Aukje.net

Weblog van een Amsterdamse dertiger uit de Friese klei.

Lees hier meer over Aukje.

Meer op Aukje.net

katten, theater, films, concerten, eten

Tagwolk

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , (alle)

Archieven

Klik hier voor de archieven van februari 2003 - oktober 2008.

Categorieën

Links

Blogroll en andere links: hier.

Zoek!

Last Comments

Dinges

Draait op PivotX - 2.3.6 
XML: RSS Feed 
XML: Atom Feed 

« Voorproefje verhalenb… | Home | Afterwards: John Malk… »

Cortina

Zondag 25 Oktober 2009 at 06:57 am.

Toen ik net in Amsterdam woonde kocht ik een mountainbike om me te verplaatsen. Ik verzekerde de hele handel, zette 'm keurig netjes in de fietsenstalling (ook al betekende dat dat ik van de rand van de stad naar het Spui fietste om de fiets te stallen en de tram naar mijn werk nam; hoe belachelijk als ik daar aan terug denk, ik was wel erg bang dat 'ie werd gejat) en verloor 'm uiteindelijk aan een dief toen de gedeelde voordeur thuis niet goed dicht was gedaan. Voor mij was de maat vol, dit werkte niet. Ik schafte een nieuwe mountainbike aan van het verzekeringsgeld en stalde deze permanent in een gesloten stalling om de hoek. Niet handig als je op vijf minuten afstand van je werk woont en eerst tien minuten bezig bent met het halen van je fiets. Dus kreeg ik de oude fiets van mijn moeder. Bijna tien jaar heb ik er op rondgereden. Eén keer was 'ie weg, maar ik vond 'm na enkele dagen weer terug, netjes geparkeerd om de hoek.

Maar continue buiten staan doet een fiets geen goed, net als overvolle fietsenrekken. Uiteindelijk reed ik rond op een verroest oud barrel. De laatste weken was het zelfs zo erg dat mijn voorwiel heen en weer schoof en een vreselijk gepiep veroorzaakte. Een beetje olie deed wonderen, maar de oprukkende roest baarde me boel zorgen.

In Amsterdam koop je niet zomaar een nieuwe fiets. Je weet dat je jezelf in the picture zet bij dieven, zeker als je geen hok hebt waar je 'm kunt stallen. Zonde geld als 'ie wordt gestolen, ook al is de fiets verzekerd. Maar laat er nou een fijne regeling via het werk bestaan, namelijk, de aanschaf van een fiets mét verzekering en accessoires. Dus toen ik me niet meer veilig voelde op mijn oude barrel, hakte ik de knoop door: ik kocht een nieuwe fiets zonder er ook maar een cent aan uit te geven.

Ik had mijn zinnen gezet op de Cortina, een moderne omafiets. Hoewel het heerlijk rijdt, is het boel wennen na zo'n barrel. Maar ik voel me als een prinses op het zwarte paard, zet met trots de boodschappen op het bakkersrek en schakel terug naar de eerste versnelling als ik over een brug(getje) fiets. Elke avond voor het slapen gaan en 's ochtends bij het ontwaken kijk ik of mijn Cortina er nog staat. En dan staat 'ie daar stoer te wezen naast mijn oude barrel (die ik nog even achter de hand houd voor Leidseplein-activiteiten) met verdomd goede sloten om de wielen. En hoop ik van harte dat ik lang van mijn nieuwe vervoersmiddel kan genieten en dat dieven hun handen thuis kunnen houden.

Cortina

veertien reacties

Het schijnt niet ongebruikelijk te zijn dat fietsen worden gestolen. Zelf heb ik eens een gast weggestuurd toen die vol trots vertelde dat hij met een fiets was gekomen die hij zonder slot erop bij een winkel had zien staan. "Tsja, als iemand z'n fiets niet op slot doet is-ie van jou" was zijn redenatie. Niet dus! En ik sommeerde hem de fiets terug te brengen en zich nooit meer een vriend van mij te noemen. Ik blief geen dieven in mijn vriendenkring.
Terrebel (URL) - 25-10-’09 11:00

Een hele mooie fiets, hopelijk mogen jullie 2 er nog lang van genieten.
Theo (URL) - 25-10-’09 14:58

Kek modelletje...
maar uh, kun je 'm niet
mee naar binnen nemen ?

schijnt erg modern te zijn,
in de grote stad;
'n "fiets in je woonkamer(wel afspoelen eerst...)":http://binario.bi.funpic.de/temp/votec/wallpaper_relax.jpg.
Aa (URL) - 25-10-’09 15:40

@Aa: Hèhè, ik heb helaas niet de spieren van deze man om 'm al die trappen op te sjouwen. ;)
Aukje (URL) - 25-10-’09 15:45

Past daar makkelijk een kinderzitje op? Of zet je kindlief op het bakkersrek...? ;-)
Sandra (E-mail ) (URL) - 25-10-’09 19:25

@Sandra: Daar is allemaal rekening mee gehouden! :)
Aukje (URL) - 25-10-’09 21:39

Zo'n fiets wil ik ook!

(Otto voorop in het mandje...)
Sandra (URL) - 26-10-’09 01:24

Zo'n bakkersrek, dat lijkt me wel wat!
Virginie (URL) - 26-10-’09 11:33

Merwaardige naam...ik zie me met zo'n fiets nog niet het Cortinagebergte overfietsen.
Wel véél mooier dan al die nieuwerwetse fietsen.

Wij hadden vroeger trouwens een Ford Cortina, thuis.
Laurent (URL) - 26-10-’09 12:23

Koele fiets! daar kun je vast een hele tijd mee vooruit!
Rian (URL) - 26-10-’09 13:19

Hmmm, nou wil ik ook een Cortina ;-) Ik heb een oude politie omafiets. Blauw met wit en tig jaren oud, maar doet het nog prima en ook ik ben erg blij met m'n mandje voorop. Vooral als ik kattengrind heb gekocht...
Kaat (URL) - 26-10-’09 14:00

Ik heb twee fietsen in huis staan.
leuke stoere fiets!
Brasikurtz aka swanz (E-mail ) (URL) - 26-10-’09 22:41

Die wil ik ook!
Rose (E-mail ) (URL) - 13-11-’09 11:30

@Rose: Om mee te nemen als je op reis gaat? ;)
Aukje (URL) - 14-11-’09 19:44

(optioneel veld)
(optioneel veld)

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.