Aukje.net

Weblog van een Amsterdamse dertiger uit de Friese klei.

Lees hier meer over Aukje.

Meer op Aukje.net

katten, theater, films, concerten, eten

Tagwolk

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , (alle)

Archieven

Klik hier voor de archieven van februari 2003 - oktober 2008.

Categorieën

Links

Blogroll en andere links: hier.

Zoek!

Last Comments

Dinges

Draait op PivotX - 2.3.6 
XML: RSS Feed 
XML: Atom Feed 

Wat zou jij doen?

Dinsdag 30 November 2010 at 07:22 am

Stel. Je bent op skivakantie, het is avond en de skilift is normaal gesproken tot 22 uur open. Vanwege het opkomende slechte weer sluit de skilift eerder, maar jij en je twee vrienden weten de liftbediende over te halen om voor een laatste ritje naar boven te gaan.

De tocht naar de top duurt lang. Het is donker en koud. Beneden aan de berg verlaat de liftbediende zijn post omdat zijn baas hem wil spreken. Een andere bediende neemt het over, weet dat er nog drie mensen verwacht worden en stopt de lift wanneer er drie mensen beneden zijn.

Alleen zijn het de verkeerde drie.

Jij zit nog in de lift. Met je vrienden. Op zo'n vijftien meter van de grond. Zonder mobiel. De kabel waar de lift aan hangt is scherp en snijdt door je handschoenen. De lift wordt ondersteund door palen met een trap, maar deze zit een fiks aantal meters verderop. Bovendien liggen eenmaal beneden hongerige wolven op de loer. Een storm steekt op. Niemand hoort je hulpgeroep.
De lichten gaan uit. Het is zondagavond, de lift gaat pas op vrijdag weer open. Je moet ontzettend nodig plassen. Het wordt kouder en kouder. Je gezicht bevriest.

Wat zou jij doen om jezelf uit deze benarde positie te bevrijden?

Frozen

Twee oorlogsboeken

Zondag 28 November 2010 at 10:26 am

Vroeger keek ik veel films over de oorlog, tegenwoordig lees ik erover.

Haar naam was Sarah:
Haar naam was SarahVia een collega lag Haar naam was Sarah op mijn nachtkastje. Een boek dat mij de ogen opende over een duister moment uit het verleden: Vel' d'Hiv. In juli 1942 werden duizenden joden in Parijs tijdens een razzia opgepakt en naar het Vélodrome d'Hiver (wielerstadion) gebracht. Daar verbleven ze dagenlang in de brandende zon zonder eten, drinken en sanitaire voorzieningen.

Uiteindelijk werden ze via concentratiekamp Drancy (in een buitenwijk van Parijs) afgevoerd naar Auschwitz, dat niemand overleefde.

Sarah is één van hen. Ze weet niet dat ze in Auschwitz zal belanden, ze denkt dat ze terug naar huis zal keren. Daar waar haar ze haar broertje heeft opgesloten in een diepe kast, zodat hij niet mee hoefde. Met de sleutel in haar hand zit ze te wachten op het moment van terugkeer, dat tot haar grote verdriet niet gaat komen. Hoe moet dat nu met haar broertje?

Vel d'Hiv

Het wielerstadion

Parallel aan dit verhaal lezen we over een Amerikaanse journaliste die met een Parijzenaar huist. De parijse familie bezit een geheim dat zij stukje bij beetje ontrafeld. Het is, misschien logisch, een minder interessante vertelling, en zwakt het boek af in zijn sterkte. Want het verhaal van Sarah, dát is sterk, dát maakt indruk. Maar door het te verweven met de zoektocht van de Amerikaanse journaliste neigt het boek naar commercialiteit. Voordeel hiervan is dat het op die manier meer mensen bereikt dan wanneer alleen het Vel d'Hiv was beschreven.

Daarna lag De Boekendief op me te wachten. Aangeraden door Toaske.

De Boekendief:
De BoekendiefDe dood is dit keer de verteller. Hij vertelt ons over Liesel Meminger, een meisje dat bij de familie Hubermann komt wonen omdat haar moeder is opgepakt. Haar broertje is onderweg gestorven en wanneer hij wordt begraven, steelt Liesel het handboek van doodgraver. Samen met haar nieuwe papa leert ze lezen.
De schrijver van het boek, Markus Zusak, vertelt in prachtig gecomponeerde zinnen bijzonder uitgebreid over Liesel en haar dorpsgenoten uit de Himmelstraat. En dat uitgebreide stond mij tegen. Niet alles vond ik even interessant, waardoor ik bij tijd en wijle worstelde met de lappen tekst. Maar hier wordt een oorlogsverhaal vanuit het oogpunt van gewone Duitsers neergezet. De joden spelen een rol, Hitler speelt een rol, maar de hoofdrol is weggelegd voor een gewoon Duits meisje dat ten tijde van de oorlog opgroeit in een armoedige straat.
Langdradig, maar origineel en ontroerend. Niets voor niets de winnaar van de Zilveren Zoen 2008 en uitgeroepen tot Best International Book of the Year 2008.

Ontroerend

Zaterdag 27 November 2010 at 1:22 pm

Sint die klungelig van zijn paard afstapte waardoor zijn zwarte maillot tot in zijn kruis zichtbaar was. Het donkere jongetje in zijn paarse pietenpak, dat niet zwart geschminkt hoefde te worden. Het grote zusje dat in een koffie- en theewinkel haar kleine zusje danspasjes leerde. De jongen en de man die elkaar wilden passeren op het trottoir maar steeds de verkeerde kant kozen en in lachen uitbarstten. De marktverkoopster die zich niet herinnerde mij vorige keer 50 eurocent te weinig liet betalen omdat ze niet voldoende kleingeld had.

Beppe

Zondag 21 November 2010 at 5:03 pm

Dylan was niet op z'n best toen we dit weekend in Friesland waren. Zijn temperatuur rees de pan uit, zoals bijna bij elk bezoek. Alsof hij niet tegen de boerderijlucht kan. Maar tussen de bedrijven door was hij best te genieten en liet zijn pake en beppe trots zijn toen hij beppe zei.

Wij gingen ondertussen scrabbelen. Tegenwoordig is het hip om op je iPhone te scrabbelen. Wel in het Engels, maar daar kom je ook wel weer uit. Dus dachten we dat het ook wel leuk zou zijn om in real life te scrabbelen. In het Nederlands. En wat doe je met een x? Juist, je maakt sex. Hoogstens grappig voor mijn 8-jarige neefje dat kind aan huis is op de boerderij. Sex! riep hij uit.

Waarop Dylan zei: Sex!

Waarop mijn neefje het woord nog 'es tien keer herhaalde. En zelfs de volgende dag nog een paar keer door de keuken smeet. Sex! Sex! Sex! Sex!

Dus Dylan, wat waren je eerste woordjes? Papa. Mama. Barbapapa. Beppe. Kijk. Sex.

Juist.

Lief monster

Zondag 14 November 2010 at 10:13 am

10,5 maanden

Eén shot

Zondag 07 November 2010 at 2:38 pm

Dat lijf van mij, dat werkte niet mee de afgelopen maanden. Ik weet het aan de bevalling, het langzame herstel, het groeiende kind en het niet gaan sporten waardoor mijn spieren het zwaar te verduren kregen. Hoe ouder Dylan werd, hoe meer mijn spieren pijn deden.
"Het voelt erg strak aan," zei de masseuse toen ze mijn rug masseerde. Ik beet nog maar 'es op mijn lip toen ze er op drukte.

Ik besloot om terug te gaan naar mijn natuurgeneeskundige. Eens even kijken hoe het erbij stond met dat lichaam van mij. "Die lust wel een slokje B12," zei ze. En hops, een naald met het spul verdween in mijn bil.

Een week later meldde ik me voor een volgend shot. En keek terug op de afgelopen dagen. "Hé," merkte ik op, "ik heb helemaal geen last van mijn lijf gehad!"

Het geheugen is vergeetachtig. Ik had helemaal niet in de gaten dat ik geen pijn meer had. Merkte niet dat ik weer rechtop zat, nauwelijks iets voelde als ik Dylan uit zijn bedje tilde of op één arm de trap afdroeg. En ik had bijna niet opgemerkt dat mijn humeur er stukken beter door was geworden. Dat zal te wijten zijn aan mijn ziek-zijn, wat mijn humeur ook niet ten goede kwam.

Mijn spieren zijn weer soepel. Kunnen weer tillen, sjouwen en sporten. En dat al na één shot. Hallelujah voor B12!

Weekwoorden

Woensdag 03 November 2010 at 9:31 pm

Ziek

bn lichamelijk of geestelijk niet in orde: zo ~ als een hond; daar word ik ~ van dat staat me gruwelijk tegen

Kriebelhoest

krie - bel - hoest de -woord (mannelijk) prikkelhoest

Aukje elders

» Pinksoup logt weer!

Ik zit niet vaak meer op msn, maar toen ik gister online ging kwam ik Pinksoup tegen. Ik vroeg hoe het met haar ging, want op haar site was sinds juni geen update meer verschenen. "Goed, maar mijn log is stuk!"
We schakelden hulptroepen in (waarover later meer) en sinds vandaag is Pinksoup weer online! Onder een andere url: Pinksoup.eu. Gaat dat zien, gaat dat lezen!

  |