Ik weet niet hoe vaak ik al heb geroepen dat ik wil stoppen met het geven van borstvoeding. Vanaf dag één al. Voornamelijk omdat het zo verdomde pijnlijk was. Maar er waren hormonen en een positieve zus die riepen dat ik door moest zetten. Want het kon alleen maar beter en leuker worden.

Ze hadden gelijk.

“Stom,” zei ik tegen mijn moeder. “Gaat de borstvoeding eindelijk goed, moet ik weer afbouwen!”
Nu zijn er moeders die op hun werk gaan kolven, maar ik ben niet zo’n moeder. Ik heb een hekel aan kolven en ik krijg er geen behoorlijke hoeveelheid uit.

Omdat ik nog zo genoot van de intieme momenten met Dylan, stelde ik het afbouwen zo lang mogelijk uit. Maar gister was ik opeens klaar met dat hele borstvoedingsgedoe. Ik was moe en wilde wel eens een afspraak kunnen maken zonder me te haasten. Dus heb ik vandaag de stap gezet en één voeding vervangen. Ik voelde me niet eens schuldig of verdrietig. Ik vond het eigenlijk wel prettig, zeker toen ik zag dat het kleine mannetje meteen in slaap viel toen ik hem in de reismand legde.

De terugkeer naar een klein stukje rust en vrijheid is begonnen. Want ik ben nog wel van plan om ’s ochtends, ’s avonds en ’s nachts te voeden. Of mijn borsten dat ook willen, is nog even afwachten…

7 reacties

 1. ik vond het vreselijk. echt. moest huilen. en dat na 11 maand nog! maar daarna, vrij snel, vond ik het heerlijk =) en met de kennis van nu… ; )

 2. Ik heb twee keer met veel plezier borstvoeding gegeven tot een maand of elf. En ik vond (en vind het dit keer ook weer) heerlijk.
  Maar nu gaat bij mij het kolven ook vrij gemakkelijk. Dus dat helpt wel.

 3. Borstvoeding geef je of geef je niet ook al doe je het deels. Sta achter wat je besluit want van halfslachtigheid word je gestoord en ik weet niet beter dan dat je kind al die halfslachtigheid ‘meedrinkt’. En als je ’s morgens en ’s avonds de borst kunt geven en Dylan krijgt er voldoende mee binnen dan is dat toch heerlijk.
  Jezum, ik lijk wel een oud wijf hahahahahahahaha

 4. Helemaal gelijk heb je… Kolven vond ik echt verschrikkelijk en ik heb het nog best lang volgehouden met alleen een ochtend- en een avondvoeding. Nu Dylan 9 weken is went hij nog gemakkelijk aan een fles, dat scheelt alvast een hoop gedoe! Als je langer wacht, gaat dat vaak toch minder makkelijk namelijk.

 5. @Maris: Dylan is gelukkig al gewend aan de fles omdat hij zijn laatste voeding voor de nacht via een flesje krijgt (kunstvoeding). Dat hebben we in het leven geroepen omdat ik het clustervoeden niet vol hield.

 6. En dat terwijl er borstvoeding-enthousiasten zijn die hun kind tot het 4e jaar borstvoeding geven. ‘Want dat doen ze in Afrika ook’. Logisch: daar is verder niets te eten, dus als een kind dan nog langer borstvoeding krijgt is dat alleen maar prima.
  Of je zet een groepje op met andere borstvoeding-gevende vriendinnen. Schijnt hartstikke hip te zijn om je kind zo af en toe bij een ander aan de borst te hangen. Ook tot minstens schoolleeftijd uiteraard… moet er persoonlijk toch echt niet aan denken!

 7. Als dat kleine mannetje er geen probleem mee heeft dan is 3 maanden voeden al heel mooi. Je hebt het beste al meegegeven, zo moet je het maar zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *