Aukje.net

Weblog van een Amsterdamse dertiger uit de Friese klei.

Lees hier meer over Aukje.

Meer op Aukje.net

katten, theater, films, concerten, eten

Tagwolk

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , (alle)

Archieven

Klik hier voor de archieven van februari 2003 - oktober 2008.

Categorieën

Links

Blogroll en andere links: hier.

Zoek!

Last Comments

Dinges

Draait op PivotX - 2.3.6 
XML: RSS Feed 
XML: Atom Feed 

Tai Chi dus

Dinsdag 20 Januari 2009 at 07:00 am

Tai chi had me nooit eerder aangesproken. Ik had al eens een jaar lang yoga gevolgd en het vasthouden van een bepaalde houding irriteerde me. Ik had de behoefte om me op een energieke manier te bewegen. Zoals ik vroeger deed met handballen, kaatsen, gymnastiek en later met zwemmen. Net als bij yoga zouden de langzame bewegingen bij tai chi dan ook op mijn zenuwen werken. Dacht ik.

Maar na een aantal (geslaagde) pogingen om mijn leven minder gehaast te maken, zag ik de voordelen van tai chi. Juist omdát ik niet goed stil kon zitten, zeker niet als iets me niet kon boeien, zou ik tijdens tai chi mijn geduld kunnen trainen. Voor het beoefenen van yoga had ik inmiddels oefeningen die ik thuis kon doen, zonder begeleider. Maar voor tai chi kon dat niet gokte ik. En dat gokte ik goed.

Tai Chi

Twee weken geleden volgde ik een proefles. Mijn houding en mijn spieren werden aangepakt. Ontspanning voerde de boventoon. De tweede les kreeg ik al te horen dat ik mijn enkels en voeten te veel aanspande. Ik had werkelijk geen idee dat ik mijn enkels kon aanspannen en kon dan ook nog niet de ontspan-mijn-enkels-knop vinden.

Na die proefles had ik, vooral vanwege mijn immer aanwezige stijve nek, twee dagen hoofdpijn en was ik doodmoe. Na de tweede les bleef de hoofdpijn gelukkig weg, maar voelde ik mijn spieren in alle hoeken en gaten van mijn lichaam. Na deze lessen weet ik dat tai chi zoveel meer is dan alleen je geduld trainen. Je traint de spieren, je houding, maakt ruimte voor je eigen energie, leert te onstpannen, in balans te zijn. Het traint alle zaken die ik op dit moment nodig heb. Ik merk al dat ik me meer bewust ben van mijn houding en deze aanpas. Schouders laag, bekken kantelen. Allemaal dingen die ik wel weet, maar pas als ik er op gewezen word ook continue dóe.

Dus heb ik me aangemeld voor drie maanden. Maak ik daarna de balans wel weer op.

Aukje elders

» HUGO HOES - FIJNE FAMILIE
Hugo Hoes - Fijne Familie
  Geen reacties |
» THE REEF
The Reef
  Geen reacties |
» DOWNTON ABBEY
Downton Abbey
  Geen reacties |
» THE BORGIAS
The Borgias
  Geen reacties |
» THE HOUSEMAID
The Housemaid
  Geen reacties |
» TWILIGHT - BREAKING DAWN
Twilight - Breaking Dawn
  Geen reacties |
» THE CABIN IN THE WOODS
  Eén reactie |
» ANNA KARENINA
  Geen reacties |
» THE BRIDGE
  Twee reacties |
» OMDENKEN
  Geen reacties |