Aukje.net

Weblog van een Amsterdamse dertiger uit de Friese klei.

Lees hier meer over Aukje.

Meer op Aukje.net

katten, theater, films, concerten, eten

Tagwolk

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , (alle)

Archieven

Klik hier voor de archieven van februari 2003 - oktober 2008.

Categorieën

Links

Blogroll en andere links: hier.

Zoek!

Last Comments

Dinges

Draait op PivotX - 2.3.6 
XML: RSS Feed 
XML: Atom Feed 

« Even voorstellen... A… | Home | Star Trek: Trekkie ko… »

Het slagersmes

Maandag 04 Mei 2009 at 07:12 am.

In het dorp, of liever gezegd gehucht, waar mijn ouders opgroeiden gaven boeren onderdak aan onderduikers in de oorlog. Maar al die mensen die met gevaar voor eigen leven hulp boden aan de Joden hadden naast de Duitsers nóg een grote vijand: de slager in het dorp.

De man was in en in slecht en verraadde de onderduikers waar hij kon. Tot grote afschuw van zijn zoon, die het leed dat zijn vader veroorzaakte niet kon aanzien. Op 20 maart 1939 maakte hij een einde aan zijn daden van zijn vader. Door hem te vermoorden met een slagersmes.

Hoe verschrikkelijk het ook was om zijn eigen vader te vermoorden, het was een heldendaad voor zijn vaderland. De rechter nam deze gedachte mee tijdens de terechtstelling en gaf hem een jaar en zes maanden celstraf. Met aftrek van voorarrest.

Je eigen vader vermoorden en daardoor onthaald worden als een held. Het kan raar lopen in oorlogstijd.

achttien reacties

20 maart 1939? Was er nog geen oorlog hoor.
Jack (E-mail ) - 04-05-’09 08:02

@Jack: Weet ik, net voor de oorlog dus, maar zo gaat het verhaal wel. Wellicht waren er toen al onderduikers vanuit Duitsland ofzo.
Aukje (URL) - 04-05-’09 08:58

je moet toch wel heel boos zijn op je vader als je zoiets kan doen.... maar ja, niets is de mensen vreemd.
Neneh (E-mail ) (URL) - 04-05-’09 09:18

@Jack: Of misschien is het jaartal dat ik wist te achterhalen gewoon verkeerd...
Aukje (URL) - 04-05-’09 12:00

Mooi dit soort verhalen, ze maken de oorlog (en de periode ervoor) minder abstract voor degenen die het niet meegemaakt hebben.
She (URL) - 04-05-’09 17:14

Wat een bizar verhaal, maar inderdaad een heldendaad. Laatst kwam ik op een ere begraafplaats en daar lag mijn naam genoot, zelfde voornaam en zelfde (in Nederland) niet veel voorkomende naam. Ik zal dat verhaal eens uitzoeken hoe dat ook al weer precies zat. Maar wel raar om je eigen naam op een grafsteen te zien.
Theo (URL) - 04-05-’09 19:02

Wat een verhaal...

Mijn vader heeft eens zo'n vader - zoonverhaal meegemaakt in veel kleinere proporties: de fietsenmaker waar hij als volwassen man nog steeds kwam vertelde hem dat diens vader (NSB-lid) de destijds door mijn vader nieuw gekochte, en bij diezelfde handel gestalde, fiets uit zijn eigen stalling gestolen had en opnieuw verkocht.
Laurent (URL) - 04-05-’09 19:23

Er waren in 1939 wel al Joodse onderduikers uit Duitsland die naar Nederland probeerde te vluchten. En ook toen al probeerden we die allemaal tegen te houden aan de grens.
Laurent (URL) - 04-05-’09 19:25

Indrukwekkend verhaal met een dubbele moraal.
Paul - 04-05-’09 20:17

'Mooi' verhaal, rond deze tijd komen dit soort verhalen vaak weer boven, nu maar hopen dat de jeugd van tegenwoordig ze leest en er wat van leert.
Albert (E-mail ) (URL) - 05-05-’09 11:48

wauw, wat een verhaal.
esther (URL) - 05-05-’09 17:27

Nou, inderdaad... Je zult je vader maar 'moeten' vermoorden. Hoe erg. Wij zullen ons nooit helemaal kunnen voorstellen hoe het moet zijn geweest in die tijd te hebben geleegd, maar door dit soort verhalen toch wel een beetje.
Rose (URL) - 06-05-’09 09:27

Ik was even bang dat hij zichzelf van kant had gemaakt, maar gelukkig liep het 'goed' af. Overigens heb ik ooit een waanzinnig mooie documentaire gezien over kinderen van oorlogsmisdadigers. Erg indrukwekkend. Haast nog erger dan kind van een slachtoffer zijn.
Kaat (E-mail ) (URL) - 06-05-’09 12:35

Aukje, Jierren lyn hasto neffens mij by it Ryksargyf ( no Tresoar) yn Ljouwert wurke. Asto in plaknamme of in namme fan de slagter hast, kin wij yn de rjochtbankargiven de saak opsykje. Fierders kin it digitale argyf fan de Ljouwerter Krante ( http://www.archiefleeuwardercourant.nl) ek nog wol oanwizings jaan ( it artikel oer dyn weblog kinst dêr ek werom lêze). Asto wer ris yn Fryslân bist, kom dan ris del by Tresoar en dan kin wy ris byprate en mooglik it dossier fan dizze saak opsykje. mei hertlike groetnis, Lourens Oldersma
lourens - 06-05-’09 22:09

@Lourens: Wat leuk om een reactie van je te krijgen!! Zat laatst nog aan jullie te denken! En dank voor de link, ik kan nu de LC van toen doorbladeren!
Aukje (URL) - 07-05-’09 08:15

Ik heb het artikel net gelezen en dan gaat het toch meer over andere dingen. Wel mooi om zoiets te kunnen lezen.
Jack - 08-05-’09 00:33

Nice ugg boots sale with the able adroitness and abundant affection are account of your purchasing.
snow boots (URL) - 08-12-’11 08:50

Nice [url=http://www.uggbootssale-au.net/]ugg boots[/url] with the able adroitness and abundant affection are account of your purchasing.
ugg australia (URL) - 08-12-’11 08:51

(optioneel veld)
(optioneel veld)

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.