Aukje.net

Weblog van een Amsterdamse dertiger uit de Friese klei.

Lees hier meer over Aukje.

Meer op Aukje.net

katten, theater, films, concerten, eten

Tagwolk

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , (alle)

Archieven

Klik hier voor de archieven van februari 2003 - oktober 2008.

Categorieën

Links

Blogroll en andere links: hier.

Zoek!

Last Comments

Dinges

Draait op PivotX - 2.3.6 
XML: RSS Feed 
XML: Atom Feed 

Negen maanden, negen kilo

Dinsdag 28 September 2010 at 08:31 am

En even een vergelijk met mijn babyhoofd. Links moi, rechts Dylan:

Aukje versus Dylan

Driedubbel de klos

Zondag 26 September 2010 at 8:27 pm

Om half tien 's avonds wordt er aangebeld. Wanneer ik over het balkon hang, zie ik een politieman voor de deur staan. Of ik even naar beneden wil komen.
Ik twijfel maar een kleine seconde. Iedereen kan immers een politiepak huren, maar goedgelovig als ik ben storm ik naar beneden, onderwijl vragend of ik iets misdaan heb of dat er iets met lief is.

Het betreft een buurtonderzoek. Of ik twee weken geleden iets verdachts heb gezien aan de overkant. Er is daar ingebroken, in het huis op de begane grond. Ik heb niets gezien, roep de buurman op 1 hoog er nog bij, maar ook hij heeft niets gezien.

Ik ken de mensen die er wonen van gezicht. Een man, een vrouw en hun praatgrage dochter van een jaar of 9. Een paar dagen later tref ik ze 's ochtends als ik naar mijn fiets loop. De man staat voor hun deur te kijken naar het fietsenrek, zoekt met zijn ogen. En komt tot de conclusie: fiets weg. Tuurlijk, dat kan er ook nog wel bij.

Wanneer ik weer een paar dagen later langs hun huis loop, zie ik op het raam een papier hangen met daarop de foto van hun vermiste kat. De kat die menig buurbewoner wel eens tegen is gekomen, omdat hij vaak op straat rondhing.

Inbraak. Fiets gestolen. Kat vermist. Ongeluk komt zelden alleen.

De soundtrack van mijn leven

Donderdag 23 September 2010 at 9:23 pm

Toen ik zonet in mijn computer zat te neuzen, vond ik een bestand uit 2001 waarin ik de Soundtrack van mijn leven beschreef. Denk even aan de stem van Frits Spits als u het eerste gedeelte leest:

"Mijn naam is Aukje en ik ben 27 jaar geleden geboren in Friesland. Ik ben opgegroeid op de boerderij, waar hard werken voorop stond. Maar omdat ik de jongste was hoefde ik nooit mee te helpen. Ik heb een oudere broer en zus van wie ik muziek meekreeg die ik anders waarschijnlijk niet had gekend. Van mijn zus leerde ik wie Simon & Garfunkel, Michael Jackson en Doe Maar waren. Van mijn broer hoorde ik U2, Herman Brood en Neil Young. Mijn broer nam me wel eens mee naar een concert van Herman Brood. De muziek was op zo’n avond fantastisch, maar thuis luisterde ik nooit naar zijn muziek.
Mijn eerste singeltje was ‘Aurora’ van de groep ‘Nova’, een instrumentaal synthesizerstuk, dat ik prachtig vond."

Aurora van Nova, wie kent dat eigenlijk nog?
Als ik het nu terughoor, klinkt het wel erg zweverig en zoetsappig, maar destijds - ik moet ongeveer tien zijn geweest - was het overweldigend. Ik weet nog het moment dat mijn moeder thuiskwam van een middagje winkelen in Leeuwarden met mijn broer en het singeltje had meegenomen. Dolblij en trots op mijn bezit draaide ik het helemaal grijs. Mijn liefde voor synthesizermuziek bleef, maar vond die later gelukkig in de melodische hardrock. Toch een stuk stoerder om naar te luisteren!

Slaapwandelen

Maandag 20 September 2010 at 11:35 am

2010-09/41fziuu2zil._sl500_aa300_.jpg

David Sylvian en ik gaan long way back. Ik leerde hem kennen op mijn 15e, verloor hem even uit het oog en kwam hem heel wat jaren later weer tegen. In het echt zelfs, want in 2007 woonde ik een concert van hem bij. Dat was een bijzonder en saai moment, want David en concerten, dat gaat niet echt samen.

Maar nu heeft David een nieuwe. Na jaren van experimenten met instrumentale albums zingt hij eindelijk weer. 'Sleepwalkers' heet zijn pasgeborene en komt eind september uit. Een voorproefje:

Te leuk om te laten liggen

Zondag 19 September 2010 at 9:06 pm
Friese Nikes

Te koop - Verkocht

Vrijdag 17 September 2010 at 8:25 pm

Mijn plattelandsbloed ging sneller kloppen bij het zien van een schattig dijkhuisje dat in Noord te koop stond. Maar was het wel praktisch? En hoe zat het met de fundering en het buitenonderhoud? Na wat gewik en geweeg besloten we de makelaar te bellen. Bezichtigen kan altijd, nietwaar.
"Sorry mevrouw, de woning is onder voorbehoud verkocht, zal ik u op de reservelijst zetten?"

Dan maar een bezichtiging aanvragen voor het kleine schattige huisje in die mooie wijk, ook in Noord. De benedenverdieping was puik, de bovenetage te klein. En het gevoel in Tokkietown te zijn beland werkte ook al niet mee.

Lief en ik keken elkaar aan. Toch maar dat geweldige huis in Hilversum bezichtigen?
"Sorry meneer, maar dat huis is net verkocht!"
En dat huis op IJburg? Belletje plegen naar de makelaar?
"Sorry meneer, de woning is onder voorbehoud verkocht, zal ik u op de reservelijst zetten?"

The search continues.

In therapie

Dinsdag 14 September 2010 at 9:20 pm

Ik heb een nieuwe collega op mijn werk. Toen ik haar voor het eerst zag was het alsof ik haar al jaren kende, haar gezicht kwam zo vertrouwd over. Haar blik was open en ze beschikte over een gezonde portie zelfvertrouwen en pit.
En?
Nou, zij belichaamt eigenlijk wat ik wil zijn.
Hoe wil jij zijn?
Vol vertrouwen. Relaxt. Met pit.
En waarom wil je dat?
Vanwege de drukte en het slaaptekort maak ik veel fouten op het werk en daar word ik onzeker van. Terwijl ik veel beter kan werken als ik relaxt en uitgeslapen ben. Dan kan ik alles beter aan.
Dat is logisch. Het gaat dus niet om haar, het gaat om jou. Jij ziet in haar wat je in jezelf mist.
Klopt. Ik wil mijn energie terug. Ik wil weer lekker slapen. Mijn werk goed kunnen doen zonder er al te veel moeite voor hoeven doen. Ik vind het vervelend dat ik door mijn ouderschapsverlof minder tijd heb voor mijn werk en daardoor in sneltreinvaart mijn klussen moet klaren. Maar zonder ouderschapsverlof red ik het niet. Meer werken wil ik niet. Taken afstoten wel, maar dat gebeurt al. Gelukkig.

Wat is het vooruitzicht?
Morgen nog een groot evenement en dan is het voorlopig weer rustig. Maar ik ben zwaar toe aan vakantie. Echt, zwaar.
En is er een vakantie gepland?
Ja. Volgende maand.
Red je het tot die tijd?
Denk het wel. Moet wel.
Dus?
Vroeg naar bed vanavond. En morgenavond. Tot ik weer ben bijgeslapen.
Lijkt me een goed plan. Zie ik je over twee weken weer?
Hm, ja.
Spreken we af dat je dan een stuk uitgeruster bent.
Vooruit dan maar.

Voorbereiden

Zondag 12 September 2010 at 9:24 pm

Keuzes, keuzes, keuzes.
Onrust.
Welk huis, welk slaapzakje, welk recept?
Onrust.
Natuurlijk veroorzaakt de huiszoekerij de meeste onrust. Afgelopen weekend gingen we wederom op onderzoek uit in Noord. Alleen konden we ondanks de open huizentocht geen woningen bekijken omdat het mannetje achterin niet tegen al die drempels kon en zichzelf van top tot teen onderkotste. Of moet ik dat als voorteken interpreteren?
We zagen nog net dat 't huis dat we de werktitel 'droomhuis' hadden meegegeven in een niet zo leuke buurt bleek te staan en het te kleine huis er wel erg schattig uitzag.

Hoe een huis te vinden dat aan alle eisen voldoet?
Het is afwachten, het is afwegen, het is (af;)zien. En met die zoektocht is het meteen wennen aan het idee om naar Noord te verkassen. Net als negen maanden zwangerschap je voorbereidt op een kind, bereidt onze zoektocht ons voor op een nieuwe omgeving.

Nazomerse focus

Donderdag 09 September 2010 at 9:42 pm

Een hoopvol zonnetje liet mijn gezicht stralen toen ik op de laatste warme dag van het jaar naar Westerpark fietste. Het was een route die ik jaren geleden regelmatig nam toen ik nog studeerde aan de Djam en zangles had bij Cantina Vocaal.
Zingen. Dat was lang geleden.

Opeens kwamen klanken van een gitaar en mannenstem me via luidsprekers tegemoet. Op tuinstoelen en bankjes zaten mensen te luisteren, fietsers vielen bijna van hun zadel toen ze halsoverkop op hun rem trapten, voetgangers hielden hun pas in.
De jongen gaf met zijn stem en gitaar net dat beetje extra sfeer aan deze nazomerse dag. Zijn aantrekkingskracht hielden voorbijgangers in zijn greep. Mij ook. Ik fietste door, maar keek wel tien keer achterom.

Hij kon zingen. Het maakte niet uit of alle noten zuiver waren. Want hij kon zingen.
En toen besefte ik dat het niet om de techniek ging. Het ging om het gevoel dat hij bij de mensen teweeg bracht. Een innerlijke glimlach, een kriebel in de buik, kippenvel.
Altijd had ik op mezelf gelet tijdens het zingen. Elke gezongen noot analyseerde ik. En ging daarmee voorbij aan de essentie. Het gevoel

Ik kon mezelf wel voor mijn kop slaan dat ik mijn ego zo groot had laten worden. Mezelf zo belangrijk had gemaakt. Ik was niet belangrijk. Dat was het publiek dat met een goed gevoel naar huis ging.

Waarom heb ik me daar nooit op kunnen focussen?

DOE MEE: WEBSCHRIJFWEDSTRIJD OP A:B

Woensdag 08 September 2010 at 08:22 am

De week van 4 tot 12 september is door Schrijven Magazine en Schrijven Online uitgeroepen tot de week van het schrijven. In het kader hiervan wil about(:)blank de lezer uitnodigen om deze week mee te doen aan hun webschrijfwedstrijd.

Ze verwachten van de meedingende schrijvers iets van eigen gading en creatie, zoals bijv.: een verhaal, gedicht, essay, blogstukje, toneelstuk, scenario en/of thriller. Je bent vrij in je onderwerpkeuze en ook de lengte mag je zelf bepalen. Zolang het maar geen boek is, want dan verwijzen ze je beslist door naar een uitgever. Leef je dus helemaal uit!

Het winnende schrijfstuk zal in het kader van eeuwige roem met de eerstvolgende editie op 3 oktober a.s. worden gepubliceerd als gastcolumn op www.aboutblank.nl.

De stukjes kunnen uiterlijk 12 september worden gezonden aan: post [at] aboutblank.nl.

Eerste indruk

Zondag 05 September 2010 at 9:40 pm

Wat voor indruk laat je achter als je een warme slagroom met chocolademelk bestelt?

*bloos*

De week in vogelvlucht

Zaterdag 04 September 2010 at 8:05 pm

Het kindje was weer 'es ziek. Oorontsteking dit keer. Niet dat ik 't door had. Pas toen hij aan de beterende hand was en ik hem ophaalde bij de crèche, vertelde een moeder over haar oorontstekingervaringen met haar eigen kind. "Dylan heeft dat niet, hij trekt niet aan z'n oortjes," zei ik nog. De hare deed dat ook niet, die schudde 'nee' met z'n hoofd.

Oeps. Dat deed Dylan ook voor hij ziek werd.

Oorontsteking dus. Slapeloze nachten. Halve nachten. En dan ook nog drukte op het werk.
Gelukkig gaat het stukken beter met hem en ook met mij. Sinds ik begonnen ben met fitness en zwemmen ben ik met sprongen vooruit gegaan en kan ik best veel. Vandaag stond ik even stil bij het feit dat ik weer kan racen op mijn fiets en 30 kilo met mijn voeten kan wegduwen op zo'n fitnessapparaat. Ik heb het nodig ook om mijn spieren sterker te maken, want dat kind van mij wordt met de dag zwaarder.
De pijn die ik tijdens de eerste fitnesssessies voelde is nauwelijks nog aanwezig. Acht maanden na de operatie kan ik eindelijk zeggen dat ik langzaam de oude begin te worden. Hoewel, de oude. Even klef doen hoor, maar moet toch echt even kwijt dat ik me stabieler en gelukkiger voelt dan ooit. Er zit hier toch echt een andere Aukje dit stukje te typen. And it feeeeeels good.

Aukje elders