Vandaag was ik weer in het zwembad te vinden. Van de fysiotherapeut moet ik twee of drie keer per week zwemmen om mijn rug- en buikspieren in conditie te houden. Dat lukt aardig, ik heb bijna geen last meer van mijn rug. Na een dag hard werken is het heerlijk om in het water te poedelen en baantjes te trekken. Ik mag alleen maar borst- en rugcrawl, omdat de schoolslag te zwaar is voor mijn knieën. Ik zwem altijd wel een paar baantjes schoolslag, zonder mijn benen te bewegen. Daar krijg ik flinke spierballen van. Vandaag nam ik er het ervan en besloot nog even te relaxen in het bubbelbad. In het zwembad waar ik zwem, heb je een heel bubbelbad voor jezelf. Heerlijk! Toen het bad zich met warm water vulde en de bubbels mijn lichaam heen en weer schudden, moest ik denken aan een artikel dat ik vorige week in Het Parool las:
Bubbelbad niet goed voor nieren
Mensen met een hoge bloeddruk of met een nierziekte waarbij ze gedialyseerd worden, kunnen wellicht beter de bubbelbaden mijden. In het artsenblad The Lancet meldt de Berlijnse arts Lutz Liefeldt het geval van een 36-jarige man die na het zwemmen in het bubbelbad ging en na een dialyse van achttien uur later hevige buikpijn kreeg. Uit een CT-scan bleek dat zijn linkernier was beschadigd. “Wij nemen aan dat de nier van de patiënt door de mechanische trillingen beschadigd was geraakt, hetgeen leidde tot een bloeding, die echter pas zichtbaar werd door de bloedverdunning tijdens dialyse. Wij concluderen dat bij bepaalde aandoeningen het gebruik van bubbelbaden mogelijke gezondheidsrisico’s in zich draagt”.
Nou vind ik het te gemakkelijk om zo’n conclusie te trekken na één geval, maar ik zie wel brood in het verhaal, nu ik heb gevoeld hoeveel druk de bubbels op het lichaam uitoefenen. Wellicht komt er ooit geld voor een onderzoek, want hoeveel mensen stappen er niet nietsvermoedend in een bubbelbad? Het meest bizarre van een bubbelbad is wanneer het bad leegloopt. Het water zakt en je voelt je lichaam zwaarder en zwaarder worden. Het water trekt je mee naar beneden en het lijkt alsof je lichaam niet meer naar je wil luisteren. Alsof het even verlamt is. Gelukkig is het verstand sterk genoeg om het lichaam met beide benen op de grond te zetten. Pff…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *