siren’ viel tegen.
Ik besloot wél naar haar concert in Carré te gaan, maar ik had geen idee of ik het leuk zou vinden. Ik had het eerder ondervonden tijdens een concert van Tori Amos, twee jaar geleden. In 1991 was ik fan, maar helaas nooit in de gelegenheid om een concert van Tori Amos te bezoeken. Dus ging ik twee jaar geleden, terwijl ik al lange tijd niet meer naar haar cd’s luisterde. Het concert viel tegen, ik was fan af.
Vol verbazing was ik dan ook toen ik vanaf de eerste minuut van het concert van Heather Nova onder de indruk was. Zwaar onder de indruk welteverstaan.
Ik was vergeten hoe fabuleus haar stem is, vooral in de hoogte. Hoe smachtend en vol verlangen haar stem klinkt, hoe ontroerend en intiem haar nummers zijn, vooral tijdens de akoestische setting van gister.
Ze was fantastisch en niets veranderd sinds 1995. Nog even klein, slank en haar haar op dezelfde lengte.
Er was wel één klein verschil: dit keer was ze zwanger.
Hoewel ik maar vijf bekende nummers hoorde, waaronder het prachtige ‘Island’, genoot ik met volle teugen van haar concert.
Zodra ik voldoende geld heb ga ik haar nieuwste cd kopen.
Ik ben weer helemaal ‘into’ en fan van Heather Nova.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *